Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 5,2 δισ. η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού

Σημαντική απόκλιση, η οποία δύσκολα θα καλυφθεί μέχρι το τέλος του έτους, εμφανίζει ο προϋπολογισμός το πρώτο εξάμηνο. Η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού έχει φτάσει τα 5,2 δισ. ευρώ.

Στα 5,2 δισ. η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού
Σημαντική απόκλιση, η οποία δύσκολα θα καλυφθεί μέχρι το τέλος του έτους, εμφανίζει ο προϋπολογισμός το πρώτο εξάμηνο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα καθαρά έσοδα έφτασαν τα 22,19 δισ. ευρώ καταγράφοντας υποχώρηση 3,3% έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 14,76%.

Αυτό σημαίνει ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, υπάρχει μία αναλογική υστέρηση κατά περίπου 4,15 δισ. ευρώ. Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων εμφάνισαν μικρότερη μείωση σε σχέση με τα καθαρά έσοδα, καθώς επιταχύνθηκαν οι επιστροφές φόρου προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά. Συγκεκριμένα μειώθηκαν κατά 0,7% έναντι στόχου για αύξηση 13,9%.

Το ίδιο διάστημα οι δαπάνες (πρωτογενείς και τόκοι) έφτασαν τα 34,17 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 13,3% έναντι στόχου για συγκρατημένη άνοδο κατά 9,77%. Ως εκ τούτου, η αναλογική υπέρβαση των δαπανών για το πρώτο εξάμηνο αγγίζει το 1,1 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού έχει φτάσει τα 5,2 δισ. ευρώ, ενώ το ταμειακό έλλειμμα, εάν υπολογίσουμε και το έλλειμμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ανέρχεται στα 17,48 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση περίπου 92% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008.

Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει μειωθεί το έλλειμμα κατά 4,8 δισ. ευρώ και αυτό, όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο, θα επιτευχθεί με τις εισπράξεις του ΕΤΑΚ για τα έτη 2008 και 2009, με την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, με τον ειδικό φόρο σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, με την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και των τελών στην κινητή τηλεφωνία και στα τυχερά παίγνια και με την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Το ξεχείλωμα των δαπανών οφείλεται στα αυξημένα κονδύλια για τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής στους χαμηλοσυνταξιούχους ανέργους και ΑΜΕΑ (300 εκατ. ευρώ), για την έκτακτη οικονομική παροχή στους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους του Δημοσίου (164 εκατ. ευρώ) και για την αύξηση στους μισθούς των ιατρών του ΕΣΥ λόγω του νέου μισθολογίου τους (40 εκατ. ευρώ).
 
Οφείλεται επίσης στα κονδύλια για την αύξηση των προνοιακών επιδομάτων και των δαπανών για επιδόματα πολυτέκνων (120 εκατ. ευρώ), για την αντιμετώπιση των δαπανών των ειδικών λογαριασμών που ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό (ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008 βάρυναν τους ειδικούς λογαριασμούς) και στις επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) ποσού ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Οφείλεται επιπλέον στις αυξημένες κατά 434 εκατ. ευρώ δαπάνες για τόκους λόγω της διεθνούς κρίσης και της αναγκαίας αναπροσαρμογής της εκδοτικής και διαχειριστικής στρατηγικής μας, στις αυξημένες αποδόσεις στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού 491 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνεται και ποσό 214 εκατ. ευρώ για την καταβολή της πρώτης δόσης στους ΟΤΑ α΄ βαθμού από τη ρύθμιση παλαιότερων οφειλών) και στις δαπάνες (λειτουργικού χαρακτήρα και οικονομικής ενίσχυσης των πολιτικών κομμάτων) για τη διενέργεια των εκλογών για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο (36 εκατ. ευρώ).

Οφείλεται τέλος στη διάθεση 294 εκατ. ευρώ σε εκτέλεση αποφάσεων του Διαιτητικού Δικαστηρίου που επιδικάστηκαν υπέρ της Ολυμπιακής Αεροπορίας και κατά του ελληνικού δημοσίου και αφορούσαν στην επίλυση διαφορών μεταξύ τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v