Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις

Στον πάγο μπαίνουν εννέα διαγωνισμοί που σχεδίαζε να προκηρύξει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων μέχρι το τέλος Ιουνίου, αλλά και αποφάσεις για κρίσιμες παραχωρήσεις (όπως το Ελληνικό), που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Νέες καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις
Στον πάγο μπαίνουν εννέα διαγωνισμοί που σχεδίαζε να προκηρύξει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) μέχρι το τέλος Ιουνίου, αλλά και οι αποφάσεις για κρίσιμες παραχωρήσεις (όπως το Ελληνικό) που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αρκετοί από τους πολιτικούς αρχηγούς που συμμετείχαν χθες στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, για τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπως οι κ. Αλ. Τσίπρας και Παν. Καμμένος, ζήτησαν να σταματήσει κάθε διαδικασία πώλησης περιουσιακού στοιχείου μέχρι να εκλεγεί κυβέρνηση.

Αλλά και το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, παρά τις ενστάσεις των εκπροσώπων της τρόικας, αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία να μη ληφθεί καμία απόφαση που θα δεσμεύει τη μελλοντική κυβέρνηση. Η απόφαση στην ουσία τινάζει στον αέρα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που ούτως ή άλλως ήταν πολύ σφιχτό και είχε ενταχθεί στο νέο μνημόνιο.

Σύμφωνα με την τρίτη τριμηναία έκθεση του ΤΑΙΠΕΔ, στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 είχε προγραμματίσει την έναρξη εννέα διαγωνισμών. Από την τρίτη τριμηνιαία έκθεση του ταμείου προκύπτει πως στο προσεχές δίμηνο (δύσκολο) θα προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για την πώληση και επαναμίσθωση 28 κτιρίων του δημοσίου, την πώληση του 35% των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), του 29% του ΟΠΑΠ, του 74% της ΕΥΑΘ, των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ, της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, του 61% της ΕΥΔΑΠ, του 90% των Ελληνικών Ταχυδρομείων και κάποιων από τα μικρά λιμάνια και μαρίνες της χώρας.

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται διαγωνισμοί για παραχώρηση ακινήτων όπως το Ελληνικό και η Αφάντου στη Ρόδο, αλλά και μικρότεροι διαγωνισμοί για την επιλογή συνεργατών του ΤΑΙΠΕΔ ή άλλων συμβούλων. Όλα δείχνουν πως και αυτοί παγώνουν.

Ούτως ή άλλως, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ που θα συζητούσε την προεπιλογή τεσσάρων ομίλων για το Ελληνικό ουδέποτε συνεδρίασε καθώς απείχαν τρία από τα μέλη. Μάλιστα, όπως έχει ήδη γράψει το Euro2day, ένα μέλος του Δ.Σ. έστειλε επιστολή που επισήμαινε πως η λήψη αποφάσεων από το ΤΑΙΠΕΔ χωρίς να υπάρχει κυβέρνηση εγκυμονεί κινδύνους.

Πάντως, για κάποιους διαγωνισμούς, όπως αυτοί για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, στο ταμείο δεν θα στενοχωρηθούν με την καθυστέρηση. Ούτως ή άλλως η προετοιμασία έχει καθυστερήσει.

Το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε χθες πως «στη συνεδρίαση της 15ης Μαΐου 2012, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου και μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης που θα προκύψει από τις νέες εκλογές, θα απέχει από τη λήψη αποφάσεων οι οποίες είναι δεσμευτικές για το μέλλον».

Η απόφαση «ελήφθη παρά την προσπάθεια του Προέδρου του διοικητικού συμβουλίου να εξευρεθεί τρόπος συνέχισης της λήψης αποφάσεων για τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος, που είναι απλώς προπαρασκευαστικές πράξεις. Οι παρατηρητές που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απόφαση του συμβουλίου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v