Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επιμήκυνση «κοστίζει» 18 δισ. ευρώ

Οι δανειστές ανεβάζουν τον πήχη των μέτρων. Παράταση στο χρόνο δημοσιονομικής προσαρμογής και μείωση επιτοκίων η λύση που εξετάζεται. Χρηματοδότηση της επιμήκυνσης από αποκρατικοποιήσεις θέλει η ΕΕ.

Η επιμήκυνση «κοστίζει» 18 δισ. ευρώ
Μετριοπαθής και φιλικός με στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε ο πρόεδρος του eurogroup. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, όμως, λέχθηκαν πολλά και αρκετά σκληρά λόγια.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές του euro2day, ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ μετέφερε την άποψη της Ε.Ε. ότι για να κερδίσει η Ελλάδα την επιμήκυνση των 2 ετών πρέπει να λάβει και να περάσει από τη Βουλή μέτρα 18 δισ. ευρώ, πολύ περισσότερα δηλαδή απ’ όσα ακούγονται μέχρι τώρα.

Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τη συζήτηση, καθώς ο εκτροχιασμός του προγράμματος, οι καθυστερήσεις και η βαριά ύφεση ανεβάζουν  όπως θα υποστηρίξει η τρόικα στην έκθεσή της- τον πήχη των μέτρων σε πάνω από 18 δισ. ευρώ. Βεβαίως, αναμένεται να υπάρξει διαπραγμάτευση για τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής τους, όμως φαίνεται πως οι δανειστές θα ζητήσουν τα μέτρα αυτά να περάσουν από το Βουλή μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον Οκτώβριο, οπότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας.

Η εξέλιξη αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις εκλογές στη Γερμανία καθώς η Άγκελα Μέρκελ θέλει να δείξει ότι είναι αμείλικτη προς την Ελλάδα. Όλοι πάντως γνωρίζουν ότι η επιμήκυνση πρέπει να δοθεί στη χώρα μας και τότε θα αναζητηθούν τρόποι χρηματοδότησής της.

Όπως μετέφερε ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μια λύση είναι να υιοθετηθεί αμέσως ένα τολμηρό πλάνο αποκρατικοποιήσεων, που θα μπορέσει να καλύψει μεγάλο ποσό από τα 20-30 δισ. ευρώ που χρειάζεται η διετής παράταση. Με αυτόν τον τρόπο θα «λυθούν» και τα μετριοπαθή κράτη της Ε.Ε. ώστε να πιέσουν για επιπρόσθετη χρηματοδότηση στην προσπάθεια αυτή.

Η λύση που τώρα εξετάζεται (αλλά δεν συζητείται ημιεπισήμως) είναι η παράταση να δοθεί μέσα από νέα επιμήκυνση των δανείων της Ελλάδας, με παράλληλη μείωση των επιτοκίων.

Παρ' όλα αυτά, η χθεσινή συζήτηση κινήθηκε γύρω από όλα τα σενάρια που «παίζουν» στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ για το μέλλον της Ελλάδας. Ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ τα ανέλυσε όλα στον Αντ. Σαμαρά, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι «αυτή είναι και η τελευταία ευκαιρία», καθώς φαίνεται πως η Γερμανία έχει αρχίσει να σπρώχνει για πιο δραστικά μέτρα για τη χώρα μας.

Σήμερα το πρωί ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ για να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επαφών του στην Αθήνα. Η Γαλλία παρουσιάζεται πιο διαλλακτική και «ήρεμη», όμως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day, τα τελευταία 24ωρα ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ δεχόταν την πίεση της Γερμανίδας καγκελαρίου να μην παρουσιαστεί πολύ χαλαρός προς τον Αντ. Σαμαρά και να κρατήσει σκληρή γραμμή στις δηλώσεις του.

Επειδή πάντως η νέα άφιξη της τρόικας θα έχει στόχο να βρεθούν 18 δισ. ευρώ σε μέτρα, η διαδικασία θα κρατήσει πολύ περισσότερο. Γι’ αυτό και η απόφαση για την επόμενη δόση θα αποφασιστεί στις 9 Οκτωβρίου στο eurogroup στο Λουξεμβούργο. Να σημειωθεί ότι όπως έγινε ήδη γνωστό τα 11,5 δισ. ευρώ έχουν αυξηθεί σε 13,5 δισ., προκειμένου να καλυφτεί το «κενό» που δημιουργεί η επιπλέον ύφεση, ενώ εκκρεμεί και η παρουσίαση από την πλευρά της Ελλάδας μέτρων που θα αυξήσουν τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή. Χαρακτηριστική ήταν και η άποψη που διατύπωσε ο πρόεδρος του eurogroup λέγοντας στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ότι δεν μπορεί να πληρώνουν συνεχώς οι ίδιοι. Θα πρέπει να συμμετέχουν όλα τα στρώματα της κοινωνίας στα βάρη που επωμίζεται η χώρα.

Η ελληνική πλευρά, πάντως, ενημέρωσε τον Ζ.Κλ. Γιούνκερ για την έλλειψη ρευστότητας στα ταμεία του κράτους και έτσι τις επόμενες εβδομάδες θα αναζητηθεί ενδιάμεση λύση, είτε με περισσότερες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων είτε με δάνειο-γέφυρα.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v