Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι είναι οι τρεις επίτροποι στις τράπεζες

Η Grant Thornton, η KPMG και η Mazars επίτροποι σε ΕΤΕ-Eurobank, Πειραιώς και Alpha. Αναλαμβάνουν στις 16/1. Οι έλεγχοι και οι εκθέσεις προς την τρόικα. Το φρένο στις χορηγήσεις δανείων σε μέλη Δ.Σ. και κόμματα.

Ποιοι είναι οι τρεις επίτροποι στις τράπεζες
Τρεις διεθνείς ελεγκτικές εταιρείες αναλαμβάνουν τον ρόλο του επιτρόπου στις συστημικές τράπεζες, που θα ανακεφαλαιοποιηθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι εταιρείες που επελέγησαν ήταν η Grant Thornton, η KPMG και η γαλλική Mazars. Η Grant Thornton θα αναλάβει τον ρόλο του monitoring trustee στην Εθνική Τράπεζα και στη Eurobank, η KPMG στην Πειραιώς και η Mazars στην Alpha Bank.

Όπως έγραψε το Euro2day, η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων και επιλογής των εταιρειών ολοκληρώθηκε εντός του περασμένου Δεκεμβρίου και οι επίτροποι αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα στις 16 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για διεθνώς αξιόπιστες ελεγκτικές και συμβουλευτικές εταιρείες, που θα αναλάβουν, σε επίπεδο μητρικής, την παρακολούθηση της εφαρμογής των σχεδίων αναδιάρθρωσης στο σχήμα ΕΤΕ - Eurobank και στις Alpha Bank και Πειραιώς.

Όπως προβλέπεται από το μνημόνιο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα υπογράψει με τις παραπάνω τράπεζες συμβάσεις παρακολούθησης των σχεδίων αναδιάρθρωσης. Το έργο της παρακολούθησης εφαρμογής αυτών των σχεδίων θα το αναλάβουν οι ελεγκτικές και συμβουλευτικές εταιρείες που επιλέγονται ως επίτροποι.

Οι επίτροποι θα υποβάλλουν τριμηνιαίες εκθέσεις διακυβέρνησης αλλά και ad hoc εκθέσεις, όποτε απαιτείται, στην τρόικα, στην οποία θα αναφέρονται απευθείας.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι θα μπορούν να παρίστανται ως παρατηρητές στις εκτελεστικές επιτροπές των τραπεζών καθώς και στις επιτροπές διαχείρισης κινδύνων και εσωτερικού ελέγχου. Θα έχουν επίσης πρόσβαση στα πρακτικά του Δ.Σ. των τραπεζών. Κοινώς, η άσκηση διοίκησης στις τράπεζες θα βρίσκεται υπό την αυστηρή εποπτεία των πιστωτών.

Ο παραπάνω έλεγχος συνεπάγεται ότι θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος χορηγήσεων, έλεγχος της πολιτικής ρυθμίσεων και διαγραφών όλων των δανείων του παρελθόντος και βεβαίως πλήρης εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, με διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων εκτελεστικών και μη μελών του Δ.Σ. και επανασύσταση, όπου de facto έχουν καταργηθεί, των επιτροπών εσωτερικού ελέγχου, διαχείρισης κινδύνου και κανονιστικής συμμόρφωσης στις συνεδριάσεις των οποίων θα παρίσταται, όπως προαναφέρθηκε, ο επίτροπος.

Ταυτόχρονα, με τις συμβάσεις, θα ρυθμίζονται αυστηρά θέματα χορηγήσεων δανείων προς μέλη Δ.Σ. και συνδεδεμένα μέλη, στελέχη και εργαζόμενους στις τράπεζες. Οι παραπάνω κατηγορίες δανειοληπτών θα ταξινομούνται και θα παρακολουθούνται ξεχωριστά.

Οι όροι χορήγησης των δανείων προς την παραπάνω κατηγορία προσώπων δεν θα διαφοροποιούνται σε σχέση με αυτούς των υπόλοιπων δανειοληπτών, το ύψος των δανείων θα διαμορφώνεται στο πενταπλάσιο των ετήσιων αποδοχών τους, αν πρόκειται για ενυπόθηκα δάνεια, και προκειμένου για μη εξασφαλισμένα δάνεια δεν θα υπερβαίνει το πενταπλάσιο των μηνιαίων αποδοχών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v