Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στουρνάρας: Έκλεισε η συμφωνία με την τρόικα

"Έχουμε συμφωνία", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, μπαίνοντας στο συνέδριο του Economist.

Στουρνάρας: Έκλεισε η συμφωνία με την τρόικα
Έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και τρόικας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
 
"Έχουμε συμφωνία", δήλωσε στο περιθώριο συνεδρίου του Economist στην Αθήνα.

"Η συμφωνία με την τρόικα θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση του κλίματος και στην άρση της αβεβαιότητας. Πρέπει να ξεκινήσουμε να λύνουμε τις διαφορές μας με την τρόικα πιο γρήγορα", σημείωσε ο υπουργός.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι αρχίζει και αποκαθίσταται μια ομαλή ροή πιστώσεων. Παράλληλα, σημείωσε ότι τα επενδυτικά funds είναι ευπρόσδεκτα στην Ελλάδα. "Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη τέτοιου είδους επενδυτικών σχημάτων", τόνισε.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος, στόχος είναι η δραστική μείωση του δημόσιου χρέους.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η κυπριακή κρίση δεν αναμένεται να μεταβάλλει το ελληνικό μακροοικονομικό σενάριο.

Αναφορικά με τις αποχωρήσεις από το δημόσιο, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι μέχρι το 2014 θα φύγουν αρκετές χιλιάδες από το δημόσιο και στη θέση τους, σε αναλογία 1 προς 1, θα προσληφθούν νέοι άνθρωποι με προσόντα και πτυχία. "Είναι λάθος όσοι πιστεύουν ότι η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα είναι νεκρή. Πρέπει να δώσουμε χώρο σε νέους ανθρώπους", τόνισε.

Ο υπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο διάσπασης της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι δεν συμφέρει ούτε τη Γερμανία, καθώς θα οδηγήσει σε σημαντική ανατίμηση του γερμανικού μάρκου.

Όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει πληρώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του προς τους ιδιώτες. "Ένα μέρος έχει φτάσει σε αυτούς, αλλά υπάρχει και ένας μέρος που λιμνάζει σε κρατικούς φορείς. Η ροή όμως θα επιταχύνεται από εδώ και στο εξής. Εκτιμώ πως θα φτάσουμε κοντά στον στόχο των 8,5 δισ. περίπου που πρέπει να εκταμιευθούν μέχρι το τέλος του χρόνου προς τον ιδιωτικό τομέα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v