Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται... ολονυκτία με στόχο τη συμφωνία

Στις 21:00 αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Περιθώριο ως τα χαράματα της Δευτέρας έδωσε ο ο υπ. Οικονομικών. Κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό και δημοσιονομικό κενό στην ατζέντα. Στόχος συμφωνία ως τις 22 Απριλίου ή έκτακτο Eurogroup αμέσως μετά.

Ερχεται... ολονυκτία με στόχο τη συμφωνία

«Είχαμε πρόοδο σε σχεδόν όλα τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο (σ.σ. σήμερα), το πολύ έως τα χαράματα της Δευτέρας», δήλωσε τα ξημερώματα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από την ολοκλήρωση των συναντήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών. Σύμφωνα με τον υπουργό, υπήρξε πρόοδος στο ασφαλιστικό, στα «κόκκινα» δάνεια και το δημοσιονομικό.

Ο σημερινός νέος γύρος διαπραγματεύσεων των υπουργών Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών θα ξεκινήσει τελικώς στις 21:00 αντί για τις 16:00 με βάση τον αρχικό προγραμματισμό με αιτία της καθυστέρησης, σύμφωνα με ελληνικές πηγές την ανάγκη των δανειστών να συζητήσουν τα ανοικτά θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με τα δημοσιονομικά ενώ η συζήτηση για το ασφαλιστικό με τον υπουργό εργασίας αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 10:00. 

Αυτή την ώρα, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα συσκέπτεται στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. 

Να σημειωθεί ότι προσερχόμενος στο ραντεβού το μεσημέρι του Σαββάτου ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι «αν δεν προλάβουμε έως τις 22 Απριλίου δεν αποκλείεται έκτακτο Eurogroup στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.

«Με όσους ξένους αξιωματούχους έχω μιλήσει, η στόχευση είναι να κλείσουμε έως 22 Απριλίου, υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι «σβήνουμε και γράφουμε το τελικό κείμενο».

Νωρίτερα, παράγοντας του οικονομικού επιτελείου είχε υποστηρίξει ότι μεταξύ των θεμάτων συζήτησης για τους φόρους ήταν και η νέα φορολογική επιβάρυνση στα καπνικά προϊόντα.

Από τις συζητήσεις του Σαββάτου πάντως φάνηκε ότι τα μεγάλα θέματα που εκκρεμούν είναι τα κόκκινα δάνεια και οι επικουρικές συντάξεις.

Στο θέμα των κόκκινων δανείων χαρακτηριστική είναι η δήλωση κυβερνητικού παράγοντα ο οποίος μετά τις συζητήσεις παραδέχτηκε: «η απόσταση παραμένει μεγάλη».

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές απορρίπτουν και τη νέα συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά πριν από λίγα 24ωρα, σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία.

Από την άλλη πλευρά, παραμένει μεγάλη διαφορά στις επικουρικές συντάξεις, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία ούτε στο ύψος των περικοπών ούτε στο θέμα της αύξησης των εισφορών. Εξακολουθούν να ζητούν πολύ μεγαλύτερες περικοπές, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος εξερχόμενος από τη συνάντηση.

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε σχετικά ότι "αν ήταν μόνο η Κομισιόν θα κλείναμε. Το Δ.Ν.Τ. όμως θέλει αίμα".

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τόσο οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, όσο όμως και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των δανειστών, δεν συμφώνησαν στην κυβερνητική πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα, για περιορισμένο χρόνο (πιθανότατα 3 χρόνια).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v