Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ΑΜΚ των τραπεζών, τα ταμεία και το... παράθυρο

Το «παράθυρο» για άσκηση δικαιωμάτων από τα ταμεία, παρά τη γενική απαγόρευση, και η τακτική πώλησης δικαιωμάτων και αγοράς μετοχών. Το προηγούμενο της Alpha Bank και το crash test της Εθνικής Τράπεζας. Η επιστολή του ΤΧΣ.

Οι ΑΜΚ των τραπεζών, τα ταμεία και το... παράθυρο

Ανοικτή ήταν και παραμένει η δυνατότητα των ασφαλιστικών ταμείων να διατηρήσουν τις μετοχικές τους θέσεις σε Εθνική, Alpha και Πειραιώς, μειώνοντας το dilution που θα υποστούν καθώς, παρά τη γενική απαγόρευση άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης, υπάρχουν παράθυρα συμμετοχής.

Με βάση τη δέσμευση που έχει αναλάβει η Ελλάδα απέναντι στην τρόικα, οι φορείς της γενικής κυβέρνησης δεν πρέπει να ασκήσουν δικαιώματα προτίμησης στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, ούτε να αποκτήσουν με διαφορετικό τρόπο μετοχές των τραπεζών. Και στους φορείς της γενικής κυβέρνησης περιλαμβάνονται και τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως προκύπτει, όμως, από την επιστολή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στις τράπεζες, οι φορείς της γενικής κυβέρνησης και τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να ασκήσουν δικαιώματα προτίμησης στις αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά αν το πράξουν τα κεφάλαια που θα βάλουν δεν θα προσμετρηθούν στην ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών και οι νέες μετοχές δεν θα συνοδεύονται από warrants.

Το παραπάνω παράθυρο αποκάλυψε το Euro2day σημειώνοντας ότι τα ταμεία μπορούν να συμμετάσχουν στην αύξηση της Εθνικής, αλλά η συμμετοχή τους δεν θα προσμετρηθεί στην επίτευξη της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών, ενώ δεν δικαιούνται να λάβουν και warrants.

Η επιστολή του ΤΧΣ στις τράπεζες επιβεβαιώνει πλήρως τις παραπάνω πληροφορίες καθώς αναφέρει: «Ακόμη όμως κι αν οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης αποκτήσουν μετοχές κατά τη συνδυασμένη προσφορά, δεν είναι βέβαιο ότι θα προσμετρηθούν στο ποσοστό της ιδιωτικής συμμετοχής (10%) ή και θα δικαιούνται τα οφέλη (μεταξύ άλλων και warrants) που παρέχονται στους ιδιώτες επενδυτές κατά το πλαίσιο ανακεφαλαιοποιήσεως».

Η παραπάνω ρύθμιση αφορά την άσκηση δικαιωμάτων ή αγορά μετοχών όλων των τραπεζών, απλώς στην περίπτωση της Εθνικής αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς τα ταμεία κατέχουν μαζί με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα το 13,04% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Η τακτική αναγκαστικής πώλησης δικαιωμάτων και αγοράς μετοχών

Επιπρόσθετα, τα ταμεία μπορούν να αποφύγουν, προς ώρας, το dilution πουλώντας τα δικαιώματα αν κρίνουν ότι δεν έχουν τα κεφάλαια να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ, χωρίς μάλιστα να πάρουν warrants, και με τα κεφάλαια που θα εισπράξουν από την πώληση να αγοράσουν μετοχές της ίδιας τράπεζας.

Την παραπάνω τακτική ακολούθησαν αρκετά ταμεία μέτοχοι της Alpha Bank κατά τη διάρκεια της εν εξελίξει αύξησης και σύμφωνα με διαχειριστές κεφαλαίων το ίδιο θα πράξουν και στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας.

Τα ταμεία κατέχουν μαζί με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα το 13,04% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής και η στάση τους ως προς τα δικαιώματα και τις μετοχές έχει μεγάλη βαρύτητα ,παρά το γεγονός ότι η τράπεζα δείχνει να καλύπτει την ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών και χωρίς την ενεργή σύμπραξή τους.

Όπως έγραψε πρόσφατα το Euro2day τα ταμεία πρόκειται να πουλήσουν στην πλειονότητά τους τα δικαιώματα Εθνικής, εκτιμάται, όμως, ότι τα περισσότερα εξ αυτών θα χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια της πώλησης για αγορά μετοχών Εθνικής, ώστε να περιορίσουν το dilution από τη μη άσκηση των δικαιωμάτων.

Ποιοι φορείς υπάγονται στη συμφωνία

Οι φορείς της γενικής κυβέρνησης που υπάγονται στην παραπάνω συμφωνία είναι με βάση όσα προκύπτουν από την αλληλογραφία μεταξύ του ΤΧΣ και των τραπεζών οι εξής:

- Οι φορείς που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Όσοι φορείς κατατάσσονται, σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ESA95), στην κεντρική κυβέρνηση, ακόμη και αν δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Οι κρατικές επιχειρήσεις και οργανισμοί που περιλαμβάνονται από την ΕΛΣΤΑΤ στον ορισμό της κεντρικής κυβέρνησης (ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΟΣΥ, ΕΛΓΑ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ, ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΤ, ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΥΜΗΣ ΕΠΕ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΟΤ, ΓΑΙΑ ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΟΔ Α.Ε.).

- Η τοπική αυτοδιοίκηση που περιλαμβάνει δήμους, νομαρχίες και τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, συμπεριλαμβανομένων των βασικών και των ειδικών προϋπολογισμών τους, αλλά και όλων των φορέων και των οργανισμών που υπάγονται σε αυτούς.

- Τα ασφαλιστικά ταμεία που περιλαμβάνουν όλα τα ταμεία που ιδρύθηκαν και καταχωρίστηκαν ως Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης στο μητρώο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

- Άλλοι φορείς εκτός προϋπολογισμού που περιλαμβάνονται από την ΕΛΣΤΑΤ στο μητρώο της γενικής κυβέρνησης, αλλά δεν λογίζονται ακόμα ως μέρος της κεντρικής κυβέρνησης.

- Τυχόν νέα ταμεία, ή άλλα ειδικά προγράμματα προϋπολογισμού και εκτός προϋπολογισμού προγράμματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου να φέρουν σε πέρας ενέργειες δημοσιονομικού χαρακτήρα.

 

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v