Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μυστικά των ETFs και οι... κρυμμένες ευκαιρίες

Τα πλεονεκτήματα και τα... ντεσού των ETFs. Γιατί είναι ένα "φιλικό" προϊόν προς τους επενδυτές. Ποια είναι διαπραγματεύσιμα στην εγχώρια αγορά. Οι δείκτες που ακολουθούν. Η αλματώδης ανάπτυξη στο εξωτερικό.

Τα μυστικά των ETFs και οι... κρυμμένες ευκαιρίες

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν στους επενδυτές τα Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ETFs) αναλύει ο κ. Π. Ξυδώνας, Διδάκτωρ Ποσοτικής Χρηματοοικονομικής ΕΜΠ και Μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής Αμοιβαίων Κεφαλαίων της Attica Wealth Management ΑΕΔΑΚ.

Tα ETFs είναι μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, τα οποία εκδίδονται από Ανώνυμες Εταιρίες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) και εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο. Η ανάπτυξή τους στο εξωτερικό είναι τεράστια. 

Συνήθως ακολουθούν έναν δείκτη, όπως τον FTSE 25 στην Ελλάδα ή τους S&P 500 και Dow Jones στις ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν περιορίζονται μόνο σε δείκτες, αφού μπορούν να ακολουθήσουν έναν κλάδο (βιομηχανία, τράπεζες) ή άλλα assets όπως τα ομόλογα.

Στην Ελλάδα έκαναν ντεμπούτο το 2008. Στο Χ.Α. είναι διαπραγματεύσιμα αυτήν την περίοδο τρία ΕTFs, δύο από την Εθνική Asset Management και ένα από την Alpha Asset Management.

Ο κ. Ξυδώνας εξηγεί τη διαφορά των ETFs από τα συμβατικά Αμοιβαία Κεφάλαια, πώς μπορεί να τοποθετηθεί κανείς σε αυτά και τι προσφέρουν.

Αναλύει γιατί είναι «φιλικά» προϊόντα προς τους επενδυτές και δεν απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις. Παράλληλα χαρακτηρίζονται οικονομικά γιατί δεν απαιτούν κόστη διαχείρισης και δεν υπόκεινται σε φορολογία.

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στα τρία ETFs της εγχώριας αγοράς, στο ενεργητικό τους και στον δείκτη τον οποίο ακολουθούν.

 

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v