Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρχεται στη ζωή το... ΠΕΔΥ του Αδωνι

Δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής το νομοσχέδιο για τον νέο ΕΟΠΥΥ, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

Έρχεται στη ζωή το... ΠΕΔΥ του Αδωνι

Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), θα αποκαλείται το νέο σύστημα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης που διαμορφώνει το υπουργείο Υγείας, μεταδίδει το Iatronet.gr.

Σε αυτό, θα μετάσχουν τα Κέντρα Υγείας που υπάρχουν σήμερα, τα αστικά Κέντρα Υγείας που θα δημιουργηθούν και οι δομές του ΕΟΠΥΥ (πολυϊατρεία, εργαστήρια) οι οποίες περνούν στο ΕΣΥ.

Με απλά λόγια, το ΕΣΥ αποκτά δύο επιμέρους συστήματα:

Το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), το οποίο θα παρέχει εξωνοσοκομειακή φροντίδα στο σύνολο των πολιτών.

Το Δευτεροβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΔΕΔΥ), το οποίο θα παρέχει νοσοκομειακή περίθαλψη, όπως ισχύει σήμερα.

Ο ΕΟΠΥΥ παραμένει, διατηρώντας το σημερινό του όνομα.

Οι σχετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τον νέο ΕΟΠΥΥ, το οποίο αναρτήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας για δημόσια διαβούλευση.

Τη Δευτέρα, θα κατατεθεί από τον υπουργό Υγείας στη Βουλή. Η συζήτησή του δεν θα γίνει με τη διαδικασία του επείγοντος, όπως είχε αρχικά γνωστοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο νέος φορέας θα λάβει την τελική του μορφή έως το τέλος Ιανουαρίου.

Έως τότε, θα έχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση του υγειονομικού, διοικητικού και ιατρικού προσωπικού του ΕΟΠΥΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).

Πρόσβαση

Στο ΠΕΔΥ θα έχουν πρόσβαση όλοι οι Έλληνες πολίτες και θα παρέχονται υπηρεσίες εξωνοσοκομειακής (πρωτοβάθμιας) φροντίδας.

Ο ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί πλέον ως ασφαλιστικός οργανισμός Υγείας και θα 'αγοράζει' υπηρεσίες (για λογαριασμό των ασφαλισμένων του) από ελεύθερους επαγγελματίες παρόχους (γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές).

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ο οικογενειακός γιατρός θα είναι ο καθ´ ύλην αρμόδιος να εξετάζει τους ασφαλισμένους στα αστικά κέντρα, κάτι ανάλογο με τον αγροτικό γιατρό της περιφέρειας.

Θα παρακολουθεί συγκεκριμένο αριθμό πολιτών/ασφαλισμένων ανά περιοχή και θα χρεωθεί με τον ηλεκτρονικό τους φάκελο

Εντονη αντίδραση των γιατρών 

Τη σφοδρή αντίδρασή του στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια υγεία, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μ. Βλασταράκος. Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του,"το νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΕΔΥ) βάζει την ταφόπλακα στη Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας".

Σύμφωνα με τον ίδιο, "η ατελής και πρόχειρη κατάρτισή του δεν προωθεί την ισότιμη, καθολική και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα Υγείας, ενώ διαφαίνεται ξεκάθαρα ο στόχος της απόλυσης των υπηρετούντων ιατρών στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Ο πολίτης θα πληρώνει στο εφεξής επιπλέον χαράτσια για να βρει τον ιατρό του, να πάρει το φάρμακό του και να κάνει την εξέτασή του με τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας να εκμεταλλεύονται την πλήρη αποδόμηση του υφιστάμενου συστήματος Υγείας, ενώ η ένταξη συναδέλφων στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ μετά την πάροδο των οκτώ μηνών δημιουργεί συνθήκες απομάκρυνσης από το σύστημα".

Τέλος, ο ΠΙΣ καλεί για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση "πριν από οποιαδήποτε προώθηση πρότασης στη Βουλή να συνεργαστεί με όλους τους θεσμικούς φορείς για να προωθηθεί ένα Νομοσχέδιο Υγείας ουσιαστικό και σύγχρονο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και στην ευπρεπή λειτουργία και τα εργασιακά δικαιώματα των ιατρών".

 

***Αναλυτικά το νομοσχέδιο για Π.Ε.ΔΥ., δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v