Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιχθυοκαλλιέργειες: Το «μπαλάκι» στις τράπεζες

Η αντίστροφη μέτρηση, για τους τίτλους τέλους που έπεσαν χθες, ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου όταν η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Η προσοχή στις τράπεζες.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ιχθυοκαλλιέργειες: Το «μπαλάκι» στις τράπεζες

Ένα ακόμη ναυάγιο μετρά από χθες ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών. Ο λόγος για το άδοξο, αν και προδιαγεγραμμένο για πολλούς, τέλος του πολυσυζητημένου deal μεταξύ της Σελόντα και της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες.

Ναυάγιο το οποίο επιβεβαιώθηκε και επισήμως χθες από τη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, η οποία στην ανακοίνωσή της προς το Χ.Α. γνωστοποίησε ότι το μνημόνιο συνεννόησης για συγχώνευση με τη Σελόντα δεν είναι πλέον σε ισχύ.

H αντίστροφη μέτρηση είχε ξεκινήσει στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου όταν η Δίας κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 (θα συζητηθεί την επόμενη Τετάρτη 29 Ιανουαρίου).

Τότε η Σελόντα είχε σπεύσει να ενημερώσει το Χρηματιστήριο και κατ' επέκταση τους επενδυτές και τις τράπεζες πως η συγχώνευση τελούσε σε κατάσταση επανεξέτασης. Δήλωση υπαναχώρησης, η οποία επιβεβαιώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου όταν ο CEO της Σελόντα Γιάννης Στεφανής είχε απευθύνει ανοικτή δημόσια πρόσκληση προς τον Αριστείδη Μπελλέ, επικεφαλής της Νηρεύς, να πορευτούν από κοινού.

Το σίγουρο είναι ότι στον κλάδο ενώ όλοι μιλούν για συγχωνεύσεις, αυτό δεν έχει γίνει πράξη. Άνθρωποι που γνωρίζουν το χώρο παραδέχονται ότι ενώ όλοι ή σχεδόν όλοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να ρίξουν νερό στο κρασί τους για να προχωρήσουν τέτοιες συμφωνίες, στην ουσία πολύ λίγα πράγματα είναι διατεθειμένοι να πράξουν. Πόσο μάλλον τώρα που και να θέλουν δεν μπορούν αφού τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι τράπεζες.

Όπως ανέφερε στέλεχος της αγοράς "η στάση του τραπεζικού συστήματος και το πόσο αποφασισμένο είναι να αναλάβει πιο ενεργή δράση θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία".

Σύμφωνα με άλλο στέλεχος "το μπαλάκι πλέον είναι στις τράπεζες. Εμείς αναμένουμε στο ακουστικό μας. Δεν τίθενται θέματα διαλόγων και συζητήσεων μεταξύ διοικήσεων. Η εξυγίανση του κλάδου θα πρέπει να περάσει από τους βασικούς μετόχους που είναι οι τράπεζες".

Το ίδιο στέλεχος σημείωνε: "Πρέπει να πάμε σε κοινή πορεία με τις τράπεζες. Θα πρέπει να εξυγιανθούν όσες εταιρείες είναι βιώσιμες και να γίνει σωστό consolidation, να επιτευχθούν συνέργειες και οικονομίες κλίμακας".

Σε ό,τι αφορά το άμεσο μέλλον, την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα για τις 29 Ιανουαρίου, δηλαδή την ερχόμενη Τρίτη, έχει ορισθεί να εκδικασθεί η αίτηση της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες για την ένταξή της στις διατάξεις του άρθρου 99.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους η εισηγμένη βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των υποχρεώσεών της. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι πιστώτριες τράπεζες και η Δίας φαίνεται να έχουν βρει ένα σημείο επαφής, ενώ οι ίδιοι δεν αποκλείουν να υπάρξει θετική κατάληξη και να προχωρήσει η αναδιάρθρωση.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας η Νηρεύς έχει συγκαλέσει συνέλευση ομολογιούχων. Η συνέλευση η οποία έχει ορισθεί να πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου καλείται να αποφασίσει την έγκριση τροποποίησης των όρων του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου αρχικού ύψους 19.995.575,10 ευρώ. Η υπό έγκριση τροποποίηση αφορά τη χρονική μετάθεση αποπληρωμής της δόσης που είναι καταβλητέα στις 31 Ιανουαρίου 2014 και των τόκων που είναι καταβλητέοι στις 31 Ιανουαρίου 2014 για τις 13 Ιουλίου 2015.

Σε ό,τι αφορά τη Σελόντα, όπως είχε γνωστοποιήσει η ίδια στις αρχές Δεκεμβρίου, έχει συμφωνήσει με τις τράπεζες τους όρους με τους οποίους θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναδιοργάνωσης και έχει ήδη υπογραφεί μεταξύ των δύο μερών συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης (MOU). Ωστόσο μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως αν έχουν ολοκληρωθεί οι όροι και αν έχει υπογραφεί οριστικό MoU για την αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v