Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες «καλές» ειδήσεις περιμένει ο Στουρνάρας

Η κυβέρνηση ποντάρει σε θετικά μηνύματα από το μέτωπο της βιομηχανίας, των I.X. και του ΑΕΠ για να βρει επιχειρήματα στο παζάρι με την τρόικα. Γιατί αισιοδοξεί το οικονομικό επιτελείο και πώς επηρεάζεται το παζάρι με τρόικα.

Ποιες «καλές» ειδήσεις περιμένει ο Στουρνάρας

Τα πρώτα καλά νέα ήρθαν την περασμένη Παρασκευή, όταν η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε αύξηση του τζίρου στο λιανεμπόριο, για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο του 2011.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας προαναγγέλλει σε συνομιλητές του «καλές ειδήσεις-έκπληξη» τις επόμενες ημέρες και όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του οι εξελίξεις αυτές θα επηρεάσουν καταλυτικά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα δεν πήγαν καλά τον Ιανουάριο, προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς υπέρβαση των στόχων που θα επηρεάσουν το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το οποίο ήδη ο πρωθυπουργός έχει προϊδεάσει ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Θετικές ειδήσεις προέκυψαν από τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών στη βιομηχανία (για πρώτη φορά, μετά τον Αύγουστο του 2009, ξεπέρασε τις 50 μονάδες που αποτελούν τη διαχωριστική γραμμή επέκτασης - συρρίκνωσης).

Καλά νέα αναμένει το υπουργείο Οικονομικών και από το μέτωπο της οικοδομικής δραστηριότητας και των πωλήσεων Ι.Χ. Παράλληλα, εκτιμάται ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου θα συνηγορούν υπέρ της εκτίμησης ότι έρχεται η πολυπόθητη ανάκαμψη.

Αν όλες αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν από τη στατιστική υπηρεσία τις επόμενες ημέρες, τότε είναι σαφές πως δημιουργείται το υπόβαθρο για να υποστηρίξει κανείς πως το καράβι της πραγματικής οικονομίας έχει αρχίσει να στρίβει…

Προφανώς δεν δημιουργούνται περιθώρια για πανηγυρισμούς, όταν στο ίδιο διάστημα η ανεργία είναι στο 27% και τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών προς την εφορία το 2013 υπερέβησαν τα 9 δισ. ευρώ. 'Ομως είναι μάλλον μια καλή αρχή που φέρει άλλη βάση διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να συνεκτιμηθούν με τρεις ακόμα παράγοντες: με την προοπτική των εκλογών και τα περιθώρια πολιτικών προσδοκιών για την κυβέρνηση, τις πληροφορίες από τον ξένο τύπο για βούληση του Βερολίνου αναφορικά με τη χορήγηση νέου δανείου 10-20 δισ. ευρώ χωρίς τον επίσημο μανδύα του μνημονίου, αλλά και την τρόικα η οποία εξακολουθεί να μην έχει προσδιορίσει ακριβή ημερομηνία επανόδου για ολοκλήρωση των συζητήσεων.

Με χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Καθημερινή» απαριθμεί 153 δράσεις του μνημονίου η υλοποίηση των οποίων καθυστερεί, με 57 από αυτές να αφορούν το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών.

Μεταξύ αυτών η κάλυψη των δημοσιονομικών κενών για το διάστημα 2015-2016, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, η απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, οι ομαδικές απολύσεις και το περιβόητο toolkit του ΟΟΣΑ.

Παρ’ όλα αυτά, ο Γ. Στουρνάρας εξακολουθεί να εμφανίζεται αισιόδοξος για συμφωνία με την τρόικα έως το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου και κλείνει το… μάτι προδιαγράφοντας θετικές εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα.

Μένει να φανεί…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v