Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Τρία ατού στο παζάρι με την τρόικα

Γιατί οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών δεν θα ξεπεράσουν τα 4,5 δισ. Ως τα μέσα Μαρτίου η κατάθεση του νέου θεσμικού πλαισίου για τράπεζες. Η προεργασία για έκδοση κρατικών ομολόγων και το κρίσιμο θέμα για το capital buffer του ΤΧΣ.

Τράπεζες: Τρία ατού στο παζάρι με την τρόικα

Την εκτίμηση ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών δεν θα ξεπεράσουν ούτε υπό τις χειρότερες προβλέψεις τα 4,5 δισ. ευρώ και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον επόμενο μήνα διατυπώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Αυτή η αισιοδοξία στηρίζεται, σύμφωνα με τους ίδιους, στην αλλαγή ισορροπιών και κλίματος που θα επιφέρει η ανακοίνωση κρίσιμων μακροοικονομικών στοιχείων, όπως η πορεία του ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο του 2013 και τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Την προσεχή Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση του ΑΕΠ δ' τριμήνου. Η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι η οικονομία συρρικνώθηκε οριακά το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου, εξέλιξη που θα μπορούσε να σημάνει ταχύτερη επιστροφή στην ανάπτυξη.

Πρόκειται για ιδιαίτερα κρίσιμο στοιχείο, καθώς η κυβέρνηση και οι αρχές παλεύουν να πείσουν την τρόικα ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα πρέπει να υπολογισθούν με το βασικό και όχι με το δυσμενές σενάριο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μιλώντας στο Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοοικονομικών Ιδρυμάτων (OMFIF), την περασμένη Παρασκευή, επέμεινε στη διαφαινόμενη ανάκαμψη της οικονομίας σημειώνοντας ότι πρόκειται για εξέλιξη που θα επηρεάσει θετικά και τις τράπεζες στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στελέχη που είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από κοντά τον διοικητή της ΤτΕ έφυγαν με την εντύπωση ότι ο λογαριασμός για τις τράπεζες δεν θα ξεπεράσει τα 4,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη ακόμη και αν βγει στα 4,5 δισ. ευρώ θα είναι διαχειρίσιμος, εφόσον δοθεί ικανός χρόνος στις τράπεζες να τον καλύψουν μέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων που προβλέπουν τα business plans.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Προβόπουλος στο Λονδίνο, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα έχουν ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Αμέσως μετά θα κινηθεί και η διαδικασία κατάθεσης και ψήφισης του νέου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία του ΤΧΣ και την ιδιωτικοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχει.

Εντός του Μαρτίου η κατάθεση του νόμου για τράπεζες

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του Μαξίμου είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί εντός του Μαρτίου, εφόσον δημιουργηθούν συνθήκες που να επιτρέπουν την ψήφισή του και παραμένουν σε ισχύ οι προσφορές των ενδιαφερόμενων για τη Eurobank βασικών επενδυτών όπως η Fairfax και το Apollo.

Παρότι τυπικά το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα οριστικοποιηθεί από την ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο, η ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων τον Μάρτιο εκτιμάται ότι θα βελτιώσει το θετικό κλίμα στο εξωτερικό και θα αλλάξει την ψυχολογία στο εσωτερικό της χώρας, συμβάλλοντας στον κατευνασμό των αντιδράσεων από την πλευρά βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ επί συγκεκριμένων διατάξεων του σχεδίου νόμου.

Αν δεν εξασφαλισθεί η απαραίτητη συναίνεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, τότε η κατάθεση και η ψήφιση του νομοσχεδίου θα μετατεθεί σε χρόνο μετά τις ευρωεκλογές.

Αλώβητο το capital buffer του ΤΧΣ

Το τρίτο ισχυρό χαρτί που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση είναι η προεργασία για επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές αν οι εταίροι και πιστωτές δεν συναινέσουν στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού με όρους που να είναι αποδεκτοί και από την ελληνική πλευρά (χωρίς μνημόνιο και με αλλαγή του μοντέλου ελέγχου).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει αναθέσει σε δύο ξένες επενδυτικές τράπεζες τη διενέργεια παρουσιάσεων για έκδοση πενταετούς ομολόγου ύψους 2 - 3 δισ. ευρώ πριν από τις ευρωεκλογές. Από τις μέχρι τώρα παρουσιάσεις προκύπτει ισχυρό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι ανάδοχοι να φέρονται πρόθυμοι να εγγυηθούν κάλυψη της έκδοσης.

Ταυτόχρονα, το Μαξίμου φέρεται να έχει δεχθεί και απευθείας προτάσεις από private equity funds για εγγύηση κάλυψης μεγαλύτερης σε διάρκεια και ποσό έκδοσης.

Οι αποφάσεις δεν έχουν κλειδώσει ακόμη, καθώς αφενός βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, αφετέρου διατυπώνεται η εκτίμηση ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα θα ενισχύσουν το ήδη θετικό κλίμα για την Ελλάδα σε βαθμό που θα επιτρέψουν την επάνοδο στις αγορές με επιτόκιο που να μην ξεπερνά αισθητά το 6%.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν το σχέδιο εξόδου στις αγορές περιλαμβάνει πέρα από άνοιγμα πιστωτικής γραμμής από τον ESM και σχέδιο χρήσης του κεφαλαιακού αποθέματος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κίνηση στην οποία αντιδρά έντονα η τρόικα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v