Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί παραμένει hot story η Ελλάδα

Οι πληροφορίες για πρωτογενές πλεόνασμα άνω των 2,2 δισ. πυροδοτούν πυρετό για Ελλάδα. Τι δείχνουν τα ομόλογα. Οι προσδοκίες για συμφωνία με τρόικα χωρίς μέτρα και για μπαράζ αναβαθμίσεων. Κρίσιμα βήματα η επιτυχής ΑΜΚ για Eurobank και η έκδοση ΟΕΔ.

Γιατί παραμένει hot story η Ελλάδα

Ένα από τα πιο καυτά επενδυτικά stories για το α' εξάμηνο της φετινής χρονιάς παραμένει η Ελλάδα, καθώς πλέον αρχίζει να γίνεται ξεκάθαρο σε ξένους και εγχώριους επενδυτές ότι η κυβέρνηση έχει στα χέρια της πρωτογενές πλεόνασμα «μαμούθ», το οποίο μπορεί να θέσει σε δεύτερη μοίρα, για ένα δίμηνο, τον –υπαρκτό- πολιτικό κίνδυνο.

Παρ' ότι δεν έχει κλείσει ακόμη ο Φεβρουάριος και επομένως δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού η κυβέρνηση δεν κρύβει την αισιοδοξία της ότι θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα που «θα προκαλέσει σεισμό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

Την ίδια αισιοδοξία συμμερίζονται και τα επιτελεία των μεγαλύτερων ξένων και εγχώριων brokers, με αποτέλεσμα εδώ και μερικές ημέρες να έχουν γυρίσει σχεδόν στο σύνολό τους θετικοί για την Ελλάδα, προτείνοντας αγορές ομολόγων και μετοχών στους πελάτες τους.

Σύμφωνα με στελέχη ξένων επενδυτικών τραπεζών, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, όπως το μετράει η Τρόικα για το ελληνικό πρόγραμμα θα ξεπεράσει τα 2,2 δισ. ευρώ. Το ύψος του θα μπορούσε να υπερβεί σύμφωνα με τις αναλύσεις τους ελαφρώς και τα 3,6 δισ. ευρώ, αλλά η κυβέρνηση δείχνει ότι προτιμά να αφήσει «μαξιλάρι» μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων και για τη φετινή χρονιά.

Ανεξάρτητα από το νούμερο που τελικά θα ανακοινωθεί, είναι περίπου βέβαιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα λειτουργήσει ως απόλυτος καταλύτης για την Ελλάδα, εφόσον βέβαια οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών είναι διαχειρίσιμες και δρομολογηθεί μέσα στο Μάρτιο η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.

Στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα θα ανοίξει το δρόμο για ταχεία επίτευξη συμφωνίας χωρίς τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων για το 2014. Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν να «ψαλιδιστούν» και τα απαιτούμενα, σύμφωνα με τους δανειστές, μέτρα για το 2015.

Ταυτόχρονα, θα διευκολύνει τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης να εισηγηθούν νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με επιμήκυνση της διάρκειάς και περαιτέρω μικρή μείωση των επιτοκίων ή μεταφορά χρέους 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών στον ESM, ώστε να υπάρχει δέσμευση συμφωνίας πριν τις Ευρωεκλογές.

Τέλος, ανοίγει το δρόμο για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και την επάνοδο της στις αγορές μετά από μια τετραετία.

Ανοίγει ο δρόμος για την Eurobank

Όπως έγραψε πρόσφατα το Euro2day η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο νόμου, για τις αλλαγές στο καταστατικό του ΤΧΣ και τη διάθεση μετοχών από το Ταμείο, αμέσως μετά την ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών και εφόσον δεν έχει μεσολαβήσει κάποια αρνητική εξέλιξη σε πολιτικό επίπεδο.

Στην κυβέρνηση προσδοκούν ότι τα εντυπωσιακά θετικά νέα και ο θετικός απόηχος στο εξωτερικό σε συνδυασμό με τη μείωση των αμοιβών των τραπεζιτών θα άρουν τις εντάσεις βουλευτών της πλειοψηφίας για διατάξεις του σχεδίου νόμου ως προς τη διάθεση μετοχών τραπεζών από το Ταμείο σε τιμές αγοράς, που ενέχουν σοβαρό discount σε σχέση με την τιμή κτήσης του.

Το ενδιαφέρον από Fairfax και Apollo παραμένει στο τραπέζι και αυτό μεταφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη διοίκηση της Eurobank στον υπουργό Οικονομικών κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης τους.

Καλυμμένη ήδη η επάνοδος της χώρας στις αγορές

Η άνοδος που καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες οι τιμές των ομολόγων προεξοφλεί σύμφωνα με διαχειριστές κεφαλαίων τις θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις το επόμενο δίμηνο που ενδέχεται να οδηγήσουν και επάνοδο της χώρας στις αγορές.

Τρεις ξένες επενδυτικές τράπεζες (Citigroup, Goldman Sachs, Deutsche Bank) έχουν κάνει σύμφωνα με πληροφορίες την προεργασία για έκδοση πενταετούς ομολόγου ύψους 2 με 3 δισ. ευρώ και ήδη προκύπτει ζήτηση που καλύπτει τη μισή έκδοση. Η έκδοση εκτιμάται ότι θα υπερκαλυφθεί, εφόσον βέβαια έχει κλειδώσει και η κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank.

Με βάση τους μέχρι σήμερα σχεδιασμούς η έκδοση τοποθετείται χρονικά λίγο πριν το Πάσχα και η κυβέρνηση προσδοκά ότι το επιτόκιο θα διαμορφωθεί πέριξ του 6%. Εκτιμάται ότι θα έχουν προηγηθεί αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από κάποιους οίκους.

Οι αλλαγές σκυτάλης στις μετοχές

Εδώ και δύο εβδομάδες στο Χ.Α. εξελίσσεται αλλαγή σκυτάλης με αγοραστές μικρά σε υπό διαχείριση ενεργητικό emerging long funds και πωλητές hedge funds που καταγράφουν μεγάλα κέρδη.

Πρόκειται για περιορισμένου εύρους κινήσεις, όπως αποτυπώνεται και στους τζίρους, που δείχνουν, σύμφωνα με χρηματιστές, ότι ξεπερνιούνται οι επιφυλάξεις των «long only» και επανατοποθετούνται σταδιακά στο Χ.Α., μετά από αποχή 4 -5 ετών.

Οι ίδιες πηγές διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η πορεία των εισροών θα βαίνει αυξανόμενη τον επόμενο μήνα μέχρι και την ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων πρωτογενούς πλεονάσματος και τη συμφωνία με τρόικα.

«Δεν αποκλείεται να ζήσουμε ένα κύμα αδιάκριτων αγορών, από funds που τοποθετούνται στο Χ.Α. με ορίζοντα τουλάχιστον 12 μηνών, αντίστοιχο αυτού που βίωσε η αγορά τον περασμένο Μάιο», υποστηρίζουν διαχειριστές κεφαλαίων.

Άποψη που δεν συμμερίζεται το σύνολο της αγοράς σημειώνοντας ότι οι αποτιμήσεις είναι ήδη στα υψηλά τους και οι ξένοι δυσκολεύονται να βρουν επενδυτικές ευκαιρίες στο Χ.Α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v