Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Το χρονοδιάγραμμα για νόμο και ΑΜΚ

Αμέσως μετά την οριστικοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών η κατάθεση του νόμου. Στόχος η δρομολόγηση της ΑΜΚ για Eurobank εντός του Μαρτίου και η ολοκλήρωσή της ως τις αρχές Απριλίου. Στο τραπέζι η προσφορά των 1,5 δισ. από ξένους.

Eurobank: Το χρονοδιάγραμμα για νόμο και ΑΜΚ

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της άσκησης προσομοίωσης, προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις αλλαγές στο καταστατικό του ΤΧΣ και τη δομή ιδιωτικοποίησης των συστημικών τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει το σχέδιο νόμου όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ώστε να δρομολογηθεί εντός του Μαρτίου η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank και να ολοκληρωθεί εντός των πρώτων ημερών του Απριλίου.

Βασικό πρόσκομμα, προς το παρόν, παραμένει η οριστικοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, θέμα για το οποίο εκφράζονται και οι βασικές ενστάσεις και ανησυχίες της τρόικας.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr οι κεφαλαιακές ανάγκες αναμένεται να ανακοινωθούν ως τις αρχές Μαρτίου και σχεδόν ταυτόχρονα θα δοθεί και η τυπική έγκριση της τρόικας για την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών και στο Μαξίμου ποντάρουν στο ότι τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία και η διαφαινόμενη συμφωνία με τους εταίρους και πιστωτές της χώρας θα αλλάξουν το κλίμα στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., επιτρέποντας την άρση των αντιδράσεων από κάποιους βουλευτές. Σημειώνεται ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Θετικά προς το παρόν λειτουργεί το γεγονός ότι παραμένει σε ισχύ το ενδιαφέρον επενδυτών, όπως Fairfax και Apollo, για κάλυψη σημαντικού μέρους της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank.

Στελέχη της Apollo και άλλων ενδιαφερόμενων funds βρέθηκαν στην Αθήνα πρόσφατα και σε συνάντησή τους με τη διοίκηση της Eurobank επανέλαβαν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν ως βασικοί επενδυτές (anchor investors) στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι όπως έγραψε το Euro2day.gr η Fairfax είχε δηλώσει στα μέσα Ιανουαρίου ότι προτίθεται να βάλει 1,5 δισ. ευρώ στην ΑΜΚ μαζί με ομάδα επενδυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρότασή της περιλαμβάνει προτεινόμενη τιμή έκδοσης των νέων μετοχών που πλησιάζει το 0,40 ευρώ.

Το fund του Ινδοκαναδού P. Watsa μάλιστα έχει προσλάβει ως νομικό σύμβουλο το γραφείο Ποταμίτη, που έχει διατελέσει σύμβουλος του ΤΧΣ και είχε συμμετάσχει ενεργά στην επεξεργασία της ΠΥΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όπως προαναφέρθηκε, στους ενδιαφερόμενους περιλαμβάνεται και το private equity fund Apollo το οποίο ειδικεύεται σε αναδιαρθρώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v