Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτος διαγωνισμού για ΑΔΜΗΕ η Indian Power Company

Την απόκτηση του 66% του ΑΔΜΗΕ διεκδικούν οι εταιρείες διαχείρισης δικτύων China State Grid (Κίνα), Elia (Βέλγιο) και Terna (Ιταλία), όπως και το καναδικό συνταξιοδοτικό fund PSP Investments.

Εκτος διαγωνισμού για ΑΔΜΗΕ η Indian Power Company

Εκτός διαγωνισμού για την εξαγορά του ΑΔΜΗΕ, έμεινε η ινδική εταιρεία διαχείρισης δικτύων Indian Power Company.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ στην Α' Φάση του διαγωνισμού για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ εξεδήλωσαν ενδιαφέρον πέντε υποψήφιοι επενδυτές.

Μετά την αξιολόγηση των σχετικών εγγράφων από τους Χρηματοοικονομικούς και Νομικούς Συμβούλους της ΔΕΗ, καθώς και τη μετέπειτα έγκρισή της από το Διοικητικό Συμβούλιο  της ΔΕΗ, οι ακόλουθοι τέσσερις επενδυτές/ συμπράξεις, κατ΄ αλφαβητική σειρά, προεπιλέγησαν για τη συμμετοχή τους στη Β΄ φάση της διαδικασίας, δηλαδή την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 66%  του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ:

-Σύμπραξη Elia System Operator S.A. & IFM Investors Pty Ltd

- Public Sector Pension Investment Board

- State Grid International Development Limite

- TERNA-Rete Elettrica Nazionale Società per Azioni

Στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΔΕΗ που συζητήθηκε η έγκριση των επενδυτών που θα προεπιλεγούν, τα μέλη που εκπροσωπούν τους εργαζομένους, Νίκος Φωτόπουλος και Παντελής Καραλευθέρης, καταψήφισαν τη σχετική εισήγηση, ενώ δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν κάθε εισήγηση σχετική με την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. 

Σημειώνεται ότι το 2013 ο ΑΔΜΗΕ πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 347 εκατομμύρια ευρώ έναντι 325 εκατομμυρίων το 2012. Η λειτουργική του κερδοφορία (EBITDA) ανήλθε σε 174 εκατομμύρια έναντι 118 εκατομμυρίων το 2012, και οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές σε 226 εκατομμύρια.

Η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση της εταιρείας αυξήθηκε σε 1.42 δισ. ευρώ, και το επενδυτικό πρόγραμμα ανήλθε σε 119 εκατομμύρια περίπου. Τέλος, τα καθαρά κέρδη του ΑΔΜΗΕ διαμορφώθηκαν σε 55 εκατομμύρια, έναντι 25 εκατομμυρίων το 2012.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v