Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπρα ντε φερ με τρόικα και στο βάθος... δίλημμα

Ξεκαθαρίζει η στρατηγική. Οι πιέσεις της τρόικας και η πολιτική διαπραγμάτευση. Καθησυχάζει η κυβέρνηση για ασφαλιστικό-εργασιακό. Ο «χρησμός» Βενιζέλου για τον χρονικό ορίζοντα. Το δίλημμα ενόψει εκλογής ΠτΔ ή κάλπης.

Μπρα ντε φερ με τρόικα και στο βάθος... δίλημμα

«Δεν παρεκκλίνουμε του στόχου», είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς και τις συζητήσεις για την επόμενη μέρα. Κατά τη χθεσινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη επιβεβαιώθηκε ο κυβερνητικός σχεδιασμός που αφορά την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη συμφωνία για την επόμενη μέρα (προληπτική γραμμή πίστωσης) και την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος.

Για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο πλάνο, πάντως, όπως συμφώνησαν ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με επιτυχία, αλλά και με ταχύτητα ένας δύσκολος αγώνας δρόμου, προκειμένου στο τέλος της διαδρομής να τεθεί προς όλους -πολίτες αλλά και βουλευτές εν όψει προεδρικής εκλογής- το δίλημμα που επανέλαβε και χθες ο κ. Βενιζέλος: «Θα διαλέξουμε είτε μια λύση για την οποία έχουμε παλέψει με θυσίες και κόπους, είτε άλλες λύσεις που είναι ασαφείς, είναι επισφαλείς, είναι υψηλού ρίσκου και θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες του λαού». Και αυτό θα είναι και το δίλημμα με το οποίο η κυβέρνηση θα πορευτεί σε ενδεχόμενο κάλπης στην περίπτωση που τελικά δεν βρεθούν οι αναγκαίοι 180 βουλευτές για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια.

Προς το παρόν, πάντως, όλο το βάρος ρίχνεται στην τρόικα, η οποία, όπως εκτιμούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, θα επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα. Μέχρι τότε, αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, η ανταλλαγή στοιχείων και απόψεων με τους δανειστές είναι καθημερινή, στο πλαίσιο μιας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης. «Ειδικά αυτή η αξιολόγηση είναι σημαντικό να κλείσει, ιδίως όταν μετά το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης κατέστη σίγουρο -και όχι θεωρητικό όπως μέχρι τώρα- ότι εφόσον συμβεί αυτό, βγαίνουμε από το πρόγραμμα», έλεγε χθες υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, που θεωρεί απόλυτα φυσιολογική την πίεση που ασκούν οι δανειστές στην ελληνική πλευρά. «Δεν είναι ασυνήθιστοι οι κραδασμοί σε τέτοιες φάσεις. Κάθε φορά πριν έρθει η τρόικα για διαπραγμάτευση, συμβαίνει κάτι αντίστοιχο», ανέφερε.

Πολιτική διαπραγμάτευση

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των συζητήσεων και εκτιμούν ότι η «μεγάλη» πολιτική διαπραγμάτευση που έχει κάνει και εξακολουθεί να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς με την ηγεσία της Ευρώπης θα πιάσει τόπο σε θέματα όπως το ασφαλιστικό και οι ομαδικές απολύσεις. Ειδικά για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει στους συνομιλητές του ότι δεν μπορεί να τεθεί το ζήτημα, αλλά ας εφαρμοστεί πρώτα ο νόμος από 1η Ιανουαρίου και μετά να γίνουν οι όποιες διορθώσεις χρειαστούν.

«Είναι δύο πλευρές. Η κάθε μία έχει τις δικές της απόψεις. Νομίζω ότι συγκλίνουμε και ότι θα έχουμε λύσει τα περισσότερα προβλήματα όταν έρθουν για να κλείσει η διαπραγμάτευση», δήλωσε εξερχόμενος του Μαξίμου ο κ. Χαρδούβελης, που όσον αφορά τη διαφορά των δύο πλευρών για το δημοσιονομικό κενό ανέφερε ότι θα συζητηθεί με την επιστροφή της τρόικας.

Στο τετ α τετ του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο φέρεται να αποφασίστηκε «να νομοθετηθεί και μισθολόγιο, ακόμα και αν δεν εφαρμοστεί άμεσα», ενώ επαναβεβαιώθηκε ως στόχος η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, ημερομηνία διεξαγωγής του κρίσιμου Eurogroup.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε η αποστροφή του Ευάγγελου Βενιζέλου όσον αφορά τον χρονικό προσδιορισμό για τη συμφωνία της επόμενης μέρας. «Ο ελληνικός λαός θα έχει, το ταχύτερο δυνατό, και σίγουρα πριν αρχίσει η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ολοκληρωμένη συμφωνία μας με τους εταίρους», είπε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εν λόγω αποφάσεις να μην έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά έως τον Φεβρουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v