Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: Ενα βήμα πιο κοντά για το τέλος της διαπραγμάτευσης

«Οι δυσκολίες είναι μεγάλες, θα βρεθεί όμως λύση» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά το ραντεβού με Σαμαρά. Ζητά πολιτική απόφαση ως το τέλος του έτους. «Δεν θα ληφθούν ενοχλητικά για τους πολίτες μέτρα», σημειώνει.

Βενιζέλος: Ενα βήμα πιο κοντά για το τέλος της διαπραγμάτευσης

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνάντησης με την τρόικα στο Παρίσι. Η ελληνική πλευρά δηλώνει αισιόδοξη για την πορεία των διαπραγματεύσεων και εκτιμά ότι σύντομα η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί.

Αυτό αποτυπώνεται και στα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος εξερχόμενος της συνάντησης, σημείωσε πως “το Παρίσι είναι ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος της διαπραγμάτευσης”. Μίλησε για “ολική διαπραγμάτευση για το τέλος του προγράμματος και τη νέα σελίδα που ανοίγει”. Ωστόσο, όπως εκτίμησε, “είμαστε σε καλό δρόμο. Οι δυσκολίες είναι μεγάλες, θα βρεθεί όμως λύση σίγουρα πριν από τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας”.

Οπως είπε «είναι η ολική διαπραγμάτευση για το τέλος του προγράμματος και το άνοιγμα της νέας σελίδας, που σημαίνει πολλά για τη χώρα, για την πραγματική οικονομία. Σημαίνει πολλά για τις επιχειρήσεις, για τους ανέργους που ψάχνουν δουλειά, για τα νοικοκυριά που θέλουν μια καλή ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεών τους απέναντι στις τράπεζες. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες, αλλά θα βρεθεί μια λύση. Και θα βρεθεί μια λύση πριν προκύψουν- όπως έχω πει κι άλλη φορά εδώ- ανάγκες και πάντως σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο «η πιο μεγάλη προστασία δεν είναι οι θεσμοί οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί, όπως είναι η προληπτική γραμμή, ας πούμε, για την οποία μιλάμε, το περιβόητο ECCL. Ο μεγάλος μηχανισμός είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτή είναι που έχει την απεριόριστη δύναμη πυρός, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ».

Προσέθεσε ως «θέλουμε απόφαση μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος, ή εν πάση περιπτώσει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Και μπορεί να υπάρξουν τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες θα καθοριστούν μετά αλλά πολιτική απόφαση θα ληφθεί πριν. Αυτό νομίζω ότι είναι κοινώς αντιληπτό και αποδεκτό».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι «δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα τα οποία είναι ενοχλητικά για τους πολίτες. Αυτή είναι μια θεμελιώδης απόφαση που έχουμε πάρει και από την οποία δεν πρόκειται να απομακρυνθούμε. Δεν μιλάμε για δημοσιονομικά μέτρα. Δεν μιλάμε για μέτρα στο ασφαλιστικό, τα οποία είναι πέραν της υφιστάμενης νομοθεσίας. Για έναν απλό λόγο: η υφιστάμενη νομοθεσία ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως. Δεν μπορεί κάθε λίγο και λιγάκι να παίρνουμε επιμέρους μέτρα στο Ασφαλιστικό, χωρίς αναλογιστικές μελέτες και χωρίς να έχουμε την πλήρη ανάπτυξη ενός ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που έχει μία δυναμική».

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα αλλά αυτό μπορεί να έχει πολύ σύντομη διάρκεια και θα είναι απλώς η επικύρωση μιας διαπραγμάτευσης που γίνεται τηλεφωνικά, με αλληλογραφία, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς για τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σημείωσε ότι «διεκδικεί το σημαντικότερο δυνατό ρόλο, γιατί τώρα τα τελευταία χρόνια έχει μια ευκαιρία να ασχολείται με την Ευρώπη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v