Moody's: Επιπλέον μαξιλάρι ρευστότητας 7 δισ. στις ελληνικές τράπεζες από ΕΚΤ

Η Moody's λέει ότι η απόφαση της ΕΚΤ για μείωση κατά 50% τουλάχιστον των haircuts επί των collateral των ελληνικών τραπεζών είναι πιστωτικά θετική, και προσφέρει ένα επιπλέον "μαξιλάρι ρευστότητας" έως 7 δισ. ευρώ.

Moodys: Επιπλέον μαξιλάρι ρευστότητας 7 δισ. στις ελληνικές τράπεζες από ΕΚΤ

Ως πιστωτικά θετικό χαρακτηρίζει η Moody's τη μείωση των haircuts από την ΕΚΤ επί του collateral των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, η απόφαση αυτή της ΕΚΤ, η οποία ελήφθη στις 19 Νοεμβρίου, αντανακλά τις βελτιωμένες συνθήκες της αγοράς για τα ελληνικά assets, ενώ είναι credit positive διότι παρέχει στις τράπεζες ένα επιπλέον «μαξιλάρι ρευστότητας» έως και 7 δισ. ευρώ με το υπάρχουν collateral που έχει δεσμευτεί υπέρ της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ θα μειώσει τα haircuts στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα έντοκα γραμμάτια και τα εγγυημένα από το δημόσιο «εργαλεία» κατά περισσότερο από 50%, αρχής γενομένης από τις 15 Δεκεμβρίου.

Ενδεικτικό των χαμηλότερων haircuts, αναφέρει η Moody's, είναι ότι η ΕΚΤ μείωσε το «κούρεμα» στα έντοκα γραμμάτια ενός έτους στο 6,5% από 15%, στα ομόλογα 1 έως 3 ετών στο 11% από 33% και στα ομόλογα διάρκειας μικρότερης των 10 ετών στο 40% από 60%. Η ΕΚΤ μείωσε το haircut στα εγγυημένα από το δημόσιο ομόλογα 1έτους, του Πυλώνα ΙΙ, στο 13,5% από 23% προηγουμένως.

Το μεγαλύτερο μέρος του collateral των ελληνικών τραπεζών είναι υπό τη μορφή εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου και κρατικών ομολόγων, και ακολουθούν ομόλογα του EFSF.

Η επιπλέον ρευστότητα που μπορούν αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ στηρίζει τα υπάρχοντα «μαξιλάρια» ρευστότητάς τους και τις προετοιμάζει για τον Μάρτιο του 2015, όταν όλες οι κρατικές εγγυήσεις δεν θα είναι πλέον επιλέξιμες ως collateral για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Η Moody's εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες έδωσαν στην ΕΚΤ ως collateral εγγυήσεις του δημοσίου συνολικής αξίας σε ρευστό περίπου 21 δισ. ευρώ, και πως το μεγαλύτερο «μερίδιο» ήταν αυτή της Eurobank, στα 8,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Ο οίκος αναμένει οι ελληνικές τράπεζες να βρεθούν σε θέση να αντικαταστήσουν αυτές τις εγγυήσεις του δημοσίου με άλλα επιλέξιμα assets, όπως τα καλυμμένα ομόλογα, αλλά και μέσω της πιθανής έκδοσης τίτλων πρώτης εξασφάλισης.

Σύμφωνα με τη Moody's, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει προοδευτικά σημαντικά τη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, σε επίπεδα που ήδη ανταποκρίνονται στον προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το 2017 στόχο του 15% των συνολικών τίτλων. Ο οίκος εκτιμά πως η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος μειώθηκε συνολικά σε περίπου 42 δισ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2014, έναντι των 159 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2012.

Ωστόσο, η εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ παραμένει αυξημένη, αν και σε μικρότερο βαθμό για την Εθνική Τράπεζα και την Tράπεζα Πειραιώς, και αποτελεί μια βασική πιστωτική πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς δεν έχουν επιτύχει ακόμα πλήρως ένα προφίλ βιώσιμης αυτοχρηματοδότησης. Επιπλέον, η πιθανότητα πολιτικού αδιεξόδου στην Ελλάδα και η πιθανή έξοδος από το πρόγραμμα στήριξης της τρόικας, θα μπορούσαν θα θέσουν σε κίνδυνο το βελτιωμένο προφίλ χρηματοδότησης των τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αναφορά αυτή της Moody's, που περιλαμβάνεται στο Credit Outlook της 1ης Δεκεμβρίου, έρχεται δυο μέρες μετά την μη δημοσιοποίηση της προγραμματισμένης ανάλυσης του οίκου για την ελληνική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v