Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιους κρυφούς άσσους ψάχνουν κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ

Η στρατηγική των δύο αντιπάλων με ορίζοντα την 29η Δεκεμβρίου. Προβληματισμός στο Μαξίμου από τις πρώτες «αρνήσεις». Ο φόβος της «καυτής πατάτας» και οι κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ. Σε αναβρασμό τα μικρά κόμματα που κοιτούν τους... βουλευτές τους.

Ποιους κρυφούς άσσους ψάχνουν κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ

Τους κρυφούς άσσους που θα κάνουν τη διαφορά στην κρίσιμη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας επιχειρούν να αναδείξουν η συγκυβέρνηση και η αντιπολίτευση.

Η μάχη εξελίσσεται σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ των δύο πλευρών, με μήλον της Έριδος τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές και όχι μόνο αυτούς.

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος γνωρίζουν καλά ότι για να έχουν πιθανότητες να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας τον οποίο ανακοίνωσε χθες ως υποψήφιο ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να διεμβολίσουν και κοινοβουλευτικά κόμματα. Πρώτα υποψήφια είναι η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που θεωρούνται από κυβερνητικά στελέχη τα πλέον ευάλωτα.

«Πλέον έφτασε η ώρα να μιλήσουν οι ίδιοι οι βουλευτές», λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, που εκτιμούν ότι «η υπευθυνότητα και η λογική θα επικρατήσουν έναντι των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».

Όπως έλεγε χαρακτηριστικά χθες κυβερνητική πηγή, «τους βουλευτές δεν τους βλέπουμε ούτε ως νούμερα για να τους μετρήσουμε, ούτε ως μέσο για να πετύχουμε κάποιο σκοπό. Ο σκοπός μας είναι η σταθερότητα της χώρας».

Πάντως, οι πρώτες ενδείξεις από τους βουλευτές δεν ήταν ιδιαίτερα θετικές για το κυβερνητικό στρατόπεδο, που είδε χθες με έκπληξη αυτούς στους οποίους προσδοκούσαν να δείχνουν είτε αρνητικοί είτε επιφυλακτικοί. Τις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καθώς και τα γαλάζια και πράσινα στελέχη αναμένεται να φέρουν στην κορυφή της ρητορικής τους το σκληρό δίλημμα της κάλπης. «Είναι η ώρα να απαντηθεί το ερώτημα: Θέλουμε μια συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο με τους καλύτερους όρους ή όχι; Θέλουμε να βγούμε από το μνημόνιο ή όχι;», ανέφερε χθες η Σοφία Βούλτεψη και σε αυτό το μήκος κύματος θα κινηθούν στην κυβέρνηση μέχρι και την τρίτη ψηφοφορία.

Οι δύο όψεις του ΣΥΡΙΖΑ

Απεναντίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πολύ θετικές τις τελευταίες εξελίξεις, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, θα οδηγήσουν αμέσως σε εκλογές. Χαρακτηρίζει «πολιτικά απονομιμοποιημένη» την παρούσα Βουλή και στο δίλημμα που προβάλλει η κυβέρνηση, απαντά με ένα τελείως διαφορετικό, και πάλι όμως με προορισμό τους βουλευτές.

Το ανέφερε ξεκάθαρα χθες ο Αλέξης Τσίπρας: «Στις εκλογές που έρχονται θα αντιπαρατεθούν δύο ξεκάθαρα εναλλακτικά πολιτικά σχέδια για την πατρίδα μας: Από τη μια το σχέδιο του κ. Σαμαρά, που θέλει το μνημόνιο καθεστώς. Όπως περιγράφεται άλλωστε στα e-mails προς την τρόικα και από τις αποκαλύψεις για το ασφαλιστικό, τις περικοπές, τους νέους φόρους. Από την άλλη το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, με συγκεκριμένα και σταθερά βήματα, με σιγουριά και ασφάλεια, από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης όπως το περιγράψαμε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».

Ωστόσο, στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί και προβληματισμός. Με την τροπή που πήραν οι εξελίξεις, αν επικρατήσει σε ενδεχόμενες εκλογές, η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (όπως έχει πει και ο κ. Τσίπρας, αφήνοντας πίσω την προοπτική αυτοδυναμίας) θα έχει να διαχειριστεί όλες τις καυτές πατάτες χωρίς τη δικαιολογία ότι «τα συμφώνησαν οι προηγούμενοι».

Τα σκληρά νέα μέτρα που η τρόικα ήδη ζητά στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης και την έξοδο από το μνημόνιο με δεσμευτικούς όρους για την επόμενη μέρα, κι αυτά σε καθεστώς ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων αφού η παράταση του μνημονίου θα λήξει στο τέλος Φεβρουαρίου, πιθανώς ελάχιστες μέρες μετά την ορκωμοσία της όποιας νέας κυβέρνησης.

Ψάχνονται οι μικροί

Έντονες είναι οι διεργασίες και στα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτο απ' όλα τη ΔΗΜΑΡ. Οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σχετικά με την πιθανότητα αναστολής λειτουργίας του κόμματος και συμμετοχής των βουλευτών και στελεχών του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σήμαναν συναγερμό σε ομάδα στελεχών της Αγίου Κωνσταντίνου που υπενθύμιζαν ότι έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν προτίθενται να επιστρέψουν.

Άμεσα «προεδρικοί» βουλευτές έσπευσαν να τα μαζέψουν, ενώ λίγο αργότερα με επίσημη ανακοίνωση το κόμμα του Φώτη Κουβέλη επιχειρούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. «Η ΔΗΜΑΡ από θέση πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας είναι παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις... Δεν προτίθεται να συμβάλει στην παράταση αδιέξοδων πολιτικών, όπως αυτές που ακολουθούνται από την παρούσα κυβέρνηση», ανέφερε σχετικά.

Για σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής, όπου πιθανόν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι βουλευτές, όπως η Νίκη Φούντα και ο Νίκος Τσούκαλης, που την προηγούμενη εβδομάδα είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν για Πρόεδρο Δημοκρατίας, πλέον δείχνουν να έχουν αλλάξει στάση.

Πιο ήρεμα δείχνουν τα πράγματα στους Ανεξάρτητους Έλληνες, όπου μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν παρεκκλίσεις από την κομματική γραμμή. Ο φόβος, μετά τα επανειλημμένα κρούσματα απειθαρχίας, προφανώς και υπάρχει και ο Πάνος Καμμένος προσπαθεί να εξασφαλίσει τη σταθερή θέση όλων των βουλευτών, θεωρώντας ότι θα τους ασκηθούν αφόρητες πιέσεις για να αλλάξουν στάση.

Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες, εξάλλου, μόλις την περασμένη εβδομάδα, όπου ο ανεξάρτητος πια Παναγιώτης Μελάς είχε δηλώσει ότι υπάρχουν 3-4 βουλευτές των ΑΝΕΛ που σκέφτονται να ψηφίσουν Πρόεδρο. Στις 3 μ.μ. θα συνεδριάσουν από κοινού η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v