Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Η δημοσιονομική «Οδύσσεια» της Ελλάδας δεν έχει τελειώσει

Ο αγώνας της Ελλάδας για την διόρθωση των δημοσιονομικών της δεν έχει τελειώσει αναφέρει το Bloomberg. Tονίζει ότι το 2012 το θέμα κόντεψε να τινάξει την ευρωζώνη στον αέρα αλλά πλέον δεν υπάρχει η αίσθηση του κατεπείγοντος.

Bloomberg: Η δημοσιονομική «Οδύσσεια» της Ελλάδας δεν έχει τελειώσει

H Ελλάδα κατάφερε να εξέλθει από την εξαετή ύφεση που συρρίκνωσε την οικονομίας της κατά 25%, τριπλασίασε την ανεργία και οδήγησε σε ελλείψεις φαρμάκων αναφέρει το Bloomberg σε σχετικό δημοσίευμα. Αλλά ο αγώνας για τα δημοσιονομικά της δεν έχει τελειώσει.

Από τότε που ανακοίνωσε ότι το κρυμμένο έλλειμμα έχει αφήσει τη χώρα με άδεια ταμεία η Ελλάδα συνιστά σημείο αναφοράς για τη διαλεκτική που έχει αναπτυχθεί στην ΕΕ αλλά και ένα πρακτικό πρόβλημα για τα κράτη της ζώνης του ευρώ.

Για τις πλούσιες βόρειες χώρες και τη Γερμανία συγκεκριμένα, η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό οικονομικό φάρμακο.
Η ωδίνη που έχουν τραβήξει πολλοί Έλληνες είναι τεράστια αναφέρει το Bloomberg τονίζοντας πως το 2012 οι διαφορές για τα χρέη της χώρας έφεραν την ευρωζώνη στο χείλος της διάλυσης. Αυτή η αίσθηση του κατεπείγοντος δεν υφίσταται πλέον.

Ωστόσο εμφανίστηκε άλλη μια κρίση σε μια Ήπειρο που βυθίζεται στην οικονομική ύφεση.

Το Δεκέμβριο ο Α. Σαμαράς πήρε ένα ρίσκο με στόχο να ενισχύσει τον κυβερνητικό συνασπισμό. Το πρόσωπο που όρισε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας απέτυχε δυο φορές να εκλεγεί στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Αν ο κ. Δήμας δεν εκλεγεί και στην Τρίτη ψηφοφορία τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές και πρώτο κόμμα κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο 40χρονος Αλέξης Τσίπρας έχει υποσχεθεί να διαγράψει ένα μέρος από το χρέος των 322 δισ. ευρώ της χώρας, του οποίου το μεγαλύτερο κομμάτι βρίσκεται στα χέρια των ΕΚΤ, ΕΕ και ΔΝΤ. Από την πλευρά του ο Α. Σαμαράς έχει προειδοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ, μια προοπτική που οδήγησε σε άνοδο τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αλλά δεν θορύβησε τους Έλληνες που έχουν συνηθίσει στο... χάος, τονίζει το Bloomberg.

O Σαμαράς ελπίζει να πετύχει τη δική του συμφωνία με την τρόικα για να χαλαρώσει την λιτότητα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ακόμα και οι πλέον κουρασμένοι από τη λιτότητα πολίτες της χώρας δεν θέλουν η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ. Αλλά η τρόικα δεν δείχνει καμία διάθεση για μια «άφεση» χρέους, την οποία και ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι άλλες χρεωμένες χώρες όπως η Ισπανία τα καταφέρνουν καλύτερα, μπορεί να αποδυναμώσει το «αίτημα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν με το ΣΥΡΙΖΑ ότι το χρέος της Ελλάδας είναι πολύ μεγάλο για να αποπληρωθεί. Ωστόσο οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για άλλα θέματα όπως η αντιστροφή των προηγούμενων περικοπών δεν βρίσκει απήχηση στους ίδιους «κύκλους», τονίζει το Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v