Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς ζυγίζουν τη συμφωνία κυβέρνηση και κόμματα

Για «αλλαγή σελίδας» μιλά το Μέγαρο Μαξίμου αλλά υπάρχει γκρίνια από Αριστερή Πλατφόρμα και ΑΝΕΛ. Αιχμές από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Στις μεταρρυθμίσεις στέκεται το Ποτάμι. Συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο

Πώς ζυγίζουν τη συμφωνία κυβέρνηση και κόμματα

Με διαφορετικό τρόπο υποδέχτηκαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση τη χθεσινή συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup. Κοινή συνισταμένη στις δύο πλευρές αποτελεί η αναμφίβολη ανακούφιση που προκάλεσε το γεγονός ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, καθώς έστω στο παρά ένα βρέθηκε τελικά κοινός τόπος συνεννόησης με τους δανειστές.

Από εκεί και πέρα όμως, με εκκρεμή ακόμα τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να κατατεθεί στην τριμερή μεθαύριο και με δεδομένο ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», εκτός του Μεγάρου Μαξίμου που μιλά για «αλλαγή σελίδας», υπάρχει στάση αναμονής για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Μάλιστα ακόμα και εντός της κυβέρνησης, η επιφύλαξη ήδη από αργά το βράδυ διατυπώνεται τόσο από την Αριστερή Πλατφόρμα στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τον κυβερνητικό εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup και της συμφωνίας για τετράμηνη παράταση, κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι «οι εκβιασμοί των τελευταίων 24ωρων έπεσαν στο κενό, καθώς η αίτηση για επέκταση της δανειακής σύμβασης έγινε τελικά δεκτή επί της αρχής και αποτελεί βάση περαιτέρω αποφάσεων καθώς και των επόμενων εξελίξεων».

Πλέον, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, απετράπησαν τα υφεσιακά μέτρα, υπογραμμίζοντας ότι και επισήμως η τρόικα και το μνημόνιο αποτελούν παρελθόν. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση. Όπως είπε, «συνδυάσαμε λογική και ιδεολογία», προσδιόρισε ως τελικό στόχο «ένα νέο συμβόλαιο ανάπτυξης» και εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση απέδειξε ότι «μπορούσαμε καλή την πίστη να διαπραγματευτούμε και να έχουμε καλό αποτέλεσμα».

Για τις 17:00 έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου καθώς τη Δευτέρα θα πρέπει να κατατεθεί το σχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις.

Προβληματισμός και επιφύλαξη

Ωστόσο, στην εσωκομματική μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ το κλίμα δεν είναι το ίδιο πανηγυρικό. Έτσι, στην ιστοσελίδα που εκφράζει τις θέσεις της (iskra.gr), μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας αναρτήθηκε κείμενο με τον τίτλο «Συμφωνία αίνιγμα για το Eurogroup», καταδεικνύοντας τον προβληματισμό της Αριστερής Πλατφόρμας.

Το «καμπανάκι» είχε κτυπήσει από νωρίτερα, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, όπου έντονες ήταν οι «μουρμούρες» για τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.

Επιφυλακτικοί για τις εξελίξεις δείχνουν και τα στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Παρόλο που το έλασσον συγκυβερνόν κόμμα δεν εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ο Πάνος Καμμένος και οι συνεργάτες του θέλουν να βάλουν στο τραπέζι όλα τα δεδομένα της συμφωνίας και μετά να αποφανθούν.

«Σημαντική είναι και η Δευτέρα, όταν και θα παραδοθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων στις Βρυξέλλες, οπότε θα έχουμε και μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα», έλεγε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος.

Το μεσημέρι του Σαββάτου ωστόσο ο Τερενς Κουίκ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα «τον επιβεβαιώνει περίτρανα καθώς είχε εκφράσει την αισιοδοξία ότι στο τέλος της εβδομάδας θα επιτευχθεί σημαντική συμφωνία αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα ξέρει να διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση με το κεφάλι ψηλά». 

Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα του Πάνου Καμμένου επανειλημμένα έχει πει ότι «καλύτερα να οδηγηθούμε στη ρήξη παρά να υποχωρήσουμε», με τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος να λέει πρόσφατα ότι «αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε, θα το κάνουμε Κούγκι».

«Ναι μεν, αλλά»

Την ίδια στιγμή, οι πρώην κυβερνητικοί εταίροι, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υπογράμμιζαν την ικανοποίησή τους που «αποφεύχθηκαν τα χειρότερα», ωστόσο, όπως λένε, η χώρα έχει κάνει βήματα οπισθοχώρησης σε σχέση με πριν.

«Η νέα κυβέρνηση επανέρχεται στο σημείο που παρέλαβε από την προηγούμενη, αλλά υπό πολύ χειρότερες συνθήκες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης και συνέχισε: «Με παράταση του ίδιου Μνημονίου για τέσσερις μήνες, με αξιολόγηση από την ίδια Τρόικα, και οδηγώντας στη συνέχεια σε νέο Μνημόνιο. Κι όλα αυτά την ώρα που η προηγούμενη κυβέρνηση θα έβγαινε οριστικά από τα Μνημόνια στο τέλος Φεβρουαρίου...».

Ακόμα πιο σκληρή η Χαριλάου Τρικούπη, υπογράμμιζε στη σχετική ανακοίνωση ότι «τελείωσαν τα μεγάλα και εύκολα λόγια, τα ταπεινωτικά ψέματα και οι ψευδαισθήσεις». Χαρακτηρίζει «θετικό για τη χώρα ότι παραμένει στο ευρώ» και το γεγονός ότι «μπαίνει τέλος - οριστικό ελπίζουμε - στις επικίνδυνες ανευθυνότητες». Υποστηρίζει δε πως η χώρα «πληρώνει ακριβά -γυρίζοντας πολλά βήματα πίσω, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και οικονομική δυναμική - τις προεκλογικές ψευδολογίες και τις μετεκλογικές τζάμπα μαγκιές».

Απαντώντας στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων: "Είναι κατανοητό ότι θα χρειαστούν καιρό να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Θα πρέπει άμεσα να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα ώστε να βοηθήσουν τη χώρα, αν όντως αυτό επιθυμούν".

Αναγκαίες μεταρρυθμίσεις

Περισσότερο συναινετικό δείχνει το Ποτάμι, το οποίο σε σχόλιό του για τις εξελίξεις, επικροτεί το ότι «ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε από ότι φαίνεται τελικά τον δρόμο της λογικής, δρόμο που από την αρχή το Ποτάμι στήριξε». Τονίζει την ανάγκη να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας και τάσσεται υπέρ των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα. «Οι μεγάλες αλλαγές είναι το δικό μας χρέος προς τις επόμενες γενιές και δεν είναι παραχώρηση προς τους εταίρους μας. Ας τις κάνουμε πράξη», σημειώνεται σχετικά.

To KKE καταγγέλλει ότι «η συμφωνία της κυβέρνησης αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά ξεκάθαρη επέκταση του μνημονίου... Η όποια αναθεώρηση του προγράμματος δεν θα γίνει για να ανακουφιστεί πραγματικά ο λαός αλλά για να ενισχυθεί περαιτέρω η καπιταλιστική ανάκαμψη».

Τέλος, η Χρυσή Αυγή κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «αντί να σκίσει το μνημόνιο, έσκισε το προεκλογικό του πρόγραμμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v