Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μυστικές συναντήσεις Σταθάκη με επενδυτές

Με πλήθος εκπροσώπων ξένων επενδυτών έχει συναντηθεί τις τελευταίες εβδομάδες ο υπουργός Οικονομίας. Τι του προτείνουν για την προσέλκυση κεφαλαίων. Ποια deals στηρίζει η κυβέρνηση. Οι ολιγάρχες και τα δικαστικά... αγκάθια.

Οι μυστικές συναντήσεις Σταθάκη με επενδυτές

Αρκετές συναντήσεις με εκπροσώπους διεθνών ομίλων που προωθούν επενδύσεις στην Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, χωρίς να υπάρξουν ανακοινώσεις, όπως συνέβη, για παράδειγμα, στην περίπτωση της αεροπορικής εταιρείας Ryanair.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σταθάκης εξηγεί κατά τις συναντήσεις πως η κυβέρνηση στηρίζει επενδύσεις που έχουν την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών, δεν επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον και μπορούν να λάβουν τη βούλα του ΣτΕ.

Τόσο από τη συνάντηση με τη Ryanair, όσο και με άλλες συναντήσεις του υπουργού προκύπτει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον κλάδο του τουρισμού εν όψει και της νέας τουριστικής περιόδου. Στο συγκεκριμένο τομέα εκκρεμεί σειρά σημαντικών επενδύσεων, αρκετές από τις οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στο να λάβουν την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), έπειτα από πολλά χρόνια προετοιμασίας.

Μάλίστα, σε αντίθεση με την περίπτωση του Αστέρα, οι προσαρμογές που έχουν γίνει στα επενδυτικά σχέδια ώστε να καλύπτουν τις απαιτήσεις του ανωτάτου δικαστηρίου φαίνεται πως οδηγούν σε θετικές γνωμοδοτήσεις.

Σύμφωνα με πηγές, οι επενδυτές οι οποίοι είχαν τις τελευταίες εβδομάδες συναντήσεις με τον κ. Σταθάκη, καθώς και με άλλα κυβερνητικά στελέχη, υποστηρίζουν πως «για να ανοίξουν ή για να αναπτυχθούν κλειστές αγορές δεν αρκεί η μάχη με τους ολιγάρχες. Παράλληλα, πρέπει να στηριχθεί η είσοδος ισχυρών επενδυτών οι οποίοι θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο τα σημερινά ολιγοπώλια, ανεξάρτητα από τα εργαλεία που έχει μια κυβέρνηση».

«Χρειάζεστε δέκα Wilbur Ross», λέγεται πως είπαν στον κ. Σταθάκη οι εκπρόσωποι διεθνούς ομίλου με τους οποίους συναντήθηκε προ ημερών, αναφερόμενοι στον ισχυρό επενδυτή που συμμετέχει στο σχήμα της Eurobank. Ο κ. Ross μάλιστα είχε συναντηθεί προ ημερών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Από τις συναντήσεις προκύπτει, επίσης, πως η κυβέρνηση ετοιμάζει γύρο επαφών με διεθνείς επενδυτές μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Στις προτάσεις για μαζικές παρουσιάσεις, σε 50 και 100 οίκους, κατά το πρότυπο της συνάντησης που είχαν προεκλογικά στο Λονδίνο οι κ. Σταθάκης και Γ. Μηλιός, αρκετοί αντιπροτείνουν στοχευμένες πρωτοβουλίες.

Θεωρούν, δηλαδή, πως θα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα οι ξεχωριστές συναντήσεις με τη συμμετοχή περίπου 10 επενδυτών ώστε να υπάρχει και καλύτερη ενημέρωση-συζήτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v