Ληξιπρόθεσμα χρέη: Δέκα απαντήσεις για τις 100 δόσεις

Τα μυστικά της ρύθμισης του ΥΠΟΙΚ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τα επιτόκια, η ελάχιστη μηνιαία δόση και η «χρυσή» προθεσμία της 27ης Απριλίου. Πώς μπορούν να διαγραφούν οι προσαυξήσεις. Πότε χάνεται η ρύθμιση.

Ληξιπρόθεσμα χρέη: Δέκα απαντήσεις για τις 100 δόσεις

Το υπουργείο Οικονομικών ψάχνει λεφτά και τα θέλει τώρα.

Γι' αυτό στο νομοσχέδιο για τη νέα ρύθμιση των εκατό δόσεων κάνει μεγάλες εκπτώσεις στις προσαυξήσεις, δίνει τη δυνατότητα στο φορολογούμενο να διαλέξει μια οφειλή και με μια «γερή» προκαταβολή να σβήσει το ισόποσο των προσαυξήσεων, καταργεί τα όρια (1 εκατ. ευρώ) οφειλής για υπαγωγή στη ρύθμιση και ανοίγει τη ρύθμιση για κάθε είδους φορολογική οφειλή αρκεί να ήταν ληξιπρόθεσμη έως την 1η Μαρτίου 2015.

Τα αρχικά σχέδια για «κούρεμα» κεφαλαίου όπως ήταν αναμενόμενο δεν πέρασαν στο νομοσχέδιο ενώ παρά την προαναγγελία μπόνους στους συνεπείς φορολογούμενους όλα τα προηγούμενα χρόνια, τέτοια διάταξη τουλάχιστον στο παρόν νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται. Ίσως σε κάποιο από τα επόμενα.

Το Euro2day.gr, κωδικοποιεί σήμερα μέσα από 10 ερωτήσεις τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας ρύθμισης.

1. Ποιες οφειλές μπαίνουν στη ρύθμιση; Όλες, αρκεί να είναι ληξιπρόθεσμες την 1η Μαρτίου 2015.

2. Μπαίνουν δηλαδή και οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ; Ναι. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι όσοι δεν πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ σε έξι δόσεις. Τώρα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν σε 100 δόσεις.

3. Πόση είναι η ελάχιστη μηνιαία δόση; 20 ευρώ. Αν οι οφειλές είναι βεβαιωμένες σε δύο διαφορετικές εφορίες, 10 ευρώ η μηνιαία δόση για κάθε Δ.Ο.Υ.

4. Το επιτόκιο; 3% από 5,6% σήμερα. Μάλιστα για οφειλές έως 5.000 ευρώ δεν τρέχει καθόλου τόκος εντός ρύθμισης. Το 3% ισχύει για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

5. Αν χάσω μια δόση χάνω τη ρύθμιση; Όχι. Επιβάλλεται όμως μηνιαία προσαύξηση 0,25%. Η ρύθμιση χάνεται αν δεν πληρωθούν δύο συνεχόμενες δόσεις μέσα στο πρώτο οκτάμηνο ή τρεις συνεχόμενες μετά το οκτάμηνο. Επίσης αν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει μέσα σε τρεις μήνες μετά τις προβλεπόμενες προθεσμίες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ, χάνει τη ρύθμιση.

6. Μέχρι πότε υποβάλλονται αιτήσεις; Για τη ρύθμιση των 100 δόσεων έως τις 26 Μαΐου. Το νομοσχέδιο μάλιστα δίνει τη δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας για έναν ακόμα μήνα, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

7. Υπάρχει και άλλη μία προθεσμία, έως τις 27 Απριλίου. Τι αφορά; Αφορά το «χρυσό ψαλίδι» των προσαυξήσεων. Όποιος καταβάλει μια «γερή» (τουλάχιστον δεκαπλάσια της ελάχιστης μηνιαίας δόσης) προκαταβολή έως τις 27 Απριλίου, όσα δίνει σε προκαταβολή τόσα σβήνει από προσαυξήσεις. Τα υπόλοιπα μπαίνουν στις 100 δόσεις.

8. Αν πληρώσω τη «γερή» προκαταβολή και μετά δεν βάλω τα χρέη σε ρύθμιση τι γίνεται; Για να προλάβει τους πονηρούς το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δέκα πρώτων δόσεων, -μετά την προκαταβολή- εφόσον οι δόσεις είναι περισσότερες από δέκα ή όλων των υπολειπόμενων δόσεων εφόσον είναι λιγότερες από δέκα, προβλέπεται ότι βεβαιώνεται ως δημόσιο έσοδο σε βάρος του φορολογούμενου ποσό ίσο με τις προσαυξήσεις που «κουρεύτηκαν» λόγω προκαταβολής.

9. Είναι υποχρεωτικό να βάλω όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ρύθμιση ή μπορώ να διαλέξω; Η ρύθμιση των 100 δόσεων γίνεται μόνο για το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

10. Για τη ρύθμιση εξπρές με τις προκαταβολές; Εδώ τα πράγματα αλλάζουν. Ο φορολογούμενος μπορεί να διαλέξει την οφειλή που τον συμφέρει να ξεπληρώσει (συνολικά ή εν μέρει) για να διαγράψει ισόποσες προσαυξήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v