Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

RBS: Εκλογές έως τον Ιούνιο στην Ελλάδα

Πιθανότητες 15% δίνει η RBS στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Γιατί βλέπει πρόωρες εκλογές στη χώρα. Τι προβλέπει για ένα τρίτο πακέτο και τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).

RBS: Εκλογές έως τον Ιούνιο στην Ελλάδα
Εκλογές μέχρι τον Ιούνιο θα διεξαχθούν στην Ελλάδα προβλέπει η Royal Bank of Scotland σε σχετικό report παραθέτοντας τρεις αιτίες που θα οδηγήσουν στις πρόωρες κάλπες.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο εκλογές θα συμβούν αν:

- Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορέσει να περάσει μέτρα από τη Βουλή.

- Χάσει τη λαϊκή υποστήριξη μετά από μια αθέτηση πληρωμών (π.χ. στο ΔΝΤ) ή ακόμα και στο εσωτερικό της χώρας.

- Ζητήσει νωπή λαϊκή εντολή για να διαπραγματευθεί την ολοκλήρωση της διαβούλευσης ή ένα νέο τρίτο πακέτο.

Το βασικό σενάριο της RBS δεν περιλαμβάνει έξοδο της χώρας από το ευρώ (το Grexit συγκεντρώνει πιθανότητα 15%).

Η RBS θεωρεί ότι και οι δύο πλευρές έχουν κίνητρο να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Τονίζει δε ότι δεν βλέπει Grexit ούτε μετά από πιθανή επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Προβλέπει ωστόσο ότι η ένταση και η ρητορική θα ανέβουν τις επόμενες εβδομάδες.

Επίσης θεωρεί απαραίτητο ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να μπορέσει να εκπληρώσει τις μελλοντικές υποχρεώσεις της.

Η RBS τονίζει τις πιέσεις που υφίσταται ο εγχώριος τραπεζικός τομέας από τη φυγή των καταθέσεων. Αναφέρει ότι σε περίπτωση που προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές η φυγή αυτή θα επιταχυνθεί.

Δεν βλέπει διακοπή του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες παρά μόνο αν η Ελλάδα δεν καταβάλει μια πληρωμή προς το ΔΝΤ ή δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τον Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων η RBS θεωρεί ότι κατά πάσα πιθανότητα θα επιβληθούν αν η ΕΚΤ αποσύρει ή απειλήσει πως θα κόψει τον ELA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v