Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία σε δυο φάσεις θέλει η κυβέρνηση

Στις συμπληγάδες του Brussels Group κολλά, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για συντελεστές 15 - 18% στον ΦΠΑ. Μικρή συμφωνία τώρα, τελική το Σεπτέμβριο επιδιώκει το Μαξίμου. Ερχονται δύσκολα νομοθετήματα το καλοκαίρι. Ενημέρωση Τσίπρα στο Προεδρείο της ΚΟ.

Συμφωνία σε δυο φάσεις θέλει η κυβέρνηση

Για «συμφωνία δύο φάσεων» ενημέρωσε ο πρωθυπουργός το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ: άμεσα, μέχρι το τέλος Μαϊου, σε σημεία που έχει επιτευχθεί σύγκλιση ώστε να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και, στη συνέχεια, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, εφ΄όλης της ύλης (για χρέος, χρηματοδοτικό κενό, ασφαλιστικό, αναπτυξιακό μοντέλο).

Στο μεσοδιάστημα θα κατατεθούν στη Βουλή τα νομοθετήματα που συνεπάγονται οι επί μέρους συμφωνίες. Σ΄αυτή τη «λεπτομέρεια» αφιερώθηκε μεγάλο μέρος της 5ωρης συνεδρίασης, καθώς έγινε συζήτηση για το πόσο συμπαγής είναι η κοινοβουλευτική ομάδα – και πόσες διαρροές αναμένονται από τα μέλη της.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να ενημέρωσε τα κοινοβουλευτικά στελέχη για την δυστοκία που παρατηρείται στο θέμα του ΦΠΑ καθώς οι «θεσμοί» δεν συμφωνούν με τα δύο επίπεδα 15% και 18% με χρήση ή όχι πλαστικού χρήματος για τη χρήση πιστωτικής κάρτας. 

Διαβεβαίωσε τα κοινοβουλευτικά του στελέχη πάντως ότι η κυβέρνηση παραμένει στις κόκκινες γραμμές (μισθοί-συντάξεις-ομαδικές απολύσεις-σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων).

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν – πέραν των κοινοβουλευτικών στελεχών – ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπεύθυνος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Καλύβης και ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης.

Αύριο το μεσημέρι θα συνέλθει η Πολιτική Γραμματεία.

Οι ενστάσεις των θεσμών για το ΦΠΑ

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για ενστάσεις των θεσμών στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, όπως τον περιέγραψε εχθές ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι ενστάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, εδράζονται τόσο στο ύψος των προτεινόμενων συντελεστών όσο και στην παροχή κινήτρων για χρήση πλαστικού χρήματος, υπό μορφή έκπτωσης στο ΦΠΑ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v