Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι έξι άξονες της ελληνικής πρότασης

Πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% φέτος και 1,5% το 2016 ζητά η Αθήνα. Τι εισηγείται για ΦΠΑ, πρόωρες συντάξεις, μικρή ΔΕΗ και εργασιακά. Οχι στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Ανεπαρκής η πρόταση, λένε πηγές της ΕΕ. Παππάς: Δεν υπάρχει χρόνος για αφορισμούς. Εκτακτο ΕWG και σενάρια για Eurogroup.

Οι έξι άξονες της ελληνικής πρότασης

Ο πόλεμος των διαρροών και των drafts ωθεί κυβερνητικούς κύκλους να «φωτίσουν» σημεία της πρότασης που απέστειλε το Μαξίμου στους «θεσμούς». Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές:

1) Το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι στο 0,8% του ΑΕΠ για το 2015 και στο 1,5% το 2016.

2) Οι συντελεστές ΦΠΑ να είναι τρεις: 6%, 11% και 23%.

3) Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις να επανεξετασθούν χωρίς πάντως να θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα.

4) Να μην υπάρξει ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

5) Δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ».

6 Η κυβέρνηση δεν υποχωρεί στα εργασιακά.

Στο γιατί το Μέγαρο Μαξίμου απέστειλε την πρότασή της χθες στους «θεσμούς», η ίδια πηγή εξήγησε ότι, σε διαφορετική περίπτωση, η συζήτηση σήμερα θα γινόταν επί των προτάσεων των δανειστών, με την Αθήνα να εμφανίζεται αμέτοχη. Αλλωστε, όπως έχει σημειωθεί από την Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε το άρθρο στη Le Monde ένα 24ωρο πριν από την τριμερή του Βερολίνου (που έγινε πενταμερής) θέτοντας τα ζητήματα με τα οποία η κυβέρνηση συμφωνεί και διαφωνεί, ώστε να αποτρέψει κίνηση take it or leave it...

Σε κάθε περίπτωση, το Βερολίνο φέρεται να ζητά «συμφωνία μέχρι τις 14 Ιουνίου» λόγω των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που έχει το γερμανικό Κοινοβούλιο. Επίσης, η ίδια κυβερνητική πηγή, σε ερώτηση εάν η χώρα θα καταβάλλει την Παρασκευή την πρώτη δόση του Ιουνίου στο ΔΝΤ (300 εκατ. ευρώ) απάντησε ότι αυτό που προέχει είναι να κλειδώσει η συμφωνία. «Αν κλειδώσει θα είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας», είπε, επιβεβαιώνοντας τις πρωινές πληροφορίες ότι με ανοικτή την εκκρεμότητα της συμφωνίας, το θέμα της καταβολής της δόσης «ξαναμπαίνει στο τραπέζι».

Πηγή ΕΕ: Δεν είναι επαρκής η ελληνική πρόταση 

Ανεπαρκή χαρακτηρίζει την ελληνική πρόταση για συμφωνία πηγή της ευρωζώνης, ενώ συμπληρώνει ότι δεν είναι επίσημα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με το Reuters.

Οπως αναφέρει, η πρόταση δεν περιλαμβάνει σημαντικές υποχωρήσεις στις βασικές εκκρεμότητες των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, τους δημοσιονομικούς στόχους και το μέγεθος του δημόσιου τομέα.  

Παππάς: Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αφορισμούς

Δήλωση για το θέμα έκανε και ο υπουργός επικρατείας Νίκος Παππάς: «Η Ελλάδα κατέθεσε, χθες βράδυ, επισήμως στους θεσμούς ένα πλήρες, ενιαίο και συμπαγές κείμενο προτάσεων, όπως, άλλωστε, όριζε και η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου. Όποιος έχει να πει κάτι συγκεκριμένο επί της πρότασης ας το κάνει. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αφορισμούς. Όπως είπε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «όποιος θέλει λύση ας συμβάλλει τώρα, όποιος δεν θέλει λύση ας σιωπήσει».

Σενάρια για EWG και έκτακτο Eurogroup

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το προγραμματισμένο για τις 16:00 Brussels Group δεν έγινε με αίτημα των δανειστών προκειμένου να συζητήσουν μεταξύ τους.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης που επικαλείται το ΑΠΕ αύριο μπορεί να συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (EWG), ενώ κάποιοι μιλούν για σενάριο συνεδρίασης του Eurogroup την Παρασκευή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v