Τρεις προτάσεις της PwC για χρηματοδότηση των ΜμΕ

Πώς μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τι ζητά ο ΣΕΒ για τον επενδυτικό νόμο και ποιο ρόλο μπορεί να παίξει το Χρηματιστήριο. Οι θέσεις Σταθάκη και η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου.

Τρεις προτάσεις της PwC για χρηματοδότηση των ΜμΕ

Τρεις σημαντικές προτάσεις για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συμβάλλουν με 18% στο ΑΕΠ της χώρας, υπέβαλε η PwC στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διεξήχθη χθες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Οι προτάσεις ακούστηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γιώργο Σταθάκη, από τον πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Θεόδωρο Φέσσα, από τον πρόεδρο του ΧΑ κ. Σωκράτη Λαζαρίδη, από τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ κ. Νίκο Βέττα και από τον εντεταλμένο σύμβουλο στο Wholesale Banking της Alpha Bank κ. Κων/νο Δορκοφίκη, καθένας εκ των οποίων προχώρησε στις δικές του παρατηρήσεις και κατέθεσε τις προσωπικές του απόψεις.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Οι τρεις προτάσεις της PwC

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της PwC κ. Κων/νος Μητρόπουλος πρότεινε τρία μέτρα για τη βελτίωση της χρηματοδότησης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων:

Πρώτον, τη δημιουργία Ταμείου Επιχειρηματικών Κεφαλαίων που θα λειτουργήσει με τη μορφή του κλασικού venture capital, το οποίο θα είναι εισηγμένο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια και τη μεγαλύτερη ορατότητα του επενδυτικού κοινού στις ΜμΕ.

Δεύτερον, τη δημιουργία «Λευκού Τειρεσία», που θα αποτελέσει μια πρόσθετη υπηρεσία σε υποψήφιους επενδυτές και δανειστές.

Και τρίτον, στην άντληση περισσότερων κεφαλαίων από τη λεγόμενη «μαλακή χρηματοδότηση» (soft financing), μέσα από τη δημιουργία «Εθνικού Συντονιστή», ο οποίος θα συντονίζει τους φορείς που διαχειρίζονται τα κοινοτικά προγράμματα και θα λειτουργεί ως One Stop Shop (με στόχο να αυξηθεί η χαμηλή τρέχουσα απορροφητικότητα).

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, μέχρι το 2020 θα χρειαστούν για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ περίπου 20 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 7 από αυτά μέσα από αύξηση ιδίων κεφαλαίων και από μεγαλύτερη μαλακή χρηματοδότηση), ενώ επίσης οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε αναχρηματοδοτήσεις 9 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστική, τέλος, ήταν η αναφορά του κ. Μητρόπουλου ότι το 24% των ΜμΕ κατατάσσονται στην κατηγορία «ζόμπι», καθώς σημειώνουν αρνητική ανάπτυξη, υποχρεώνονται σε ζημίες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Οι θέσεις του υπουργού Ανάπτυξης

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης βρήκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τις προτάσεις, κρατώντας κάποιες αποστάσεις από αυτή της δημιουργίας «Εθνικού συντονιστή», αλλά δεχόμενος πως κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Κατά τα άλλα, ο κ. υπουργός αναφέρθηκε στο κυβερνητικό πρόγραμμα με στόχο τη χρηματοδότηση των ΜμΕ, μιλώντας -μεταξύ άλλων- για την πληθώρα των σχετικών προγραμμάτων που υπάρχουν στο νέο ΕΣΠΑ, αλλά και για την ώθηση που θα δώσει ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα έρθει προς ψήφιση.

ΣΕΒ: Ποια επιχειρηματικότητα χρειαζόμαστε

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας συμφώνησε με το περιεχόμενο των τριών προτάσεων της PwC, προσθέτοντας μεταξύ άλλων, πως: α) Πρέπει να δημιουργηθεί ένας φορέας που θα είναι εισηγμένος στο ΧΑ, προκειμένου να χρηματοδοτεί μικρομεσαίες εταιρείες τεχνολογίας και καινοτομίας, β) Ο επενδυτικός νόμος θα πρέπει να εστιάζει λιγότερο σε επιχορηγήσεις και περισσότερο σε άλλης μορφής χρηματοδότηση όπως τα φορολογικά κίνητρα και οι μειωμένες αποσβέσεις και γ) Είναι υπέρ των εταιρειών οποιουδήποτε μεγέθους, αρκεί αυτές να διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα. «Επιχειρηματικότητα που συγκριτικό της πλεονέκτημα είναι η αποφυγή των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών δεν είναι επιθυμητή».

Alpha Bank: Οι τράπεζες δανειοδοτούν, αρκεί...

«Δεν είναι αλήθεια πως οι τράπεζες δεν δίνουν καθόλου δάνεια», ανέφερε ο κ. Κων/νος Δορκοφίκης, εντεταλμένος σύμβουλος στο Wholesale Banking της Alpha Bank, συμπληρώνοντας: «Οι τράπεζες δίνουν λεφτά που θέλουν να πάρουν πίσω. Έτσι, στα χρηματοδοτήσιμα αιτήματα οι τράπεζες δίνουν μάχη για το ποια θα τα ικανοποιήσει πρώτη. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι μεγάλο ποσοστό των ΜμΕ, λόγω της οικονομικής κρίσης, βρίσκεται στη... ζώνη του λυκόφωτος. Πλήθος επιχειρήσεων βρίσκονται σήμερα σε αδυναμία, επειδή είχαν εστιάσει στην εγχώρια κατανάλωση, η οποία και υποχώρησε.

Από την πλευρά των τραπεζών, γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια στις αναχρηματοδοτήσεις εταιρειών, με αποτέλεσμα να μας προσεγγίζουν άλλες επιχειρήσεις και να διαμαρτύρονται, λέγοντας γιατί βοηθάτε εκείνες και όχι εμάς.

Πάντως, στον βαθμό που το ελληνικό δημόσιο θα αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς τον ιδιωτικό τομέα (γύρω στα 6-7 δισ. ευρώ), θα βελτιωθεί σημαντικά και η ρευστότητα σε ολόκληρη την οικονομία. Επίσης, θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια η στροφή των τραπεζικών χορηγήσεων προς την επιχειρηματική πίστη».

Από την πλευρά του πάντως, ο κ. Δορκοφίκης κράτησε αποστάσεις από την πρόταση του «Λευκού Τειρεσία», υποστηρίζοντας πως αφενός οι τράπεζες είναι σήμερα σε θέση να γνωρίζουν την πιστοληπτική ικανότητα ΜμΕ που τις έχουν χρόνια πελάτες και αφετέρου, πως κάποια στοιχεία πελατών τους δεν μπορούν να κοινοποιηθούν σε τρίτους.

ΙΟΒΕ: Αν δεν αλλάξουμε αναπτυξιακό μοντέλο...

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον άκουσαν οι παρευρισκόμενοι τις θέσεις του κ. Νίκου Βέττα, γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ. Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, «σε μια πτωχευμένη χώρα όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να έρθει χρηματοδότηση και το κακό είναι πως κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν δείξαμε το κατά πού θέλουμε να πάμε. Κανείς δεν θα υπολογίζει σοβαρά τη χώρα, αν η Ελλάδα δεν εμφανίσει βελτίωση στο εμπορικό της ισοζύγιο. Η έξοδος από την κρίση θα συνοδευτεί από μηχανισμούς που θα στοχεύουν στη μετάβαση στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο και όχι απλά στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Η μετάβαση θα είναι επώδυνη, πλην όμως όσο την καθυστερούμε, τόσο περισσότερο θα αργήσει να ανακάμψει η οικονομία. Αν δεν ανακατανείμουμε πόρους, η Ελλάδα θα παραμείνει σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία, ενώ αν προχωρήσουμε σε ανακατανομή, η περίοδος αυτή θα μπορούσε να μειωθεί στην πενταετία».

Το ΧΑ είναι έτοιμο να συνδράμει

O πρόεδρος του ΧΑ κ. Σωκράτης Λαζαρίδης σημείωσε πως «αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική ρευστότητα στο εξωτερικό και μάλιστα η χώρα μας έχει κεντρίσει λόγω των γενικότερων εξελίξεων το ενδιαφέρον των ξένων. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι δομημένες προτάσεις μέσω των οποίων θα μπορούσαμε να αντλήσουμε κεφάλαια. Και φυσικά, οι δομημένες προτάσεις θα αναφέρονται σε κλάδους και δραστηριότητες που ενδιαφέρουν τους ξένους, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός και η μεσογειακή διατροφή».

Επίσης ο κ. Λαζαρίδης, κόντρα σε αντίθετες υπάρχουσες εντυπώσεις, υπερασπίστηκε την πορεία του Χρηματιστηρίου κατά τα τελευταία χρόνια σημειώνοντας πως:

Πρώτον, από το 2012 έως σήμερα το ΧΑ έχει αντλήσει περισσότερα κεφάλαια από πολλές άλλες ευρωπαϊκές αγορές και πως από τον Οκτώβριο έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια τάση επιστροφής του επενδυτικού ενδιαφέροντος, η οποία όμως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στη συνέχεια.

Και δεύτερον, από το 2012 έως σήμερα έχουν καταγράψει κέρδη αρκετοί δείκτες του ΧΑ, όπως π.χ. αυτοί της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+6,7%), των εταιρειών διεθνούς δραστηριοποίησης (+11,6%) και των εταιρειών με καλά θεμελιώδη (+20%), όταν η ανεπτυγμένη Ευρώπη έχει ανεβεί κατά 8,67% και η αναπτυσσόμενη κατά 0,87%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v