Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ομοβροντία» υπέρ της Εταιρικής Διακυβέρνησης

Αν και το ενδιαφέρον στην Ελλάδα είναι σχετικά περιορισμένο, οι γνωρίζοντες τονίζουν τη μεγάλη σημασία που έχει η ουσιαστική εφαρμογή της Εταιρικής Διακυβέρνησης. Οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές και οι εταιρείες που ψάχνουν για φρέσκο χρήμα.

«Ομοβροντία» υπέρ της Εταιρικής Διακυβέρνησης

Ομοβροντία δηλώσεων για τον σπουδαίο ρόλο που καλείται να παίξει η Εταιρική Διακυβέρνηση στη χρηματοδότηση και στην ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων -και ειδικότερα καυτών κλάδων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο τραπεζικός και ο ασφαλιστικός- έχει δει το τελευταίο χρονικό διάστημα το φως της δημοσιότητας.

Oσο και αν η ανταπόκριση Ελλήνων επιχειρηματιών και manager κρίνεται σε γενικές γραμμές περιορισμένη, όλοι οι γνωρίζοντες επισημαίνουν πως η Εταιρική Διακυβέρνηση δεν είναι πολυτέλεια, αλλά απαραίτητο στοιχείο ανταγωνιστικότητας και μάλιστα δεν απευθύνεται μόνο στις εισηγμένες εταιρείες του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, αναφερόμενος στο πώς οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να αντλούν χρηματοδότηση στο μέλλον, τόνισε ότι οι εξωστρεφείς εταιρείες με συγκριτικά πλεονεκτήματα μπορούν να προσελκύσουν κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές, αρκεί να υποβάλουν σοβαρά business plans και να επιδείξουν ικανοποιητική επίδοση στο μέτωπο της Εταιρικής Διακυβέρνησης.

«Πολλές εταιρείες που εντάσσονται σήμερα στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εισήλθαν στο ΧΑ τη δεκαετία του 1990 και οι διοικήσεις τους δεν φοβήθηκαν να μιλήσουν στο επενδυτικό κοινό, ούτε δίστασαν να διαθέσουν κάποιο ποσοστό από τις μετοχές τους», ανέφερε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη ομιλία του ο πρόεδρος του ΧΑ.

Το θέμα όμως της Εταιρικής Διακυβέρνησης είναι καυτό και για μια σειρά άλλων κλάδων, όπως για παράδειγμα ο τραπεζικός και ο ασφαλιστικός.

Έτσι, η Εταιρική Διακυβέρνηση καλείται να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών μετά την υλοποιούμενη ανακεφαλαιοποίησή τους, λόγω και μιας σειράς ειδικών χαρακτηριστικών, όπως ο πολυμετοχικός χαρακτήρας των τραπεζών, η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του ελληνικού δημοσίου μέσα από την άντληση δημόσιου χρέους, αλλά και η αδήριτη ανάγκη για την ενεργή διαχείριση των αποκαλούμενων κόκκινων δανείων.

«Οι τράπεζες θα κληθούν να διαχειριστούν εκατοντάδες χιλιάδες στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, αλλά επίσης και πολύ μεγαλύτερης αξίας επιχειρηματικά δάνεια εταιρειών που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εγχώρια οικονομία. Θα πρέπει σε πολλές περιπτώσεις να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις οι οποίες θα είναι μεν απαραίτητες, αλλά συχνά θα συνοδεύονται από κόστος και παρενέργειες. Η σωστή Εταιρική Διακυβέρνηση αποτελεί ίσως την καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα σ' αυτές τις περιπτώσεις», δήλωσε στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Αλέξανδρος Σαρηγεωργίου δήλωσε πως «το 2016 αρχίζουμε με το Solvency II, δεν τελειώνουμε. Πρέπει όλοι να πιστέψουμε στο σύστημα αυτό, να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Σε ένα χρόνο από σήμερα θα ζούμε σε άλλες συνθήκες και όσες εταιρείες συνεχίσουν να επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη, θα τιμωρούνται άμεσα». Και το μόνο βέβαιο είναι πως η Εταιρική Διακυβέρνηση αποτελεί κεντρικό πυλώνα για την υιοθέτηση και εφαρμογή του Solvency II, λόγω και της μεγάλης σημασίας που της δίδεται από τον Ευρωπαίο νομοθέτη.

Η γενική διευθύντρια του ΕΣΕΔ (Εθνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης) Λήδα Κοντογιάννη έχει συχνά αναφέρει πως η Εταιρική Διακυβέρνηση αποτελεί χρήσιμο εργαλείο διοίκησης και για εταιρείες, οι μετοχές των οποίων δεν διαπραγματεύονται σε κάποια οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά και μάλιστα επισημαίνει πως υπάρχουν και περιπτώσεις μη εισηγμένων εταιρειών που ζητούν να ενημερωθούν σχετικά.

Πολύ συχνές είναι οι αναφορές του προέδρου του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου (ΣΕΔ) Χαράλαμπου Εγγλέζου, στη χρησιμότητα της ουσιαστικής Εταιρικής Διακυβέρνησης για την προστασία των μετόχων μειοψηφίας και μάλιστα αξιοσημείωτο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρόγραμμα παρακολούθησης και αξιολόγησης των γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων εταιρειών που έχει ξεκινήσει ο ΣΕΔ σε συνεργασία με τρία πανεπιστήμια της χώρας (το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά φέτος και τα αποτελέσματα έδειξαν πως χρειάζεται δουλειά ακόμη προκειμένου οι εταιρείες να φτάσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο Εταιρικής Διακυβέρνησης).

Τέλος, θερμές δηλώσεις υπέρ του θεσμού της Εταιρικής Διακυβέρνησης έχουν κάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα υψηλόβαθμα στελέχη ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων όπως της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, του ΟΠΑΠ και του ομίλου Fourlis.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v