Τσίπρας-Μέρκελ έξω, εκρηκτικό κλίμα μέσα

Συζήτηση κορυφής για προσφυγικό-διαπραγμάτευση-χρέος. Διαρκείς συσκέψεις με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Προτάσεις και... για μικρή μείωση συντάξεων, παρά το (επίσημο) κυβερνητικό «όχι». Απεργία, συγκέντρωση, αγροτική κλιμάκωση και «επαγρύπνηση» για επεισόδια.

Τσίπρας-Μέρκελ έξω, εκρηκτικό κλίμα μέσα

Με «εκρηκτική» την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας και «έτοιμους για κάθε ενδεχόμενο» τους 153 κυβερνητικούς βουλευτές, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε το μεσημέρι στο Λονδίνο με την Ανγκελα Μέρκελ.

Η συνάντηση έγινε τύποις για το προσφυγικό, καθώς στη βρετανική πρωτεύουσα διεξάγεται σήμερα η Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία. Ολες οι πληροφορίες ωστόσο θέλουν τη συζήτηση να αφορά το πακέτο «προσφυγικό -διαπραγμάτευση - χρέος», υπό τη σκιά της επαναφοράς, ουσιαστικά, του Grexit από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χθες.

Η Αθήνα αρνείται κάθε αναφορά σε «συμψηφισμό» του προσφυγικού με τη διαπραγμάτευση, ωστόσο δεν αποσυνδέεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο από τη σκλήρυνση Σόιμπλε. «Κάνει δέκα βήματα μπροστά, για να προκαταβάλει μία τυχόν ανεπίσημη συζήτηση», είναι μία ενδεικτική φράση.

Γιατί δεν… κόβουμε λίγο τις συντάξεις;

Η κυβέρνηση, έτσι κι αλλιώς, βρίσκεται στην πιο δύσκολη «στιγμή» μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, καθώς η αντιπολίτευση συσπειρώθηκε εναντίον της, το κοινωνικό μέτωπο σκληραίνει και διευρύνεται, το μιντιακό περιβάλλον είναι πολεμικό, ενώ οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ «δείχνουν να έχουν παραλύσει».

Στις συσκέψεις της κοινοβουλευτικής ομάδας το προηγούμενο διήμερο ακούστηκαν και προτάσεις υπέρ της (μικρής) μείωσης των καταβαλλόμενων συντάξεων, και να τις απορρίπτει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Κατά τις πληροφορίες, υπήρξαν βουλευτές που επικαλέστηκαν αφενός τις εκτιμήσεις ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν» και, αφετέρου, «την αδικία» να μεταφέρεται το βάρος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αποκλειστικά στους μελλοντικούς συνταξιούχους - νυν εργαζομένους, αντί να επωμίζονται και οι νυν μεγαλοσυνταξιούχοι ένα τμήμα του.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο παριστάμενος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επέμεινε στη θέση «καμία μείωση στις συντάξεις», με το επιχείρημα ότι εάν περικοπούν «έστω και κατά ένα ευρώ», η κυβέρνηση «θα είναι σαν τους προηγούμενους, αφού θα υπογράψει την 12η μείωση στα τελευταία έξι χρόνια».

Ο κ. Κατρούγκαλος φέρεται να παρέπεμψε και στη σχετική διαβεβαίωση που έδωσε ουκ ολίγες φορές ο πρωθυπουργός, ενώ ανέφερε ότι το κουαρτέτο δεν ζήτησε μειώσεις στις συντάξεις.

«Εφιάλτης» η περσινή εμπειρία

Εν προκειμένω, υπήρξαν βουλευτές που επικαλέσθηκαν τη διαπραγματευτική τακτική των δανειστών («τραβούν σε μάκρος τις συζητήσεις και όταν τα χρονικά περιθώρια τελειώσουν, ρίχνουν τον εκβιασμό»), ενώ υπενθύμισαν την εμπειρία του περσινού πρώτου εξαμήνου: «Πήγαμε από τον Ιανουάριο στον Φεβρουάριο και θα πάμε στον Μάρτιο, με κίνδυνο να πέσει η μία αξιολόγηση πάνω στην άλλη και να βρεθούμε με όλα τα δυσβάστακτα πακέτα στα χέρια».

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Κατρούγκαλος τους ανέφερε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί «πριν το τέλος Φεβρουαρίου»…

Απεργία, συγκέντρωση και «επαγρύπνηση»

Ειδικά για τη σημερινή ημέρα, η προσοχή του Μαξίμου επικεντρώνεται στην απεργία και στη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, υπό τον φόβο επεισοδίων «και προβοκάτσιας».

Ως πολιορκητικός κριός εμφανίζονται οι αγρότες, απειλώντας με «μπλόκα επ' αόριστον» και αρνούμενοι τον διάλογο με τον πρωθυπουργό, εάν δεν αποσυρθεί το ασφαλιστικό σχέδιο (σ.σ. το οποίο δεν είναι καν νομοσχέδιο).

Κατά τις πληροφορίες, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έχουν παραδώσει στον πρωθυπουργό σχέδιο «βελτιωτικών αλλαγών» στο αγροτικό ασφαλιστικό, με βασικό σημείο τη χρονική επέκταση των αυξήσεων των εισφορών.

Ο κ. Τσίπρας προτίθεται να το παρουσιάσει στους αγρότες «εάν προσέλθουν στον διάλογο». Προς το παρόν, εκτιμάται ως θετικό «το ρήγμα στην αδιαλλαξία» που προκάλεσαν 62 αγροτικοί σύλλογοι, οι οποίοι τάσσονται υπέρ του διαλόγου και δηλώνουν ότι «θέλουν να συναντήσουν τον πρωθυπουργό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v