Μαρινόπουλος: Με χρονόμετρο οι διαπραγματεύσεις

Παρά την προστασία που εξασφάλισε, ο χρόνος για τη Μαρινόπουλος μετρά αντίστροφα. Η έλλειψη «καυσίμων», το κρίσιμο θέμα των μισθωμένων ακινήτων και οι επαφές με Σκλαβενίτη. Το «ενδιαφέρον» από Sankaty και Bartons και τα παράδοξα σενάρια.

Μαρινόπουλος: Με χρονόμετρο οι διαπραγματεύσεις

Κοινή είναι πλέον η πεποίθηση ότι ο χρόνος για τη Μαρινόπουλος μετρά αντίστροφα, καθώς η δικαστική απόφαση της Παρασκευής, που έδωσε προσωρινή προστασία στο πλαίσιο του άρθρου 99 έως την εκδίκαση της 21ης Σεπτεμβρίου, αφήνει σημαντικά κενά που πιέζουν τους εμπλεκόμενους έως και ασφυκτικά.

Μεταξύ των κενών αυτών, η εξαίρεση των μισθώσεων ακινήτων από την προστασία, αλλά και το γεγονός ότι δεν «ξεμπλόκαρε» σημαντικός καταθετικός λογαριασμός (κατά πληροφορίες ύψους 4-5 εκατ. ευρώ), που θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει δοθεί προς το παρόν λύση στο πρόβλημα ρευστότητας της εταιρίας, που με τη σειρά του δημιουργεί σημαντικό θέμα στον εφοδιασμό των καταστημάτων, καθώς ακόμη και μεγάλοι προμηθευτές αρνούνται να παραδώσουν, εάν η πληρωμή δεν είναι τοις μετρητοίς και εκφράζουν μεγάλη δυσαρέσκεια για τα όσα έχουν συμβεί.

Στο μεταξύ, από σήμερα αναμένεται να γίνουν πυρετώδεις επαφές και με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων της Μαρινόπουλος (σε πρώτη φάση με εκείνους που έχουν μισθώματα τα οποία είτε λήγουν, είτε έχουν ήδη λήξει). Κι αυτό με σκοπό να μην εκδηλωθούν μαζικές διεκδικήσεις καταστημάτων για ιδιόχρηση, κάτι που θα μπορούσε να σαμποτάρει το εγχείρημα της διάσωσης, πλήττοντας το δίκτυο, που αποτελεί και ένα από τα assets της εταιρίας.

Πηγές του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι μεγάλες εταιρίες που μισθώνουν καταστήματα στη Μαρινόπουλος αντιλαμβάνονται την ευρύτερη σημασία του εγχειρήματος για την αγορά και την οικονομία, οπότε δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα, δεν ισχύει όμως απαραίτητα το ίδιο για πολλούς άλλους ιδιοκτήτες.

Στο θέμα της ρευστότητας, αναζητείται λύση για την εύρεση προσωρινής χρηματοδότησης ύψους 15-20 εκατ. ευρώ, που θα μπορούσε να προσφέρει τον απαραίτητο χρόνο για κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τη Σκλαβενίτης ή κάποιον άλλο επενδυτή, ωστόσο έως στιγμής η οικογένεια Μαρινόπουλου δεν εμφανίζεται να διαθέτει ή να θέλει να καταβάλει το συγκεκριμένο ποσό, οι τράπεζες, για πληθώρα λόγων, αναφέρουν ότι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, ενώ και η Σκλαβενίτης, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, δεν προτίθεται να χρηματοδοτήσει, ή να αναλάβει την προμήθεια των καταστημάτων, πριν υπάρξει συγκεκριμένη συμφωνία, καθώς σε άλλη περίπτωση θα αναλάβει τον κίνδυνο χωρίς οιαδήποτε κάλυψη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ενισχύονται συνεχώς οι φήμες που θέλουν να υπάρχει «ενδιαφέρον» από μεγάλα ξένα funds, με τις περισσότερες αναφορές να επικεντρώνονται στη συνδεδεμένη με την Bain Capital, Sankaty Advisors και την Bartons.

Ωστόσο, απολύτως έγκυρες πηγές διαβεβαιώνουν το Euro2day.gr ότι εάν υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον, δεν έχει εκδηλωθεί επίσημα στις πιστώτριες τράπεζες (παρότι ουδόλως αποκλείουν να συμβεί αυτό), αλλά ίσως στην ίδια τη Μαρινόπουλος, το οποίον, δεδομένης της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει η εταιρία, σημαίνει ότι ακόμη κι αν έχει συμβεί αυτό, το ενδιαφέρον είναι ακόμη «ανώριμο».

Έκπληκτοι επίσης εμφανίζονται παράγοντες της αγοράς, τόσο από τον κλάδο όσο και από τον χρηματοοικονομικό χώρο, για τους όρους που διέρρευσαν, σε σχέση με το ενδιαφέρον των δύο funds -κυρίως στο ότι δήθεν θα πληρωθούν όλοι οι πιστωτές (1,324 δισ. ευρώ) μέσα σε πέντε χρόνια. Ένας εξ αυτών ανέφερε δεικτικά ότι όσοι κάνουν τέτοιες διαρροές μάλλον έχουν «ευσεβείς πόθους» και δεν βρίσκονται πλέον σε καμία επαφή με την πραγματικότητα! Στο ίδιο κλίμα όμως κινήθηκαν και οι υπόλοιποι.

Κοινός τόπος μεταξύ τους είναι η πεποίθηση ότι λύση στο πρόβλημα της Μαρινόπουλος δεν πρόκειται να βρεθεί, χωρίς σημαντικό «κούρεμα» των μη εξασφαλισμένων πιστωτών, καθώς οι υποχρεώσεις είναι υπερ-πολλαπλάσιες της περιουσίας αλλά και του τζίρου της εταιρίας.

Αναφέρουν δε ενδεικτικά τα χρέη ύψους 1,324 δισ. ευρώ, την περιουσία της εταιρίας που δεν φαίνεται να ξεπερνά τα 600-700 εκατ. στην πιο αισιόδοξη των περιπτώσεων και εφόσον βρίσκεται σε λειτουργία, αλλά και την κατακρήμνιση του τζίρου, που πριν ακόμη συμβούν οι τελευταίες εξελίξεις, υπολογιζόταν, στο θετικό σενάριο, μεταξύ 300 και 400 εκατ. ευρώ, για όλο το 2016.

«Ενδεχομένως να υπάρξει ενδιαφέρον από τα συγκεκριμένα ή άλλα funds, θα πρέπει όμως να θεωρείται δεδομένο ότι το "κούρεμα" που θα συζητήσουν θα είναι εξαιρετικά σημαντικό, όχι μόνον διότι δεν γίνεται διαφορετικά, αλλά και γιατί έτσι λειτουργούν», ανέφερε χαρακτηριστικά έμπειρο στέλεχος της τραπεζικής αγοράς, σημειώνοντας ότι «από τη μέχρι σήμερα εμπλοκή της Sankaty και της Bartons στην ελληνική αγορά (όπως στην περίπτωση της ΜΕΒΓΑΛ) δεν προκύπτει ότι... χαρίζουν λεφτά, μάλλον το εντελώς αντίθετο».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η πίεση να βρεθεί λύση εντός σύντομου διαστήματος είναι πλέον τεράστια, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι το χρονικό όριο δεν είναι ο Σεπτέμβρης κι ότι μετριέται σε εβδομάδες αν όχι και σε μέρες, προκειμένου να διενεργηθεί το απαραίτητο due diligence και να γίνει όλη η προετοιμασία, με την επιχείρηση σε σχετική έστω λειτουργία και το δίκτυο όσο το δυνατόν άθικτο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v