Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού φτάνει το ψαλίδι στον επανυπολογισμό συντάξεων

Εως και σε 722 ευρώ αντιστοιχεί η «προσωπική διαφορά» από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, αποκαλύπτοντας το μέγεθος των μειώσεων. Καμπανάκι από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, που προσέφυγε στο ΣτΕ. Αναλυτικά παραδείγματα περικοπών.

Πού φτάνει το ψαλίδι στον επανυπολογισμό συντάξεων

«Προσωπικές διαφορές» έως και 722 ευρώ τον μήνα προκύπτουν μεταξύ παλαιών και νέων συντάξεων, σύμφωνα με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου.

Μάλιστα, εκπρόσωποι των συνταξιούχων που ήδη προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εκτιμώντας ότι οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις που "σπάνε" σε τρία κομμάτια μέσω του επανυπολογισμού θα μειωθούν περαιτέρω, καθώς υποστηρίζουν ότι θα καταργηθεί η προσωπική διαφορά.

Συγκεκριμένα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων εκτιμά πως η προσωπική διαφορά από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα καταργηθεί, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νέες μειώσεις (πέραν αυτών που θα προκύψουν από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την περικοπή των μερισμάτων και των νέων δραστικών μειώσεων του εφάπαξ) στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις από 11,38 έως και κατά 722 ευρώ τον μήνα.

Δεν αποκλείει μάλιστα, από το 2018, με την πιθανή ενεργοποίηση του "κόφτη" να προκληθούν μειώσεις και στα δύο πρώτα σκέλη των συντάξεων, ήτοι της Εθνικής Σύνταξης των 384 ευρώ και της ανταποδοτικής.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, που εκπροσωπεί πανελλαδικά συνταξιούχους όλων των φορέων ασφάλισης, κατέθεσε χθες αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του νόμου 4387/2016 και των υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων, μέσω του οποίου προκύπτει και η προσωπική διαφορά, θεωρώντας ότι επιφέρουν περικοπές οι οποίες είναι αντισυνταγματικές.

Το Δίκτυο υπέβαλε την πρώτη αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ με αριθμό κατάθεσης 2535/18.7.16 και σύμφωνα με τη νομική του συνεργάτη Μαρία Τσίπρα, τα στοιχεία που διαθέτουν τεκμηριώνουν νομικά την αντισυνταγματικότητα των περικοπών που επιφέρουν οι υπουργικές αποφάσεις για τον επανυπολογισμό α) των κύριων και επικουρικών συντάξεων, β) την περικοπή άνω των 1.300 ευρώ μικτά κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Σύμφωνα με το Δίκτυο, οποιοσδήποτε συνταξιούχος (πλην ΟΓΑ) επιθυμεί να ενημερωθεί, μπορεί να προσκομίσει στα γραφεία της Οργάνωσης την αρχική απόφαση συνταξιοδότησης και το ενημερωτικό σημείωμα της σύνταξής του.

Βάσει των παραδειγμάτων που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, οι διαφορές ανάμεσα σε «παλιές» και «νέες» συντάξεις κυμαίνονται μεταξύ 11,38 ευρώ και 722,09 ευρώ τον μήνα, με το 99% των ήδη συνταξιούχων να κινδυνεύουν με μελλοντικές μειώσεις.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά παραδείγματα:

• Σημερινή κύρια σύνταξη 494,87 ευρώ (αντιστοιχεί σε συντάξιμες αποδοχές 803 ευρώ) θα σπάσει σε Εθνική 384 ευρώ, ανταποδοτική σύνταξη 99,49 ευρώ και "προσωπική διαφορά" 11,38 ευρώ.

• Σύνταξη 837 ευρώ (ο συνταξιούχος έφυγε με συντάξιμες αποδοχές 1.688 ευρώ) θα λάβει Εθνική σύνταξη 384 ευρώ, ανταποδοτική 404 ευρώ και "προσωπική διαφορά" 49 ευρώ.

• Σύνταξη 784 ευρώ (συντάξιμες αποδοχές 1.241 ευρώ) θα σπάσει σε Εθνική 384 ευρώ, ανταποδοτική 297 ευρώ και "προσωπική διαφορά" 103 ευρώ.

• Σύνταξη 1.324 ευρώ (συντάξιμες αποδοχές 1.688 ευρώ) θα διαχωριστεί σε Εθνική σύνταξη 384 ευρώ, ανταποδοτική 628 ευρώ και "προσωπική διαφορά" 312 ευρώ.

• Αντίστοιχα, σημερινή σύνταξη 1.989 ευρώ (αντιστοιχεί σε συντάξιμες αποδοχές 2.373 ευρώ) θα σπάσει μετά τον επανυπολογισμό σε Εθνική 384 ευρώ, ανταποδοτική σύνταξη 882 ευρώ και "προσωπική διαφορά" 722 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή 4,5 εκατομμυρίων κύριων και επικουρικών συντάξεων, αν και έχει ήδη ξεκινήσει, δεν είναι εύκολο να ολοκληρωθεί άμεσα.

Ειδικά για τις επικουρικές, ο επανυπολογισμός τους θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, ώστε εντός του Αυγούστου να εφαρμοστούν οι πρώτες περικοπές σε όσους εισπράττουν πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά (άθροισμα κύριας και επικουρικής).

Βάσει του νόμου, η αναπροσαρμογή όλων των κύριων συντάξεων, πλην ΟΓΑ, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2017. Μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη 2016 πρέπει να έχει αναπροσαρμοστεί το 10%, μέχρι 31 Μαρτίου 2017 το 40%, μέχρι 30 Ιουνίου 2017 το 70% και μέχρι τέλη Σεπτέμβρη 2017 το 100%.

Όταν η νέα σύνταξη είναι μικρότερη από τη σημερινή καταβαλλόμενη (παλιά σύνταξη), ο νόμος ορίζει πως το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ' έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων (αυξήσεις με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από μεταβολή ΑΕΠ και 50% από μεταβολή Δείκτη Τιμών Καταναλωτή).

Αν προκύπτει αύξηση, τότε η διαφορά δίνεται ισόποσα εντός 5 ετών μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v