Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κόκκινο» Κυριάκου σε «πράσινες» υποψηφιότητες

Το σκεπτικό, οι προτεραιότητες και ο ρόλος του Κώστα Καραμανλή. Επιμένει στο «φλερτ» με τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου ο αρχηγός της ΝΔ, με φόντο την πιθανή μετεκλογική συνεργασία. Τα πρώτα ονόματα που ακούγονται για τα ψηφοδέλτια.

«Κόκκινο» Κυριάκου σε «πράσινες» υποψηφιότητες

Ο κύβος ερρίφθη και μετά από αρκετές αμφιταλαντεύσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε στις επόμενες εκλογές -όποτε γίνουν αυτές- να μην συμπεριλάβει στις λίστες της ΝΔ πρώην ή νυν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το όνομα των οποίων έχει ακουστεί κατά καιρούς για «μεταγραφή» στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Και μπορεί καμία από τις δύο πλευρές να μην ομολογεί επισήμως το μεταξύ τους πολιτικό φλερτ, ωστόσο «κοινό μυστικό» είναι ότι συζητήσεις, λιγότερες ή περισσότερες, έχουν γίνει και ότι κάποιοι και στα δύο κόμματα θα καλοέβλεπαν μια πιο «σφιχτή» συνεργασία τους μετά και το δοκιμασμένο προηγούμενο της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Άλλωστε, η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ και η στροφή του κόμματος προς το κέντρο, σε θεωρητικό επίπεδο τουλάχιστον θα ευνοούσε την συγκεκριμένη προσέγγιση.

Ωστόσο, αφενός η έντονη αντίδραση του καραμανλικού στοιχείου εντός της ΝΔ και αφετέρου η βούληση του κ. Μητσοτάκη να φροντίσει κατ' αρχήν τα του οίκου του θέτοντας ως άμεση προτεραιότητά του τον συγκερασμό των τάσεων μέσα στη γαλάζια παράταξη, τον οδήγησαν τελικά στην παραπάνω απόφαση.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να ενημέρωσε σχετικά και τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος, Κώστα Καραμανλή, κατά το δείπνο που είχαν στο σπίτι του κ. Μητσοτάκη στην Κηφισιά πρόσφατα, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να κλείσει τα εσωκομματικά μέτωπα.

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ που θα μπορούσαν να συμπορευτούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο στενός πολιτικός φίλος του Ευάγγελου Βενιζέλου, Λεωνίδας Γρηγοράκος, ανεξάρτητος πλέον βουλευτής ο οποίος είχε να πει τα καλύτερα λόγια για τον κ. Μητσοτάκη όταν αυτός εξελέγη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, άλλωστε, από παλιά φέρεται να διατηρεί καλές σχέσεις με στελέχη κυρίως του νεο-εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας μαζί τους. Φήμες μάλιστα τον ήθελαν προ ετών να συμμετείχε σε εξελισσόμενο διάλογο μεταξύ εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ και εκφραστών της φιλελεύθερης τάσης στη ΝΔ με την προοπτική ακόμα και ενδεχόμενης συγκρότησης ενός νέου φορέα, ο οποίος θα υπέρβαινε τα σημερινά σχήματα και θα είχε ως «σημαία» του τον ριζικό εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους.

Μετεκλογική συνεργασία

Ανεξάρτητα πάντως από την απόφασή του να μην προχωρήσει σε... στενή συνεργασία με κορυφαία πρώην -κυρίως- στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να συνεχίσει το «φλερτ» με τα κόμματα του λεγόμενου ευρωπαϊκού τόξου, με φόντο την πιθανή μετεκλογική συνεργασία. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, με αφορμή τον εκλογικό νόμο:

«Ξεπερνώ τα κομματικά εσκαμμένα και απευθύνομαι σε όλους τους δημοκρατικούς βουλευτές. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ακυρώσουμε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Έχουμε να κάνουμε με πολιτικούς αμοραλιστές που δεν έχουν κανένα φραγμό, καμία πατριωτική ευσυνειδησία και καμία ιστορική αυτογνωσία», είχε πει, ορίζοντας ως κοινό εχθρό τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Τελικά τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΠΟΤΑΜΙ καταψήφισαν την κυβερνητική πρόταση, ενώ και σε άλλες δύο περιπτώσεις οι θέσεις τους ταυτίστηκαν με αυτές της ΝΔ. Στην πρόταση για εξεταστική επιτροπή για τα capital controls και το τρίτο μνημόνιο, καθώς και στην αντίθεσή τους στην πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση (με ταυτόχρονη απουσία των επικεφαλής των τριών κομμάτων από την σχετική εκδήλωση στον προαύλειο χώρο της Βουλής).

Στο πλαίσιο των ανοιγμάτων του στο κέντρο, ο κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει για τη Δευτέρα συνάντηση με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ο οποίος διαδραματίζει τον δικό του ρόλο στο διάλογο και τις προσπάθειες συγκρότησης ενός ισχυρού πόλου της κεντροαριστεράς.

Ποιοι ακούγονται

Ο πρόεδρος της ΝΔ, πάντως, μολονότι επισήμως ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος μίλησε για «άκαιρες συζητήσεις», ήδη βρίσκεται στο στάδιο συγκρότησης των γαλάζιων ψηφοδελτίων, αφού επιμένει στην εκτίμησή του ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί για πολύ ακόμα στην εξουσία.

Επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι η αξιωματική αντιπολίτευση να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη για ενδεχόμενο εκλογικό αιφνιδιασμό του Αλέξη Τσίπρα, στον μέγιστο βαθμό θέλει να βγάλει μπροστά στελέχη από τις τοπικές κοινωνίες, ενώ δεδομένο θεωρείται ότι θα θέσει ενώπιον των ψηφοφόρων πολλά στελέχη που τον υποστήριξαν κατά την προεκλογική περίοδο.

Μεταξύ άλλων, για τα γαλάζια ψηφοδέλτια ακούγονται, τα ονόματα των δημοσιογράφων Κωνσταντίνου Μπογδάνου (Α' Αθήνας) και Γιάννη Λοβέρδου (Β' Αθήνας), των στενών συνεργατών του προέδρου Μακάριου Λαζαρίδη (Καβάλα) και Κωνσταντίνου Κυρανάκη (Β' Αθήνας), καθώς και των πρώην προέδρων της ΟΝΝΕΔ Γιάννη Κουλιζάκου (Λακωνία) και Σάκη Ιωαννίδη (Β' Αθήνας).

Επίσης του γ.γ. του ΕΒΕΑ και συμμαθητή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κολέγιο Αθηνών Νίκου Σοφιανού (Α' Αθήνας), του πρώην δημάρχου Μελισσίων Μανώλη Γραφάκου (Β' Αθήνας) και του μηχανολόγου – μηχανικού Άγη Βερούτη (Β' Αθήνας), πρώην μέλους της Δράσης και του κόμματος «Δημιουργία Ξανά».

Φίλιππος Πανταζής [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v