Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τελεσίγραφο Socar για ΔΕΣΦΑ: Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου το όριο

Συμβιβαστικές προτάσεις έως 30/9 περιμένει από την κυβέρνηση η Socar, για να κλείσει το ντιλ. Την ημερομηνία αυτή λήγει η εγγυητική επιστολή. Η ηχηρή παρέμβαση του A. Mammadov και τα επιχειρήματα των δύο πλευρών στην «κόντρα».

Τελεσίγραφο Socar για ΔΕΣΦΑ: Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου το όριο

Σe blame game μεταξύ Socar και ελληνικής κυβέρνησης εξελίσσεται η υπόθεση της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ μετά την αιφνιδιαστική κατά τους Αζέρους, αλλά προγραμματισμένη κατά τον Πάνο Σκουρλέτη, αλλαγή των όρων τιμολόγησης των υπηρεσιών του ΔΕΣΦΑ.

Μετά τον «καταιγισμό» δηλώσεων δυσαρέσκειας στελεχών της Socar του προηγούμενου πενθήμερου, χθες, από τη Σμύρνη όπου έχει πλέον την έδρα του ο Anar Mammadov, υπεύθυνος για την Ελλάδα, διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει την ισχύ της εγγυητικής επιστολής η οποία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, αναμένοντας στο μεταξύ συμβιβαστική πρόταση από την Ελληνική Κυβέρνηση, ως τελευταία ελπίδα για να μη ναυαγήσει η μεταβίβαση των μετοχών του ΔΕΣΦΑ.

Στην πραγματικότητα εμφανίζει την εταιρεία του με το «ένα πόδι» έξω από το σχέδιο, καθώς όπως τόνισε «οι νέοι όροι (σ.σ. που προέκυψαν στην τιμολόγηση των υπηρεσιών του ΔΕΣΦΑ) καθιστούν το σχέδιο λιγότερο ελκυστικό για τη Socar. Παρ' όλα αυτά προτείναμε ένα συμβιβασμό και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την ελληνική πλευρά. Έχουμε συμφέροντα στο σχέδιο, ωστόσο πρέπει αυτό να συμβαδίζει με την αγορά. Με τα δεδομένα αυτά η Socar δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα προετοιμασμένη για την ιδιωτικοποίηση».

Συνέχισε δε επισημαίνοντας στους δημοσιογράφους τα εξής: «Η ελληνική κυβέρνηση είναι σε γνώση των θέσεων της Socar (σ.σ. αναφορικά με τη μείωση της αξίας του ΔΕΣΦΑ μετά την τροπολογία Σκουρλέτη). Εάν ενδιαφέρεται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, θα πρέπει να το δείξει. Δεν έχουμε την πρόθεση να προσφύγουμε στα Δικαστήρια.

Ωστόσο παραμένει η πιθανότητα να εξαναγκασθούμε να εγκαταλείψουμε το σχέδιο. Η Socar είναι έτοιμη να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, όσο οι προηγούμενες προϋποθέσεις (σ.σ. υπό τις οποίες συμμετείχε στον διαγωνισμό) παραμένουν σε ισχύ. Η ισχύς της εγγυητικής επιστολής για την καλή εκτέλεση του διαγωνισμού λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου. Η παράτασή της είναι μια απλή υπόθεση, ωστόσο δεν βρίσκουμε ότι υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο. Παρ' όλα αυτά η Socar στηρίζει τις ελπίδες της σε ένα συμβιβασμό».

Αυτές είναι οι δηλώσεις του κ. Mammadov, όπως τις μετέφερε το site Azernews, με τη συμπλήρωση ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, μετά την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των υπηρεσιών του ΔΕΣΦΑ, η αξία της εταιρείας μειώθηκε κατά 40-50%. Με αυτές, το υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας επαναφέρει τις τοποθετήσεις του επικεφαλής της Socar Rovnag Abdullayev ότι δεν σκοπεύει να προσφύγει στα Δικαστήρια κατά της Ελλάδας, αλλά θα διεκδικήσει το ΔΕΣΦΑ από τη στιγμή που κέρδισε τον διαγωνισμό.

Ωστόσο προχωράει ένα βήμα παραπέρα, θέτοντας ως έσχατη προθεσμία την 30ή Σεπτεμβρίου για την επίτευξη συμφωνίας.

Μέχρι στιγμής ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και εμφανίζεται να εμμένει στις θέσεις του. Σύμφωνα με αυτές, η κυβέρνηση σε καμία φάση δεν παρενέβη στους όρους του διαγωνισμού.

Αντιθέτως, τονίζει ο υπουργός, η πλευρά των Αζέρων φαίνεται πως επιζητά αλλαγή των όρων επιδιώκοντας να της δοθεί το σύνολο των διαθεσίμων της εταιρείας, με το Δημόσιο να παραιτείται, ταυτόχρονα, από το δικό του μερίδιο.

Σε άτυπη ενημέρωση του υπουργείου για το θέμα του ΔΕΣΦΑ, ασκείται κριτική στη συμπεριφορά του υποψήφιου επενδυτή και τονίζεται ότι αυτή δεν συνάδει με ένα νέο επενδυτικό πλάνο που θα αναπτύξει την εταιρεία.

Και συνεχίζει ο υπουργός: «Ισχυρίζονται διάφοροι κύκλοι ότι η τελευταία τροπολογία της κυβέρνησης δυναμιτίζει το επενδυτικό κλίμα, μιας και θέτει σε κίνδυνο την υποψηφιότητα της SOCAR. Οφείλουν όλοι αυτοί να μας πουν αν υπηρετείται το επενδυτικό κλίμα με την αύξηση της τάξης του 68% στα τέλη χρήσης του δικτύου, που μεταφράζεται σε επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους για την εγχώρια παραγωγή και τα νοικοκυριά», κάτι που θα ίσχυε εφόσον δεν κατατίθετο η τροπολογία, σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v