Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης από ΗΠΑ: Να μπει τέλος στο λαϊκισμό

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε στηριζόμενος σε ένα μεγάλο ψέμα, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις σημείωσε.

Μητσοτάκης από ΗΠΑ: Να μπει τέλος στο λαϊκισμό

Κρίσιμο ζήτημα για την Ελλάδα είναι η αντιμετώπιση του λαϊκισμού, είτε προέρχεται από την αριστερά είτε από τη δεξιά. Αναπόφευκτα η χώρα συγκρούστηκε με την πραγματικότητα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε ομιλία του από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στις ΗΠΑ με θέμα:  «Το Μέλλον της Δημοκρατίας».

Οπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, υποχρεωθήκαμε να υπογράψουμε ένα τρίτο Μνημόνιο. Η οικονομία παραμένει σε ύφεση. Η Ελλάδα παραμένει, έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, εντός προγραμμάτων διάσωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε στηριζόμενος σε ένα μεγάλο ψέμα.

Το 90% του πληθυσμού πιστεύει ότι η χώρα κατευθύνεται στην λάθος κατεύθυνση.

Η πολιτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας

Στόχος να προσφέρουμε ένα νέο όραμα πολιτικής. Πρώτη μας προτεραιότητα να δείξουμε στον κόσμο ότι αναγνωρίζουμε τα λάθη του παρελθόντος. Να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του. Να πείσουμε ότι αλλάζουμε. Με νέες ιδέες, νέους ανθρώπους, νέες πολιτικές. Δεύτερη απόφαση που πήραμε είναι να διαχωρίσουμε ξεκάθαρα τη θέση μας από το λαϊκισμό, λέγοντας την αλήθεια. Πήραμε το ρίσκο να προσπαθήσουμε να χτίσουμε μια «κουλτούρα ελπίδας», λέγοντας στον κόσμο μόνο την αλήθεια. Ο λαϊκισμός είναι αποτελεσματικός στην αντιπολίτευση και αναποτελεσματικός στη διακυβέρνηση, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση

Μιλήσαμε ξεκάθαρα για νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Παρουσιάσαμε κοστολογημένο πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη. Πιστεύουμε στη μείωση της φορολογίας και των κρατικών δαπανών για να έρθει η ανάπτυξη. Παράλληλα, τονίσαμε ότι είναι αναγκαία η προσέλκυση ξένων επενδύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οφείλουμε να σταματήσουμε άμεσα το brain drain. Η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και αυτά πρέπει να αναδείξουμε. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται πολιτική αλλαγή. Η δέσμευση για ουσιαστικές, δομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. Η μεταρρυθμιστική μας ατζέντα είναι αναγκαία για τη χώρα. Αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει κερδίσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη για να προσελκύσει επενδύσεις, ενώ δεν πιστεύει ούτε στην ουσία των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν άμεσα, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Προτείνουμε άλλο μείγμα πολιτικής

Οπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης η ΝΔ δίνει έμφαση στην αλλαγή του μείγματος πολιτικής. Πρέπει να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας, ώστε να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί.

Είναι πολύ δύσκολο να ανακάμψει η οικονομία με πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για την επόμενη δεκαετία. Τόσο υψηλά πλεονάσματα μπορεί να υπονομεύουν τις μεταρρυθμίσεις. Τα πρωτογενή πλεονάσματα συνδέονται άμεσα και με το θέμα του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους.

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις

Εκλέχθηκα Πρόεδρος πριν από εννέα μήνες. Χάσαμε πριν ένα χρόνο τις εκλογές με διαφορά 7%. Σήμερα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγούμαστε με μια διαφορά που κυμαίνεται από 7% έως 12%. Πιστεύουμε ότι ο λαϊκισμός θα νικηθεί διότι δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Δεν θα υποσχεθούμε περισσότερα από όσα μπορούμε να δώσουμε. Η Ελλάδα θα ορθοποδήσει. Το πιστεύω ειλικρινά, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v