Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η σκιώδης κυβέρνηση και οι λεπτές ισορροπίες στη ΝΔ

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του γαλάζιου ανασχηματισμού. Τι αλλάζει στην αξιωματική αντιπολίτευση με το καινούργιο οργανόγραμμα. Αξιοποιήθηκαν τα 2/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας! Τα 13 νέα πρόσωπα και οι... 2 που αποχώρησαν.

Η σκιώδης κυβέρνηση και οι λεπτές ισορροπίες στη ΝΔ

«Σάρκα και οστά» έλαβε τελικά χθες ο πολυσυζητημένος ανασχηματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεν άφησε κανέναν -ή καλύτερα σχεδόν κανέναν- ανικανοποίητο.

Από τους 75 βουλευτές που έχει αυτή τη στιγμή η ΝΔ, οι 50 ή αλλιώς τα 2/3 του συνόλου αξιοποιούνται σε κάποια κομματική θέση: τομεάρχες, αναπληρωτές τομεάρχες, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, γραμματέας της Κ.Ο., εκπρόσωπος τύπου, αντιπρόεδροι. Από το προηγούμενο σχήμα απουσιάζουν μόλις 2, ο Δημήτρης Κυριαζίδης και ο Θανάσης Δαβάκης, στον οποίο φέρεται να έγινε πρόταση να αναλάβει αναπληρωτής τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής αλλά αρνήθηκε. Αντίθετα, προστέθηκαν 13 νέα πρόσωπα, σε ένα τελείως διαφορετικό δομικό σχήμα, καθώς καταργούνται οι θέσεις των συντονιστών και διαμορφώνεται ένα νέο μοντέλο τομέων ανά υπουργείο, σε αντιστοιχία της σημερινής δομής της κυβέρνησης.

Με αυτό τον τρόπο, λένε στη ΝΔ, ο έλεγχος του συνόλου των υπουργών θα είναι διαρκής και πιο εντατικός και ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να μην διαταραχθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες, τοποθετώντας στη σκιώδη κυβέρνησή του βουλευτές όλων των... τάσεων.

Για να προλάβει πάντως πιθανές παρερμηνείες και αλαζονικές συμπεριφορές από τους «σκιώδεις υπουργούς του», τους διεμήνυσε -μέσω μάλιστα της επίσημης ανακοίνωσης του γραφείου τύπου του κόμματος- ότι «το σχήμα αυτό δεν δεσμεύει, ούτε ως προς την οργάνωση της κυβέρνησης, ούτε ως προς τα πρόσωπα, τις μελλοντικές κυβερνητικές επιλογές του προέδρου της ΝΔ». Άλλωστε, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η κυβέρνησή του θα είναι ευέλικτη και θα χρησιμοποιήσει και εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, ενώ προφανές είναι ότι η πηγή άντλησης των στελεχών για το παρόν σχήμα ήταν πολύ συγκεκριμένη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να περάσει προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι επί καθημερινής βάσης όλοι κρίνονται και αξιολογούνται από τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Και δη από τον διευθυντή του γραφείου του, Μιχάλη Μπεκίρη ο οποίος θα ελέγχει και θα συνεργάζεται με τους επικεφαλής όλων των τομέων για την καλύτερη δυνατή απόδοση.

Με τις χθεσινές ανακοινώσεις, εξάλλου, επισημοποιείται και ένα ακόμα δεδομένο: η εσωκομματική δύναμη που έχει αποκτήσει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, εκ τω πλέον εμπίστων του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναλαμβάνει συντονιστής του στρατηγικού σχεδιασμού και της επικοινωνιακής ομάδας. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεργάζεται σε καθημερινό επίπεδο με τον νέο εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια, που επιλέχθηκε αντί του Γιώργου Κουμουτσάκου ως ένα πρόσωπο πιο φρέσκο και δυναμικό, με αιχμηρό λόγο και υψηλή βαθμολόγηση από τους πολίτες, όπως αποτυπώνεται στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

Ο πρώην εκπρόσωπος μετατοπίζεται σε έναν χώρο που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ως πρώην διπλωμάτης, τον τομέα Εξωτερικών. «Απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του Προέδρου και είναι δεδομένο ότι η παρουσία του εκεί θα είναι επιτυχημένη», σημειώνουν υψηλόβαθμες κομματικές πηγές, με τον ίδιο μάλιστα να ανταλλάζει διαδικτυακές φιλοφρονήσεις με τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, Μακάριο Λαζαρίδη.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Στους κερδισμένους του γαλάζιου ανασχηματισμού συγκαταλέγονται και οι νέοι τομεάρχες και αναπληρωτές τους που δεν μετείχαν στο προηγούμενο σχήμα. Πρόκειται για τους Ευάγγελο Μπασιάκο (Οικονομίας και Ανάπτυξης), Μάνο Κόνσολα (Τουρισμού), Γιάννη Ανδριανό (Παιδείας), Μάριο Σαλμά και Νότη Μηταράκη (Εργασίας), Σάββα Αναστασιάδη (Εξωτερικών), Κώστα Καραγκούνη (Δικαιοσύνης), Κατερίνα Παπακώστα (Υγείας), Κώστα Κατσαφάδο (Περιβάλλοντος και Ενέργειας), Χρήστο Μπουκώρο (Μεταφορών και Υποδομών), Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (Μεταναστευτικής Πολιτικής), Γιώργο Στύλιο (Αγροτικής Ανάπτυξης) και Γιάννη Πλακιωτάκη, πρώην (μεταβατικό) πρόεδρο και πλέον τομεάρχη Ναυτιλίας.

Σχετικά με τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, διατηρείται στη θέση του ο ένας, ο Νίκος Δένδιας και οι δύο αλλάζουν. Ο Γιάννης Βρούτσης και η Νίκη Κεραμέως γίνονται τομεάρχες, παραχωρώντας τις θέσεις τους στον Κώστα Τζαβάρα και Γιάννη Κεφαλογιάννη.

«Εύχομαι καλή αρχή και καλή δύναμη στους νέους τομεάρχες, το νέο εκπρόσωπο τύπου και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Συνεχίζουμε με δυναμική και δημιουργική αντιπολίτευση. Ενώνουμε όλους τους Έλληνες για την μεγάλη πολιτική αλλαγή που έρχεται», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του το βράδυ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχολιάζοντας το νέο σχήμα της ΝΔ, το οποίο χαρακτηρίζεται από κάποιους ως «μάχιμο και εκλογικό», ενόψει πιθανών ραγδαίων εξελίξεων.

Από τα ενδιαφέροντα (και περίεργα κάποια εξ αυτών) δίδυμα που σχηματίζονται μετά την ανακοίνωση της σκιώδους κυβέρνησης από τη ΝΔ είναι της Ντόρας Μπακογιάννη και του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, του Μάκη Βορίδη και του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, του Άδωνι Γεωργιάδη (παραμένει και αντιπρόεδρος) και του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, του Γιάννη Βρούτση και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, καθώς και της Όλγας Κεφαλογιάννη και της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.

Από τα λίγα σταθερά -χωρίς αλλαγές- ζευγάρια είναι του τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v