Τσίπρας: Δεν χωρούν εκβιασμοί και καπρίτσια

Παράξενη η αντίδραση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ δεν είναι πρωτόγνωρη για εμάς, δηλώνει ο πρωθυπουργός. Περιμένουμε όλοι να συμβάλουν για ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αντιδημοκρατικό να ζητούνται μέτρα για το 2019.

Τσίπρας: Δεν χωρούν εκβιασμοί και καπρίτσια

Η Ελλάδα είναι στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για τη β’ αξιολόγηση. Εχουμε προχωρήσει σε δύσκολές μεταρρυθμίσεις και είχαμε σημαντική υπεραπόδοση των εσόδων σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος στη διετία 2015-2016, δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη, δεν χωρούν εκβιασμοί και καπρίτσια, τόνισε.

Η οικονομία θα κλείσει με θετικό πρόσημο το 2016 και η Ελλάδα υπεραποδίδει. Είναι περισσότερο από απαραίτητο όλοι να δουλέψουμε για να διατηρηθεί η σταθερότητα και είναι απαράδεκτο κάποιοι να επαναφέρουν ένα διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος των ελλήνων πολιτών.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός πρέπει να καταλάβει το ΔΝΤ ότι η επιμονή για μέτρα μετά το 2019 είναι  αντιδημοκρατική και στηρίζεται σε υπεραπαισιόδοξο μοντέλο προβλέψεων. «Κανένα κοινοβούλιο δεν μπορεί να αποφασίσει μέτρα τα οποία μπορεί να χρειαστούν μετά από τρία χρόνια».

Συμπλήρωσε πως αν είναι τόσο βέβαιο το Ταμείο ότι η οικονομία δεν μπορεί να πιάσει τους στόχους θα ήταν προτιμότερο να πιέσει σε άλλη κατεύθυνση: στη μείωση των πλεονασμάτων.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο έχει ως «πυρηνικό μοντέλο» τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι καταλαβαίνουν την κατάσταση στην Ευρώπη και όλοι θα συμβάλουν σε μια θετική εξέλιξη στη β’ αξιολόγηση.

Περιμένουμε τα αυτονόητα

Τα έκτακτα μέτρα για τους συνταξιούχους και τους νησιώτες δεν θέτουν σε διακινδύνευση το πρόγραμμα και τους στόχους για το 2016 και δεν έχουν επίπτωση το 2017-18. Η απόφαση ελήφθη με απόλυτη ασφάλεια στους στόχους του 2016. Ηταν απόφαση εφάπαξ που ελήφθει με βάση την εξαιρετική πορεία της οικονομίας την τελευταία χρονιά.

Περιμένουμε η έκθεση των Θεσμών να λέει τα αυτονόητα: ότι δεν υπάρχει δημοσιονομική απόκλιση. Πιστεύουμε σε γεφύρωση των διαφορών.

Το ραντεβού με Μέρκελ

Θα συζητήσω με την καγκελάριο τα θέματα. Η παράξενη αντίδραση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ δεν είναι πρωτόγνωρη για εμάς. Συνηθίζει να είναι το πλέον απαισιόδοξο. Και στην πρώτη αξιολόγηση πάγωσε την εκταμίευση των ληξιπρόθεσμων για ένα τεχνικό ζήτημα, απολύτως δευτερεύων τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα.

Είναι, όπως είπε, το μοναδικό υπουργείο Οικονομικών που θέτει ζήτημα με αφορμή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος, αν και τυπικά είναι έξω από τα πλαίσια της λογικής της συμφωνίας. Τα μέτρα για το χρέος προβλέπεται να εφαρμοστούν μετά την πρώτη αξιολόγηση και δεν έχουν σχέση με τη δεύτερη, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αλλοι εκτίθενται από αυτές τις αποφάσεις και όχι η Ελλάδα, συμπλήρωσε.

Το κυπριακό

Στη Σύνοδο Κορυφής τέθηκε το θέμα του Κυπριακού και έχει ιδιαίτερη σημασία ότι στο σχέδιο των συμπερασμάτων υπήρξε ομόφωνη απόφαση η ΕΕ να λάβει ενεργό μέρος στη διάσκεψη της Γενεύης.

Στο μεταναστευτικό επιβεβαιώθηκαν οι βασικοί άξονες. Τονίσαμε το τεράστιο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα και την ανάγκη να ανταποκριθεί η ΕΕ στις υποχρεώσεις της.




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v