Δύο βέτο μπλοκάρουν τα μέτρα για το χρέος

Δεν επιτυγχάνεται ομοφωνία για να συγκληθεί το EwG, καθώς Αυστρία και Γερμανία δεν πείθονται από τις εξηγήσεις της ελληνικής πλευράς. Για λύση χωρίς τη συνεδρίαση του οργάνου ή του Eurogroup, μιλά η Αθήνα.

Δύο βέτο μπλοκάρουν τα μέτρα για το χρέος

Στη σκληρή γραμμή που κράτησαν Αυστρία και Γερμανία στο θέμα των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός φαίνεται πως κολλούν οι διαδικασίες.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι δύο χώρες δεν πείθονται από τις δηλώσεις Τσακαλώτου και την επιστολή με τη διαβεβαίωση ότι το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους είναι εφάπαξ.

Η θέση αυτή είναι που ουσιαστικά κόλλησε τις διαδικασίες και αυτό γιατί εφόσον υπάρχει βέτο σε ένα θέμα, πρέπει αυτό να εξεταστεί από την ολομέλεια του EwG και αν δεν βρεθεί λύση, να παραπεμφθεί στο Eurogroup.

Οι δύο χώρες υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν ενδελεχείς έλεγχοι από τους θεσμούς, προκειμένου να αποφανθούν για το εάν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι συμβατά με το πρόγραμμα διάσωσης.
Από την άλλη πλευρά, σε αυτή τη φάση, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν εμφανίζεται έτοιμος να προχωρήσει σε σύγκληση των υπουργών Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα τηλεδιάσκεψη EwG ή Eurogroup.

Υποστήριξε ότι θα δοθεί λύση που θα ξεκλειδώσει σύντομα τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. «Η εφαρμογή των τελευταίων δεν θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», τόνισε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v