Ανεβάζουν τον πήχη για το πλεόνασμα οι Θεσμοί

Μετά την χορήγηση του έκτακτου επιδόματος οι δανειστές πιέζουν την Ελλάδα να λάβει μέτρα αν δεν πιάσει το στόχο που προβλέπει ο προϋπολογισμός για πρωτογενές πλεόνασμα 0,75%, ενώ ο στόχος του προγράμματος είναι 0,5% του ΑΕΠ.

Ανεβάζουν τον πήχη για το πλεόνασμα οι Θεσμοί

Ανεβάζουν τον πήχη για την ελληνική κυβέρνηση οι θεσμοί και ζητούν να δεσμευθεί ότι θα πάρει μέτρα αν δεν πετύχει τον δικό της στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα που είναι υψηλότερος από αυτόν του μνημονίου.

Οπως σημειώνει η Καθημερινή, ο στόχος του μνημονίου για το 2016 είναι 0,5% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι και μετά τη χορήγηση του βοηθήματος στους συνταξιούχους θα πετύχει πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ. Αυτή η απαίτηση υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες στο έγγραφο που έστειλαν οι θεσμοί χθες στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο υπουργός Οικονομικών θα απαντήσει τις επόμενες ημέρες και η απόφαση για το «ξεπάγωμα» ή μη των μέτρων θα ληφθεί στο Euroworking Group (EWG) της 12ης Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, μέχρι τότε θα υπάρχει μια διαδικασία διαρκούς ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ Αθήνας και θεσμών για το θέμα που έχει ανακύψει.

Επί της ουσίας, έλεγαν, πρόκειται για μια διαδικασία «συνδιαμόρφωσης ενός κειμένου» με τους θεσμούς. Και στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν αλληλογραφία και ανεπίσημες διαβουλεύσεις με τους δανειστές. Ομως, για να ολοκληρωθεί η εν λόγω διαδικασία, είναι βέβαιο πως απαιτούνται αρκετές ημέρες και αναμένεται να συμβεί στις αρχές του Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v