Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα σχέδια από τις εταιρείες πληροφορικής

Πώς βλέπουν οι εισηγμένες εταιρείες του κλάδου τη φετινή πορεία των οικονομικών τους επιδόσεων. Οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στα έργα του νέου ΕΣΠΑ και οι εντεινόμενες προσπάθειες των ελληνικών ομίλων στο εξωτερικό.

Νέα σχέδια από τις εταιρείες πληροφορικής

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής προσβλέπουν φέτος σε βελτίωση των οικονομικών τους επιδόσεων, το 2017 αναμένεται να αποτελέσει μια ακόμη δύσκολη χρονιά για τον κλάδο καθώς:

• Οι συμβάσεις του νέου ΕΣΠΑ δεν θα προλάβουν να αποφέρουν τζίρο στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα δημόσια έργα.

• Η ζήτηση των τραπεζών για προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα.

• Κάποια περιορισμένη βελτίωση παρουσιάζεται στη ζήτηση των μεσαίων και μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων που έχουν εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους και ψάχνουν τρόπους να τονώσουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά τους. Πολύ πιθανόν, η κατάσταση να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο από το προσεχές φθινόπωρο, στον βαθμό που θα περιοριστεί ο λεγόμενος «κίνδυνος της χώρας».

• Χρόνο με τον χρόνο ανεβαίνει το ύψος των εργασιών που αναλαμβάνουν οι ελληνικές εταιρείες στο εξωτερικό.

Έτσι, με βάση τα όσα ακούστηκαν στις τακτικές γενικές συνελεύσεις των εταιρειών του κλάδου, η Space Hellas αναμένει μονοψήφιο ποσοστό ανόδου των εσόδων της, οι Unisystems (όμιλος Quest) και PROFILE αισιοδοξούν για βελτιωμένα αποτελέσματα, η MLS προβλέπει νέα άνοδο κύκλου εργασιών μετά το ιστορικό υψηλό του 2016 και η Entersoft πιστεύει πως θα συνεχίσει και φέτος το διψήφιο ποσοστό αύξησης των πωλήσεών της.

«Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου είναι -θεωρητικά- ιδιαίτερα ανοδικές, πλην όμως στην Ελλάδα δρούμε πολλές φορές αυτοκαταστροφικά. Αφενός, τα έργα του νέου ΕΣΠΑ και αφετέρου, τα μεγάλα περιθώρια ανοδικής ζήτησης των ιδιωτικών εταιρειών που τόσα χρόνια δεν έχουν επενδύσει, μπορούν να εκτινάξουν τις εργασίες του κλάδου. Ωστόσο, ζούμε στο 2017 και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες προκλήσεις» δηλώνει στο Euro2day.gr παράγοντας του κλάδου», συνεχίζοντας:

«Αμφιβάλλω για το αν δούμε σημαντικούς τζίρους από τα έργα πληροφορικής του νέου ΕΣΠΑ ούτε φέτος, αλλά ούτε και μέσα στο 2018. Άρα, πάμε για το 2019, και μάλιστα δεν θέλω να σκέφτομαι πιθανές νέες επιπλοκές, καθώς το σενάριο των εκλογών είναι πάντοτε πιθανό σ’ αυτή τη χώρα. Μιλάμε για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σε μια περίοδο που η χώρα έχει άμεση ανάγκη τόσο από επενδύσεις, όσο και από εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα της.

Χρειαζόταν άραγε χρόνια για να διευθετηθεί το ζήτημα της αιρεσιμότητας, δηλαδή ουσιαστικά της εκπόνησης και υποβολής ενός περιγράμματος -ενός business plan, αν θέλετε- για τις κατηγορίες έργων που θα θέλαμε να προχωρήσουμε;

Η ουσία είναι ότι με τον τρόπο που υλοποιούνται τα δημόσια έργα -στρίμωγμά τους κατά τα τελευταία χρόνια κάθε Κοινοτικού Πλαισίου-, βγαίνουν όλοι χαμένοι: οι εταιρείες που δεν μπορούν να αποκομίσουν ουσιαστικά κέρδη, η οικονομία γιατί χάνονται κάθε φορά δωρεάν χρηματοδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων και φυσικά το δημόσιο, γιατί παραλαμβάνει έργα της… τελευταίας στιγμής».

Τα σχέδια των εισηγμένων στο εξωτερικό

Η κατάσταση αυτή στα δημόσια έργα, σε συνδυασμό με την ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία (περιορισμένη εγχώρια ζήτηση από τράπεζες και επιχειρήσεις), έχει ωθήσει τις περισσότερες ελληνικές εταιρείες στο να αναζητούν τρόπους επέκτασής τους στο εξωτερικό.

Για παράδειγμα, η Unisystems του ομίλου Quest Holdings ανεβάζει και φέτος το ύψος του κύκλου εργασιών της, εστιάζοντας την ανάπτυξή της στις αγορές του εξωτερικού. Περίπου το 30% των συνολικών εσόδων της αφορά πλέον τις εκτός Ελλάδας εργασίες της.

H Intrasoft International (θυγατρική της Intracom Συμμετοχών) σημείωσε το 2016 κύκλο εργασιών ύψους 175,5 εκατ. ευρών, προερχόμενο κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό.

Άμεσα ή έμμεσα, περίπου το 15% του συνολικού κύκλου εργασιών της Space Hellas κατευθύνεται στο εξωτερικό, με την εισηγμένη να στοχεύει φέτος να διευρύνει το συγκεκριμένο ποσοστό γύρω στο 20%. Στα αξιοσημείωτα πάντως εντάσσεται η εξαγορά του 17,21% της ολλανδικής Web IQ, η οποία ανοίγει για την ελληνική εταιρεία ένα νέο πυλώνα εργασιών που θα βασίζεται στο Cyber Security και στα Big Analytics.

Το 57% του κύκλου εργασιών της PROFILE το 2016 προήλθε από τις αγορές του εξωτερικού, ενώ αυτή την περίοδο η εισηγμένη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της γαλλικής εταιρείας Login, που εξειδικεύεται σε προγράμματα «treasury management» (συμπληρωματικά με αυτά της ελληνικής εταιρείας).

Η Entersoft έχει καταφέρει σε λίγα χρόνια να εκτελεί πωλήσεις σε διψήφιο αριθμό χωρών και οι σχετικές πωλήσεις να αποτελούν περίπου το 15% των συνολικών. Σύμφωνα με το management της εταιρείας, το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό, καθώς κατά τη διάρκεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης συνέχισε να ανεβαίνει με υψηλούς ρυθμούς και ο εγχώριος κύκλος εργασιών της Entersoft.

Κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της MLS επιβεβαιώνουν μεν τις επαφές της εισηγμένης για επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό, ωστόσο τονίζουν πως «πολιτική της εταιρείας είναι πρώτα να υλοποιεί και μετά να ανακοινώνει». Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, έχουν ξεκινήσει επαφές της εισηγμένης για δραστηριοποίησή της σε χώρα του εξωτερικού, ενώ παράλληλα προχωρά και η στελέχωση του ομίλου με έμπειρα πρόσωπα σε όλα τα τμήματα, με έμφαση ωστόσο στη δημιουργία ομάδας που θα επιδιώξει να «τρέξει» την εκτός Ελλάδας ανάπτυξη της ΜLS.

Τη δραστηριοποίησή της στην τεράστια αγορά των ΗΠΑ (επιδιώκοντας ένα πολύ μικρό μερίδιο αυτής) θα επιδιώξει η εταιρεία πληροφορικής Q&R, μέσα από την κατά 100% νέα θυγατρική της Q&R USA. Η εισηγμένη, μέσα από τη συγκεκριμένη κίνηση, θα επιδιώξει να αναλάβει έργα -είτε υπεργολαβικά, είτε προσελκύοντας ιδιώτες πελάτες- σε τομείς που διαθέτει τεχνογνωσία και συγκριτικό πλεονέκτημα. Στα «συν» του συγκεκριμένου εγχειρήματος εντάσσεται και το γεγονός ότι τα πλείστα προγράμματα της Q&R βασίζονται στην τεχνολογία της Oracle.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v