Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετ' εμποδίων τα κόκκινα δάνεια στην Pillarstone

Με ρυθμούς χελώνας προχωρά η εξέταση των φακέλων με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εταιρειών. Εκτιμήσεις για μεταφορά μόλις 2-3 εταιρειών έως το τέλος του 2017. Στο μικροσκόπιο δάνεια ύψους 150 εκατ. ευρώ της Notos.

Μετ εμποδίων τα κόκκινα δάνεια στην Pillarstone

Μετά δυσκολίας κινούνται οι υποθέσεις των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, τους φακέλους των οποίων εξετάζουν οι τράπεζες, με στόχο να… ανέβουν στην πλατφόρμα της Pillarstone.

Τα αποτελέσματα του project είναι πενιχρά και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, έως το τέλος του 2017 θα μεταφερθούν προς διαχείριση τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μόλις 2-3 εταιρειών.

Πηγές που εμπλέκονται στη διαδικασία αναφέρουν ότι οι αργοκίνητοι ρυθμοί οφείλονται στις πολλαπλές συνεννοήσεις που πρέπει να γίνουν μεταξύ των τραπεζών (σ.σ. από 2 έως 4 τράπεζες καθώς πρόκειται για κοινοπρακτικά δάνεια) αλλά και με το KKR.

«Πρόκειται για πολύπλοκη διαδικασία και απαιτεί χρόνο», αναφέρει στο Εuro2day.gr πηγή και προσθέτει: «Αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι δύσκολο να συμφωνήσουν όλες οι πιστώτριες τράπεζες για το μέλλον της χρεωμένης εταιρείας».

Ένα ακόμη «αγκάθι» σε ό,τι αφορά στην Pillarstone, που προβάλλουν οι διοικήσεις των τραπεζών και το οποίο συμβάλλει στην καθυστέρηση του όλου εγχειρήματος, είναι, σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, η… απροθυμία της ξένης εταιρείας να χρηματοδοτήσει με άνεση τις επιχειρήσεις που έχουν επιλεγεί. Βέβαια από την πλευρά της Pillarstone προβάλλεται το επιχείρημα ότι το υλικό που παίρνουν για εξέταση από τις τράπεζες δεν είναι, τουλάχιστον προς το παρόν, ό,τι καλύτερο όσον αφορά στο μέγεθος των υπό εξέταση επιχειρήσεων αλλά και στη δυναμική τους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, έως το τέλος του έτους αναμένεται να μεταφερθούν στην πλατφόρμα της Pillarstone 2 με 3 ακόμη εταιρείες για συνολική αντιμετώπιση τόσο των δανείων τους, όσο και της λειτουργικής διαχείρισής τους.

Η στελεχιακή μονάδα της Pillarstone εξετάζει τον φάκελο της εταιρείας Notos, ο δανεισμός της οποίας ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται υποθέσεις εταιρειών όπως τα «Χρυσά Αυγά» και μίας ξενοδοχειακή μονάδα με ιδιαίτερο προφίλ στην Κρήτη.

Υπενθυμίζεται ότι στην πλατφόρμα έχει μεταφερθεί έως σήμερα μόνο η φαρμακευτική εταιρεία ΦΑΜΑΡ.

Διαφωνίες…

Με βάση τις ίδιες πηγές, υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των οποίων θα έπρεπε να έχουν ήδη μεταφερθεί στην Pillarstone, ωστόσο η αδυναμία εξεύρεσης κοινής συνισταμένης μεταξύ των τραπεζών «τινάζει το εγχείρημα» στον αέρα. Το πρόβλημα της διαφορετικής προσέγγισης υπάρχει εδώ και καιρό, εξού και η Τράπεζα της Ελλάδος παρεμβαίνει σταθερά σε όλες τις εκθέσεις, αλλά και με τις δηλώσεις του διοικητή ότι οι τράπεζες οφείλουν να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να τα βρουν.

Προς το παρόν, οι εξελίξεις καταδεικνύουν ότι η συνεννόηση αργεί ενώ σε αρκετά ανοικτά μέτωπα αντιμετωπίζονται με διαφορετική προσέγγιση και από το ξένο fund KKR. Δυσκολίες, λοιπόν, υπάρχουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και στη συνεννόηση των πιστωτριών τραπεζών με το KKR και αφορούν στο operational management της επιχείρησης που θα μπει σε καθεστώς αναδιάρθρωσης.

«Το ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση της επιχείρησης φαίνεται να προκαλεί διαφωνίες και τριβές μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών», αναφέρει στέλεχος με γνώση του παρασκηνίου.

Σύνολο 1,2 δισ. ευρώ

Στην Pillarstone, με βάση τη συμφωνία, αναμένεται να μεταφερθούν επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκατ. θα προέλθουν από την Alpha Bank και ισόποσα δάνεια από τη Eurobank. Μέτοχος στην κοινή προσπάθεια των τραπεζών με το KKR είναι και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v