Το ΜΤΠΥ ανοίγει το ιστορικό Μέγαρο Δεληγιώργη στο κοινό

Στο Μέγαρο φιλοξενείται έκθεση ιστορικού αρχειακού υλικού, πορτραίτων από την πινακοθήκη του Ταμείου (έργα των Ν. Λύτρα και Γ. Ροϊλού), ψηφιδωτών κι έργων τέχνης σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Το ΜΤΠΥ ανοίγει το ιστορικό Μέγαρο Δεληγιώργη στο κοινό

Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το παλαιότερο από τα Μετοχικά Ταμεία της χώρας, οργανώνει εκδήλωση για τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυσή του.

Στο πλαίσιο των εορτασμών, το Μέγαρο Δεληγιώργη (Πινδάρου-Ακαδημίας και Κανάρη 1), δημιούργημα του σπουδαίου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, ανοίγει για τρεις μέρες τις πύλες του στο ευρύ κοινό, φιλοξενώντας έκθεση ιστορικού αρχειακού υλικού, πορτραίτων από την πινακοθήκη του Ταμείου (έργα των Ν. Λύτρα και Γ. Ροϊλού), ψηφιδωτών κι έργων τέχνης σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν, εκτός από το εκτιθέμενο υλικό, το τελικό αποτέλεσμα των εργασιών αποκατάστασης ενός κτιρίου που είναι “κόσμημα” για το κέντρο της Αθήνας.

Στο εμβληματικό ακίνητο έχει πλέον αποκατασταθεί και αποκαλυφθεί εξ ολοκλήρου ο εκπληκτικής τεχνοτροπίας ζωγραφικός κι ανάγλυφος διάκοσμος, ο οποίος είχε καλυφθεί και καταστραφεί κατά το παρελθόν.

Η έκθεση θα παραμείνει σε λειτουργία από τις 8 έως τις 10 Δεκεμβρίου, ώρες 10 π.μ - 9 μ.μ και οι επισκέπτες της θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε ένα κτίριο που συμπυκνώνει μια σημαντική εποχή για το κέντρο της πρωτεύουσας, λίγο πριν αυτό ενοικιαστεί και αποκτήσει νέα χρήση.

Στο πλαίσιο των εορτασμών θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017, στις 11.00 π. μ στην Παλαιά Βουλή (Σταδίου 13) κατά την διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων, τα οποία δημιουργήθηκαν ειδικά για την 150ετή επέτειο του παλαιότερου Μετοχικού Ταμείου της χώρας. Τα γραμματόσημα εμπνέονται από τα ψηφιδωτά με τα κατορθώματα και τους άθλους του Ηρακλή, τεχνοτροπίας art-deco, σήμα κατατεθέν των περισσότερων κτιρίων του Β. Κουρεμένου κι εμβληματικό στοιχείο της εξωτερικής όψης του Μεγάρου επί της οδού Λυκούργου, όπου εδρεύει το Μετοχικό Ταμείο.

Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης θα παρουσιαστεί και βιβλίο/αναμνηστικό λεύκωμα, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα πέντε Μέγαρα ιδιοκτησίας Μ.Τ.Π.Υ, που αποτελούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Tο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.) ιδρύθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1867 με πρωτοβουλία του τότε Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Δημ. Ν. Λεβίδη, προσωπικότητας με αναγνωρισμένο κύρος κι ένας εκ των πρώτων που έθεσαν τα θεμέλια του νεότερου Ελληνικού Κράτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus