Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

WSJ: Φως στην άκρη του τούνελ για Ελλάδα

Ερώτημα για την εφημερίδα αν η χώρα θα πετύχει την καθαρή έξοδο που επιδιώκει η κυβέρνηση ή οι δανειστές θα διατηρήσουν πολύ σφικτό έλεγχο στον προϋπολογισμό φοβούμενοι επιστροφή σε παλιές πρακτικές.

WSJ: Φως στην άκρη του τούνελ για Ελλάδα
Μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια οικονομικής και πολιτικής έντασης η χώρα είναι σε απόσταση βολής από το να απελευθερωθεί από τα δεσμά του καθεστώτος διάσωσης που ήταν τραυματικά για τους πολίτες, σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα.

Τόσο η Αθήνα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανυπομονούν να αφήσουν το ελληνικό δράμα πίσω τους και η έξοδος από το πρόγραμμα δείχνει πιθανή τον Αύγουστο. «Η ευρωπαϊκή κρίση τελειώνει εκεί που πρωτοεμφανίστηκε, στο Νότο», είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας, θυμίζει η WSJ. «Τελειώνει ουαιστικά και συμβολικά εκεί που ξεκίνησε με την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018».

Οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν αν η Ελλάδα θα κερδίσει την πολυπόθητη «καθαρή έξοδο» από το καθεστώς ή κάποιο πρόγραμμα μετά τη διάσωση θα έρθει φέρνοντας και πολιτικά ευαίσθητους όρους για να αποτραπεί μια επανάληψη της κρίσης χρέους της προηγούμενης δεκαετίας.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ μετά η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ανοίγει τον δρόμο για συζητήσεις αναφορικά με τις τελικές μεταρρυθμίσεις και την επόμενη ημέρα. Η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να αυξήσει τη δημοτικότητά της πιέζοντας για χωρίς όρους ολοκλήρωση της μνημονιακής εποχής. Όπως σημειώνει όμως ο Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει ότι είναι προτιμότερη μια πιστωτική γραμμή για να διατηρηθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη.

Οι φόβοι ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει σε «παλιές κακές τακτικές» σημαίνει ότι οι δανειστές θα μπορούσαν να επιμείνουν στο να διατηρήσουν πολύ σφικτό έλεγχο στον προϋπολογισμό για σειρά ετών και να διατηρήσουν τη γραμμή στις μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο την επιδιόρθωση της οικονομίας.

Τέτοιοι όροι θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται σε μια ελάφρυνση χρέους για την οποία πιέζει σκληρά η Αθήνα.

Η ακριβής φύση της επιτήρησης θα αποφασιστεί κατά τις συζητήσεις των επόμενων μηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v