Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζανακόπουλος: Θα πάρουμε δύσκολες και σκληρές αποφάσεις για το ποδόσφαιρο

Επίθεση στη ΝΔ για τη Novartis και ερωτήματα προς τον Αντ. Σαμαρά για τα τελευταία στοιχεία που έφτασαν στην προανακριτική. Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι τα γεγονότα στην Τούμπα. Μέλημα, η επιστροφή των δύο στρατιωτικών.

Τζανακόπουλος: Θα πάρουμε δύσκολες και σκληρές αποφάσεις για το ποδόσφαιρο

Κάθε μέρα που περνά, τα στοιχεία που προκύπτουν στην Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis καταρρίπτουν τα σενάρια περί σκευωρίας, υποστήριξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες. «Κάθε μέρα γίνονται όλο και πιο καθαροί οι λόγοι που η ΝΔ δεν ψήφισε υπέρ της σύστασης, ενώ τώρα προσπαθεί με προσχηματικά επιχειρήματα να εμποδίσει τη διερεύνηση του σκανδάλου. Δεν την ενδιαφέρει η διερεύνηση αλλά η συγκάλυψη», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συμπληρωματικά στοιχεία που διαβίβασε χθες η εισαγγελέας διαφθοράς είναι στη διάθεση των μελών της Επιτροπής. Μεταξύ αυτών, δύο επιστολές με τις οποίες ζητούνται ραντεβού με τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και ιδιόχειρη επιστολή του τελευταίου προς τον τότε αντιπρόεδρο της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή, με το τηλέφωνο του Χρ. Σταϊκούρα, τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Το επίμαχο σημείωμα, σύμφωνα με προστατευόμενη μάρτυρα, είχε μαζί του ο κος Φρουζής την επομένη του ραντεβού με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Διαψεύδουν ή όχι την ύπαρξη του επίμαχου σημειώματος; Για ποιο λόγο παρέπεμψε ο Αντ. Σαμαράς στον Χρ. Σταϊκούρα, προϊστάμενο του ΓΛΚ, που είναι υπεύθυνο για έγκριση δαπάνης; Πώς γίνεται ενώ ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε στη Βουλή ότι δεν είδε ποτέ το στέλεχος της Novartis, αυτό να έχει στα χέρια του «επίμαχο σημείωμα» προς τον κο Σταϊκούρα;» αναρωτήθηκε.

Απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr υποστήριξε ότι η ΝΔ κάνει διαδικαστικές παρατηρήσεις στην Εισαγγελία αλλά το ποιος θα κληθεί να καταθέσει στην Προανακριτική είναι αποκλειστικό θέμα της Επιτροπής. Τα επιχειρήματα της ΝΔ είναι «απολύτως προσχηματικά». Πρέπει να πάρει θέση για την ουσία, σημείωσε.

Το ποδόσφαιρο

Τα γεγονότα στην Τούμπα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Είναι επεισόδιο που έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο βίας που σχηματίζεται εδώ και χρόνια, τόνισε. Θύμισε ξυλοδαρμούς, επιθέσεις σε κατοικίες και περιπτώσεις εισβολής οπαδών σε αγωνιστικούς χώρους.

Αποφασίσαμε να συγκρουστούμε με τα οργανωμένα συμφέροντα που για χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις είτε ανέθρεψαν είτε ανέχτηκαν, υποστήριξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, μεταξύ αυτών η ανάθεση των υποθέσεων σε τακτικούς δικαστές.

«Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως χρειάζονται περισσότερα μέτρα. Είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε δύσκολες και σκληρές αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, δίχως δεύτερες σκέψεις και αναλαμβάνοντας πλήρως το πολιτικό κόστος».

Με αφορμή την παρουσία στελεχών της FIFA, τόνισε ότι το πρωτάθλημα δεν θα ξεκινήσει ξανά, αν δεν κατατεθεί ένα πλαίσιο που θα μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των αγώνων αλλά και τη γενική εξυγίανση στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Ο Ιβάν Σαββίδης

Απαντώντας σε κατηγορίες για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον επιχειρηματία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θύμισε ότι το 2012, επί κυβερνήσεως Αντώνης Σαμαρά, με χρήση εξαιρετικής διάταξης νόμου, δόθηκε η ελληνική ιθαγένεια στον Ιβάν Σαββίδη, αναγνωρίζοντάς τον ως «εθνικό ευεργέτη».

Ο κος Σαμαράς με προσωπική παρέμβαση πρότεινε στον επιχειρηματία να προχωρήσει στην επένδυση στη ΣΕΚΑΠ, συνέχισε. Η όλη συζήτηση, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προσπαθεί να αποδείξει ότι η κυβέρνηση έχει «προνομιακές σχέσεις» με τον Σαββίδη έχει να κάνει με μεμονωμένο περιστατικό που σχετίζεται με το πρόστιμο που φορτώθηκε στη ΣΕΚΑΠ, χωρίς να έχει γνώση για το θέμα και για πεπραγμένα της προηγούμενης από αυτόν διοίκησης.

Προνομιακές σχέσεις με συμφέροντα προωθεί η αξιωματική αντιπολίτευση, τόνισε και θύμισε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιβληθεί βαριές ποινές σε όλες τις μεγάλες ομάδες. Κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση για προνομιακή μεταχείριση κάποιας ομάδας ή μεγαλομετόχου.

Χαρακτήρισε καταδικαστέα την ενέργεια του Ιβάν Σαββίδη και απαντώντας στην κριτική ότι αδικούνται όλοι από τη διακοπή του πρωταθλήματος, σημείωσε ότι η απόφαση έχει ως στόχο να λυθεί ένα πρόβλημα που δεν προέκυψε την Κυριακή αλλά είναι συνέχεια μιας έκρυθμης κατάστασης στο ποδόσφαιρο για πολύ καιρό.

Αν το πρωτάθλημα συνέχιζε χωρίς να συμβεί τίποτα, θα βλέπαμε άλλα περιστατικά, είπε ενώ συμπλήρωσε ότι σχεδόν το σύνολο των ΠΑΕ δεν δείχνει διάθεση να κινηθεί στην κατεύθυνση της εξυγίανσης. Υπάρχει μια γενικότερη νοοτροπία, που θέλει για κάθε απόφαση της αθλητικής δικαιοσύνης να εμπλέκεται η κυβέρνηση. «Δεν παρεμβαίνουμε, τακτικοί δικαστές αποφασίζουν για την εφαρμογή των νόμων».

Οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί

Πρώτο μέλημα είναι η επιστροφή τους το συντομότερο δυνατόν και παίρνουμε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Υποστήριξε ότι η αναφορά Καμμένου περί «ομηρίας» έγινε μεταφορικά.

Σχολιάζοντας την «ουδετερότητα» του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, εκτίμησε ότι δεν μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό, δεδομένου ότι το θέμα είναι στα χέρια της τουρκικής δικαιοσύνης και θα μπορούσε αυτό να θεωρηθεί ως παρέμβαση στο έργο της.

Δουλεύουμε ώστε να μην υπάρξει «κλιμάκωση» στο συγκεκριμένο περιστατικό και μέχρι στιγμής θεωρούμε ότι αυτή είναι η πιο πιθανή εξέλιξη. Αν η Τουρκία επιλέξει να κλιμακώσει, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε συγκεκριμένες πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες, σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v