Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος στα επιδόματα από το Επικουρικό Ταμείο

Το τέλος των επιδομάτων και των ειδικών παροχών από το επικουρικό ταμείο βάζει έγγραφο του ΕΦΚΑ, που ξεκαθαρίζει ότι η προσαύξηση για ανήλικα τέκνα ή για τη σύζυγο καταργείται για αιτήσεις συνταξιοδότησης από την 1/1/2015 και μετά.

Τέλος στα επιδόματα από το Επικουρικό Ταμείο

Αυλαία στα οικογενειακά επιδόματα που χορηγούσε το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) βάζει έγγραφο του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με αυτό, προκύπτει ότι χωρίς την προσαύξηση οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου-τέκνων) θα υπολογίζονται όλες οι νέες επικουρικές συντάξεις του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, που ανατρέχουν σε χρόνο έναρξης από 1/1/2015 και μετά.

Παράλληλα καταργείται από 13 Μαΐου 2016 το επίδομα απολύτου αναπηρίας και τα έξοδα κηδείας που έδινε το ΕΤΕΑΕΠ.

Όπως διευκρινίζεται με έγγραφα του ΕΤΕΑΕΠ και του ΕΦΚΑ, σε αιτήσεις συνταξιοδότησης με έναρξη καταβολής της παροχής από 1.1.2015 παύει να υπολογίζεται η προσαύξηση λόγω οικογενειακών επιδομάτων.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, αιτήσεις για χορήγηση εξόδων κηδείας ή επιδομάτων απολύτου αναπηρίας που έχουν υποβληθεί μέχρι και 12.5.2016 κρίνονται με βάση το προϊσχύον νομικό πλαίσιο (καταστατικές, γενικές ή ειδικές διατάξεις). Αντίστοιχες αιτήσεις από 13.5.2016 θα πρέπει να απορρίπτονται, καθώς ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ χορηγεί αποκλειστικά την επικουρική σύνταξη και παύει από την έναρξη ισχύος του νόμου 4387 να χορηγεί λοιπές παροχές, όπως έξοδα κηδείας και επίδομα απολύτου αναπηρίας.

Να σημειωθεί ότι επίδομα συζύγου ή/και τέκνων δικαιούνται οι συνταξιούχοι που προέρχονται από πρώην Ταμεία βάσει των καταστατικών τους. Το επίδομα συζύγου κυμαινόταν κατά μέσο όρο στα 30 ευρώ μικτά και δινόταν με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ το επίδομα τέκνων δινόταν για ανήλικα παιδιά ή σπουδαστές έως 24 ετών και έφτανε κατ’ ανώτατο όριο στα 100 ευρώ μικτά.

Όσο για το επίδομα απολύτου αναπηρίας δινόταν μόνο με την κύρια σύνταξη έως το 2006, όταν με ειδική ρύθμιση δόθηκε και στην επικουρική του ΕΤΕΑΜ. Το δικαιούνταν συνταξιούχοι (από διάφορα ταμεία) λόγω αναπηρίας ή χηρείας, εφόσον έχουν αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης και βρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση που απαιτεί επίβλεψη και συμπαράσταση άλλου προσώπου. Το ποσό του αντιστοιχούσε στο 50% της εκάστοτε επικουρικής, χωρίς να υπερβαίνει το 20πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

Τέλος, τα έξοδα κηδείας ήταν διαφοροποιημένα από ταμείο σε ταμείο.

Εντωμεταξύ, τη δυνατότητα «διόρθωσης» της σύνταξης περίπου 10.000 συνταξιούχων που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης στο διάστημα μεταξύ Ιουλίου του 2015 και 12 Μαΐου του 2016, διάστημα κατά το οποίο τα κατώτατα όρια συντάξεων των πρόωρων συντάξεων είχαν καταργηθεί, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να λαμβάνουν δραματικά χαμηλές συντάξεις, πέριξ των 250 ευρώ, δίνει ο ΕΦΚΑ. Μάλιστα, στους ίδιους, όπως καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, επιβάλλεται και πέναλτι -10%. Πλέον, έγγραφο του ΕΦΚΑ τούς δίνει τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση, ώστε να επανυπολογιστεί προς το ευνοϊκότερο η σύνταξή τους.

Στην πράξη, θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που έχουν λάβει και να λάβουν από τις 13 Μαΐου 2016 (ημερομηνία ισχύος νόμου Κατρούγκαλου) νέα ποσά, υπολογισμένα με την Εθνική Σύνταξη των 345-384 ευρώ και την ανταποδοτική που αντιστοιχεί στις εισφορές που είχαν καταβάλει.

Να σημειωθεί ότι το Δίκτυο Συνταξιούχων ζητεί οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι να δικαιωθούν τα παλιά κατώτατα όρια αυτόματα από την ημερομηνία της αρχικής τους αίτησης, χωρίς να υποβάλουν νέα αίτηση και χωρίς συμψηφισμό ποσών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v