Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Ασανσέρ το κόστος εργασίας στην Ελλάδα

Η κάθετη υποχώρηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος επανέφερε την Ελλάδα στις… αρχές του 2000. Υποτονική παραμένει η μισθολογική δυναμική και αντικατοπτρίζει τις χαμηλές πληθωριστικές προσδοκίες και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και υποαπασχόλησης.

ΔΝΤ: Ασανσέρ το κόστος εργασίας στην Ελλάδα

Έναν από τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση και τώρα πιθανόν να διαμορφώνουν τις προοπτικές εξόδου αποκαλύπτει έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρώπη.

Αφορά το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και πώς αυτό διαμορφώθηκε έναντι του αντίστοιχου μέσου όρου στην Ευρώπη.

Στο σχετικό γράφημα φαίνεται ότι η χώρα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από το 90% και έφτασε στις αρχές της δεκαετίας του 2010 στο 113%, πολύ υψηλότερα από άλλες χώρες. Μετά από τρία προγράμματα ωστόσο το ποσοστό αυτό πλέον έχει επιστρέψει σχεδόν δύο δεκαετίες πίσω και τώρα βρίσκεται εκ νέου στο 90%.

Στην έκθεση επαναλαμβάνονται οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την οικονομία που δημοσιοποιήθηκαν προ ολίγων ημερών, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με 2% του ΑΕΠ φέτος και 1,8% το 2019, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για βελτίωση των μεικτών επενδύσεων, που αναμένονται στο 12,7% του ΑΕΠ φέτος και στο 13,8% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά.

Το χρέος αναμένεται να αυξηθεί σε 191,3% το 2018, πριν αποκλιμακωθεί σε 181,8% ένα χρόνο αργότερα.

Ευρύτερα στην ευρώζωνη, η έκθεση σημειώνει ότι ο πληθωρισμός και ο ρυθμός αύξησης των μισθών παραμένουν υποτονικοί στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες και αναμένεται ότι θα επιταχυνθούν σταδιακά, δεδομένης της χαλαρότητας στις αγορές εργασίας.

Ειδικά για τη χώρα μας, η έκθεση επισημαίνει ότι η υποτονική μισθολογική δυναμική αντικατοπτρίζει τις χαμηλές πληθωριστικές προσδοκίες, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και υποαπασχόλησης, καθώς και την υποτονική αύξηση της παραγωγικότητας.

Μάλιστα, το IMF, που εκτιμά ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 18% και το 2019, έναντι 8,1% στην Ευρωζώνη, επισημαίνει ότι πρέπει να επιδιωχθεί  υψηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι έχουν υπάρξει σημαντικές μειώσεις στις εξωτερικές ανισορροπίες εντός της ζώνης του ευρώ, από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Στις χώρες με μεγάλα εξωτερικά ελλείμματα το 2007-08 όπως είναι η Ελλάδα αλλά και οι Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πορτογαλία και Ισπανία, σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες βελτιώσεις των ισοζυγίων τρεχουσών συναλλαγών τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v