Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιο «τσουχτερή» φέτος η φοιτητική στέγη

Σημαντικές οι αυξήσεις για όσους σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους. Τι δείχνουν τα στοιχεία του Spitogatos.gr για τις τιμές και τον περιορισμό των διαθέσιμων διαμερισμάτων. Η στροφή προς τις αγορές.

Πιο «τσουχτερή» φέτος η φοιτητική στέγη

Σημαντικά μεγαλύτερα ποσά θα πληρώσουν όσοι φοιτητές σπουδάσουν φέτος σε σχολή που βρίσκεται μακριά από το σπίτι τους και αναγκαστούν να ενοικιάσουν κατοικία ή να συγκατοικήσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου Spitogatos.gr που διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων ακινήτων και επαγγελματιών του Real Estate στην Ελλάδα, οι τιμές εμφανίζονται φέτος αυξημένες, σε σχέση με πέρυσι, κατά περίπου 17% στην Αθήνα, κατά 14% στη Θεσσαλονίκη και κατά περίπου 6% στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ σε ορισμένες τουριστικές περιοχές η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη.

Από τη βάση δεδομένων του δικτύου προκύπτει, επίσης, πως η προσφερόμενη ποσότητα (το stock κατοικιών) έχει μειωθεί φέτος κατά περίπου 24% στην Αθήνα, 20% στη Θεσσαλονίκη και 14% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ετσι προκύπτει μείωση του προς διάθεση αποθέματος κατοικιών κατά περίπου 18% σε πανελλαδική βάση.

Σε κάποιες περιοχές της Αθήνας, καθώς και πόλεις της επαρχίας που επωφελούνται από την τουριστική έκρηξη, ο περιορισμός των διαθέσιμων κατοικιών προς ενοικίαση αποδίδεται κυρίως στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες μίσθωσης, όπως το Airbnb. Μάλιστα έχουν καταγραφεί και περιστατικά αντιδράσεων από κατοίκους που δυσκολεύονται πλέον να βρουν διαμερίσματα προς ενοικίαση.

Δεν είναι τυχαίο πως τα στελέχη της αγοράς ακινήτων εκτιμούν πως φέτος θα ενταθεί η αναζήτηση μεγαλύτερων διαμερισμάτων προς ενοικίαση, με στόχο τη συγκατοίκηση περισσότερων φοιτητών. Ταυτόχρονα αρκετοί γονείς αναζητούν οικονομικά διαμερίσματα προς αγορά, προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία και το υψηλότερο κόστος ενοικίασης σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου Spitogatos.gr, η χαμηλότερη μέση τιμή ενοικίασης σε περιοχές γύρω από τα πανεπιστήμια καταγράφεται στη Νίκαια (5,5 ευρώ ανά τετραγωνικό), ενώ αυξήσεις καταγράφονται σε όλες τις συνοικίες της πρωτεύουσας που συνήθως φιλοξενούν φοιτητές.

Στο Παγκράτι, για παράδειγμα, η μέση τιμή έχει αυξηθεί από 6,2 ευρώ ανά τ.μ. πέρυσι σε 7,6 ευρώ ανά τ.μ. φέτος. Αυξήσεις καταγράφονται και στη Θεσσαλονίκη. Στο Ηράκλειο οι τιμές έχουν φτάσει τα 7 ευρώ ανά τ.μ. από 5,9 ανά τ.μ. πέρυσι.

Πηγή: spitogatos.gr

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v