Με το... σταγονόμετρο ρέει το ελληνικό ελαιόλαδο στη Γαλλία, καθώς αυτή η μεγάλη αγορά, η οποία είναι ορθάνοιχτη στις ελληνικές εξαγωγές, φαίνεται ότι δεν είναι δελεαστική για τους εγχώριους παραγωγούς. Κι αυτό, διότι οι Έλληνες προτιμούν να διακινούν το ελαιόλαδο χύμα, παρά να το τυποποιήσουν και να απευθυνθούν και στην απαιτητική γαλλική αγορά.
Ως γνωστόν, η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως. Παρ' όλα αυτά, οι ελληνικές εξαγωγές εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου προς τη Γαλλία ανήλθαν σε μόλις 4,1 εκατ. ευρώ σε αξία και 787 τόνους σε ποσότητα κατά το 2017, καταλαμβάνοντας μερίδιο μόλις 1,4% σε όρους αξίας και το 1,1% σε όρους ποσότητας επί των συνολικών εισαγωγών του εν λόγω προϊόντος από τη Γαλλία.
Ο χαμηλός όγκος εξαγωγών της Ελλάδας γενικά αποδίδεται κυρίως στον έντονο ανταγωνισμό που υφίσταται από τις λοιπές χώρες παραγωγούς ελαιολάδου και ιδίως την Ισπανία, την Ιταλία, την Τυνησία και την Πορτογαλία, ωστόσο ταυτόχρονα δεν έχει επιδιωχθεί κάποια συντονισμένη κίνηση για την αύξηση των εξαγωγών στη Γαλλία, τη στιγμή που ο Γάλλος καταναλωτής κατατάσσεται στην 7η θέση παγκοσμίως ως προς την ποσότητα ελαιολάδου που καταναλώνει.
Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι, οι γαλλικές εισαγωγές εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ανήλθαν το 2017 σε 295 εκατ. ευρώ. Το συντριπτικό μερίδιο των προϊόντων προήλθε από τα κράτη μέλη της Ε.Ε., σε ποσοστό 84,4%.
Μεταξύ των προμηθευτών της Γαλλίας, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ισπανία, με εντυπωσιακό μερίδιο 58,5% και ύψος εξαγωγών 172,7 εκατ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιταλία, με μερίδιο 21,2% και συνολική αξία εξαγωγών 62,7 εκατ. ευρώ, και ακολουθούν η Τυνησία, με μερίδιο 15,1% και ύψος εξαγωγών 44,5 εκατ. ευρώ και η Πορτογαλία, με μερίδιο 2% και αξία εξαγωγών 5,9 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 5η θέση μεταξύ των προμηθευτών της Γαλλίας, και όπως προαναφέρθηκε, με μερίδιο αρκετά χαμηλό στο 1,4% και συνολική αξία εξαγωγών 4,1 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η όποια ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στη γαλλική αγορά ελαιολάδου, θα πρέπει να επιδιωχθεί με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και το βιολογικό ελαιόλαδο, που καταγράφουν διψήφια αύξηση στο ποσοστό κατανάλωσης. Για λόγους σύγκρισης αναφέρουμε ότι το 2017 οι ελληνικές εξαγωγές παρθένου ελαιόλαδου στη Γαλλία ήταν της τάξεως των 757.000 (0,45% σε μερίδιο).
Ραγδαία αναπτύσσεται και η αγορά του βιολογικού ελαιόλαδου, κατέχοντας μερίδιο αγοράς 10,18% στον τομέα της ευρείας διανομής και πωλήσεις περί τα 10 εκατομμύρια λίτρα. Στη γαλλική αγορά, οι τιμές των βιολογικών ελαιολάδων κυμαίνονται από 10 ευρώ έως και 40 ευρώ ανά λίτρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές άνω των 20 ευρώ ανά λίτρο συνήθως αντιστοιχούν σε βιολογικό ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, το οποίο απευθύνεται στο πλέον απαιτητικό κοινό, υψηλού εισοδήματος.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεπαγγελματικής Ένωσης Ελαιοπαραγωγών Γαλλίας (Afidol), τα σούπερ μάρκετ αποτελούν το κυριότερο κανάλι διανομής με τις τιμές, τις συσκευασίες και τις επωνυμίες να παρουσιάζουν αξιόλογες διαφοροποιήσεις. Σημαντικό κανάλι διανομής αποτελεί, επίσης η πώληση του ελαιολάδου σε καταστήματα λιανικής πώλησης σχετικά μικρότερης δυναμικότητας, όπως ντελικατέσεν και υπαίθριες αγορές, ενώ το συνολικό εύρος των πωλήσεων μέσω αυτών αντιπροσωπεύει το 11%, γεγονός που παρέχει τη δυνατότητα σε μικρότερους παραγωγούς να τοποθετηθούν στη γαλλική αγορά.
Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό, ιδιαίτερα των καταστημάτων ντελικατέσεν, αναζητά εξαιρετικά ποιοτικά και βιολογικά προϊόντα με χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού ελαιολάδου.