Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτεύουσα καινοτομίας για το 2018 ανακηρύχθηκε η Αθήνα

Η Αθήνα διεκδίκησε στην τελική φάση τη σημαντική αυτή διάκριση, από την Τουλούζη (Γαλλία), το Αμβούργο (Γερμανία), την πόλη Λουβέν (Βέλγιο), το Ούμεο (Σουηδία), και το Άαρχους (Δανία).

Πρωτεύουσα καινοτομίας για το 2018 ανακηρύχθηκε η Αθήνα

Πρωτεύουσα καινοτομίας 2018 ανακηρύχθηκε η Αθήνα, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγη ώρα σε ειδική εκδήλωση στη Λισαβόνα, παρουσία του δημάρχου Γιώργου Καμίνη.

Η Αθήνα διεκδίκησε στην τελική φάση τη σημαντική αυτή διάκριση, από την Τουλούζη (Γαλλία), το Αμβούργο (Γερμανία), την πόλη Λουβέν (Βέλγιο), το Ούμεο (Σουηδία), και το Άαρχους (Δανία).

«Δείξαμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν αλλιώς μέσα από συνεργασίες, με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και με σχέδιο για την πόλη», τόνισε σε αποκλειστική του δήλωση στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, για την ανακήρυξη της Αθήνας σε πρωτεύουσα καινοτομίας 2018. Από τη Λισαβόνα όπου παρέστη στην ειδική εκδήλωση ανακήρυξης, ο κ. Καμίνης υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αυτό το βραβείο ανήκει σε όλους, προπαντός σε εκείνους τους πολίτες της Αθήνας που δούλεψαν με τον δήμο για να ξεπεραστεί η κρίση και αφού το βραβείο δίνεται στην πρωτεύουσα, ανήκει σε όλη την Ελλάδα».

Ο Κάρλος Μοέντας, Επίτροπος Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας, ανακοίνωσε τη νικήτρια πόλη στη Διάσκεψη Κορυφής της Λισαβόνας για το διαδίκτυο: «Οι πόλεις αποτελούν φάρους καινοτομίας. Τραβούν σαν μαγνήτες τα ταλέντα, τα κεφάλαια, τις ευκαιρίες. Με τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας, επιβραβεύουμε τις πόλεις που κάνουν ένα βήμα παραπάνω για να δοκιμάσουν νέες ιδέες, τεχνολογίες και τρόπους και για να ακούσουν τη γνώμη των πολιτών τους σχετικά με το πώς πρέπει να αλλάξει η πόλη τους».

Ο Επίτροπος Μοέντας πρόσθεσε: «Η Αθήνα ξεχωρίζει ως παράδειγμα πόλης που, αν και αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, μπορεί να επιτύχει σπουδαία αποτελέσματα. Μέσω της καινοτομίας, η Αθήνα έχει βρει έναν νέο σκοπό για τη δραστική αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Αποτελεί απόδειξη ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι οι ίδιες οι δυσκολίες, αλλά το πώς υψώνεις το ανάστημά σου μπροστά σ' αυτές.»

Φακέλους υποψηφιότητας για το βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέθεσαν αρχικά 80 πόλεις. Το 1ο βραβείο είναι ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Η διάκριση «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018» επιβραβεύει ευρωπαϊκές πόλεις που παράγουν και εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Απευθύνεται σε πόλεις που αξιοποιούν την καινοτομία για να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα και βιωσιμότητά τους και να προσφέρουν νέες ευκαιρίες στους πολίτες, καθώς και πόλεις που συμβάλλουν στη δημιουργία δυναμικών καινοτόμων οικοσυστημάτων και συνεργάζονται με τους πολίτες στη λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση δράσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v