Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημαράς: Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον πλανήτη

Η εκδήλωση με θέμα «Η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Κλιματικής Αλλαγής» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Δημαράς: Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον πλανήτη

Την ανάγκη ενεργοποίησης όλων των δυνάμεων της κοινωνίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να κινηθεί ο πλανήτης προς μια βιώσιμη κατεύθυνση υπογράμμισε ο Υφ. Περιβάλλοντος, Γιώργος Δημαράς, σε χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών της 9ης ετήσιας εκδήλωσης BRAVO 2018, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η εκδήλωση με θέμα «Η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Κλιματικής Αλλαγής» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο θεσμός υλοποιείται τα τελευταία χρόνια από το Quality Net Foundation, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του κοινωνικού διαλόγου για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον πλανήτη και τη ζωή του ανθρώπου πάνω σε αυτόν και για πρώτη φορά φαίνεται ένα «περιβαλλοντικό» πρόβλημα να απειλεί το φυσικό θεμέλιο των κοινωνιών μας. Συγκεκριμένα, η κλιματική αλλαγή οδηγεί στην ερημοποίηση ολόκληρων περιοχών, στη μείωση της γεωργικής παραγωγής, στη μείωση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων, στην αύξηση των δασικών πυρκαγιών που καταστρέφουν μεγάλες δασικές εκτάσεις και σε μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών.

Ο Γιώργος Δημαράς υπογράμμισε ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν είναι η μόνη αιτία της αλλαγής του κλίματος, αλλά αποτελούν και το σύμπτωμα του σπάταλου και παράλογου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης που ακολουθεί η ανθρωπότητα της τελευταίες κυρίως δεκαετίες.

Ο Υφυπουργός τόνισε την ανάγκη να μετατραπεί η σημερινή κρίση σε ευκαιρία για μια συνολική επαναξιολόγηση του μοντέλου αυτού και σε έναν επανακαθορισμό των εννοιών της ευημερίας και της διαγενεακής δικαιοσύνης. Τόνισε επίσης την ανάγκη για μια άμεση στροφή των οικονομιών προς μια βιώσιμη κατεύθυνση, μια στροφή που θα οδηγούσε ταυτόχρονα στην έξοδο από τη σημερινή οικονομική και κοινωνική κρίση, δημιουργώντας εκατομμύρια πράσινες θέσεις εργασίας.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Γιώργος Δημαράς αναφέρθηκε στις θετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο πλαίσιο των διεθνών και ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζοντας ότι η μάχη αυτή χρειάζεται τη συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, καθώς αφορά όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες αλλά και το μέλλον του πλανήτη και των επόμενων γενιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v