Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερώτηση Μπακογιάννη σε Τσακαλώτο για τις ελληνικές ζυθοποιίες

Η κυβέρνηση αντί να στηρίξει τις ελληνικές ζυθοποιίες και κυρίως τις μικρές τις οδηγεί σε κλείσιμο, προφανώς επειδή αγνοεί τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς ζύθου, τονίζει η Ντ. Μπακογιάννη.

Ερώτηση Μπακογιάννη σε Τσακαλώτο για τις ελληνικές ζυθοποιίες

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο κατέθεσε η Ντ. Μπακογιάννη σχετικά με τις νέες διατάξεις που προτίθεται να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση στο χώρο του ζύθου.

Οπως τονίζεται στην ερώτηση η κυβέρνηση – είτε από άγνοια είτε από ιδεοληψία - επιβάλλει πρόσθετη γραφειοκρατία και θεσμοθετεί νέα αντιαναπτυξιακά μέτρα που αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. 

Η ερώτηση

Προ λίγων ημερών, η κυβέρνηση απέστειλε στην Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών (ΕΕΖ) σχέδιο Υπουργικής Απόφασης (ΑΥΟ) σχετικά με τις νέες διατάξεις που προτίθεται να θεσμοθετήσει στο χώρο του ζύθου, δίνοντας προθεσμία υποβολής παρατηρήσεων μόνο μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου 2018. Δυστυχώς, με τα νέα μέτρα, η κυβέρνηση θα εξαναγκάσει πολλές ελληνικές ζυθοποιίες να βάλουν λουκέτο.

Ο έλεγχος στην βύνη και το ζύθο (σε όλα τα στάδια παραγωγής) γίνεται ασφυκτικός και πρακτικά καθιστά όλες τις επιχειρήσεις εν δυνάμει παράνομες, καθώς η καταγραφή όλων των παραμέτρων που ζητά η κυβέρνηση είναι δυσχερής και ειδικά στις μικρές ζυθοποιίες αδύνατη. Η κυβέρνηση εισάγει την ύπαρξη εξωτερικών δεικτών στάθμης σε όλες τις δεξαμενές (όχι μόνο στις δεξαμενές εμφιάλωσης), απόφαση που δεν έχει πρακτικό αντίκρισμα, όμως επιφέρει ένα πρόσθετο μεγάλο κόστος σε όλα τα ζυθοποιεία. Επίσης, με τις νέες διατάξεις, αυξάνεται το ελάχιστο όριο ζυθοβραστήρα για την ίδρυση ζυθοποιείου στα 1000 λίτρα, τη στιγμή που σήμερα το 50% των επιχειρήσεων διαθέτει εξοπλισμό μικρότερου όγκου.

Επιπλέον, με τις νέες διατάξεις καταργείται πρακτικά το επάγγελμα του βυνοποιού, καθώς πλέον ο βυνοποιός υποχρεούται να έχει και ζυθοποιείο, τη στιγμή που διεθνώς τα βυνοποιεία είναι ανεξάρτητες και αυθύπαρκτες επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό, αποθαρρύνονται οι εγχώριοι ή ξένοι επενδυτές που θα ήθελαν να ιδρύσουν εδώ βυνοποιεία χάρη στις εξαιρετικές πρώτες ύλες που προσφέρει η χώρα μας.

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική μπύρα διεκδικεί υψηλή θέση στη διεθνή αγορά, λόγω των παραγωγικών επενδύσεων που έχουν πραγματοποιήσει οι Έλληνες ζυθοποιοί. Σήμερα, η κυβέρνηση – είτε από άγνοια είτε από ιδεοληψία - επιβάλλει πρόσθετη γραφειοκρατία και θεσμοθετεί νέα αντιαναπτυξιακά μέτρα που αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Αντί να στηρίξει τις ελληνικές ζυθοποιίες και κυρίως τις μικρές, που παράγουν προϊόντα μπύρας εξαιρετικής ποιότητας και παγκοσμίου φήμης, τις οδηγεί σε κλείσιμο, προφανώς επειδή αγνοεί τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς ζύθου. Αυτή η πολιτική στερεί από την οικονομία πολύτιμα έσοδα και θέσεις εργασίας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Για ποιο λόγο επιβάλλει νέο γραφειοκρατικό σύστημα παρακολούθησης στις ελληνικές ζυθοποιίες;
Γιατί θεσμοθετεί αντικίνητρα περαιτέρω ανάπτυξης των επιχειρήσεων του κλάδου;
Με ποιο σκεπτικό δόθηκε στην ΕΕΖ ολιγοήμερη προθεσμία υποβολής παρατηρήσεων, μέσα στις αργίες των Χριστουγέννων;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v